Phoenix Mars'a Fırlatıldı

ABD'nin Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi NASA'ya bağlı Phoenix (Anka Kuşu) uydusu, bu sabah Florida eyaletinde Atlas Okyanusu kıyısında bulunan Cape Canaveral ana uzay üssünden fırlatıldı.Mars'ın kuzey kutbunda "buz" katmanları arasında su molekülü arayac

Phoenix Mars'a Fırlatıldı

ABD'nin Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi NASA'ya bağlı Phoenix (Anka Kuşu) uydusu, bu sabah Florida eyaletinde Atlas Okyanusu kıyısında bulunan Cape Canaveral ana uzay üssünden fırlatıldı.

Mars'ın kuzey kutbunda "buz" katmanları arasında su molekülü arayacak olan Phoenix robot uydusu, Delta roketiyle fırlatıldı. Araç, 25 mayıs 2008'de Mars'a inecek.

NASA'nın Poenix planı müdürü Barry Goldstein, aracı yönlendiren California-Pasadena'da kurulu 77 yıllık ordu kurumu Jet Motorları Geliştirme Merkezinden (Jet Propulsion Laboratory) yaptığı açıklamada, "Mars'a yola çıkmak için harikulade sabah" dedi.

Phoenix, sabah yerel saatle 05.26'da (TSİ 12.26) fırlatıldı. Araç, 10 ayda 679 milyon kilometre giderek Mars'a inecek.

Mars'ın kuzey kutbu havzasında yüzmilyonlarca yıllık derin donmuş su katmanının üstüne inmeye çalışacak Phoenix uydusu, 25 Mayıs 2008'de iniş anlarında atmosfer sürtünmesinden koruyacak zırhıyla paraşüt ve frenleme motorlarını çalıştıracak. Araç, 2,3 metrelik koluyla buz katmanından numune almaya çalışacak. İçindeki 8 özel fırında alacağı numuneyi eriterek su analizine tabi tutacak.

Alınacak sonuç, bilim adamlarına, bir zamanlar sıvı olabilecek "Merih suyu" içinde organizma taşınıp taşınmadığının anlaşılmasını sağlayacak."Hayat" olup olmadığı daha yakından tahmin edilebilecek.

Phoenix, 1970'lerdeki "Viking Mars Araçları" tasarısında olduğu gibi "doğrudan yaşama ve olası canlı türlerine" bakmayacak. Dolaylı yoldan koşulların mikroorganizmaların yaşaması için uygun olup olmadığını irdelemeye çalışacak.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bilim / Teknoloji