Mahkeme MSN'den yapılacak

Mahkeme salonlarında teknolojik devrim yaşanacak. Meclis Adalet Komisyonu'nda görüşülecek Hukuk Muhakemeleri Usul Kanun Tasarı ile, sanık ve tanıkların internet aracılığıyla görüntü ve ses aktarımı sayesinde duruşmalara katılmasının önü açılacak. Uygulama

Mahkeme MSN'den yapılacak

Mahkeme salonlarında teknolojik devrim yaşanacak. Meclis Adalet Komisyonu'nda görüşülecek Hukuk Muhakemeleri Usul Kanun Tasarı ile, sanık ve tanıkların internet aracılığıyla görüntü ve ses aktarımı sayesinde duruşmalara katılmasının önü açılacak. Uygulamayla, vatandaşların ev veya ofislerinden MSN aracılığıyla duruşmalara katılması sağlanacak. Yapılacak düzenlemede, yargılamanın doğru, hızlı ve etkin yürütülmesi amaçlanıyor.

GURBETÇİLERE MÜJDE

 İlk başta Ulusal Yargı Ağı Projesi kapsamındaki illerde gerçekleştirilecek uygulama, en çok yurtdışında bulunanları sevindirecek. Gurbetçiler, internet aracılığıyla duruşmaları takip edebilecek. Fakat, ses ve görüntü aktarımı konusunda tarafların rızasının olması şartı aranıyor.

TASARININ GEREKÇESİ

Tasarının gerekçesinde, "Bu yolla, yargılamanın herhangi bir işlemine uzaktan katılma, tarafın isticvabı, şahidin veya bilirkişinin dinlenilmesi mümkün olacak, hâkim uzaktan da olsa delillerle bizzat temas kuracak; Anayasa'nın da amir hükmü olan, daha az emek ve daha az masrafla, davanın karara bağlanması sağlanacaktır" denildi.

ÖN İNCELEME GELİYOR

 Mahkeme dışı çözüm yollarıyla uzlaşmayı mümkün kılacak tasarıyla, yeni bir yargılama aşaması olarak 'ön inceleme' getiriliyor. Bu da, esasa girilmeden mahkemece yapılacak ilk inceleme aşaması olacak. Tasarı, davanın açılması aşamasında davacıdan avans alınması uygulaması da getirecek.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler