Kablosuz internette yeni dönem başlıyor

Kablosuz ağ teknolojilerinde 2019 yılında yeni standarda geçilecek.

Kablosuz internette yeni dönem başlıyor

Dünya genelinde kablosuz ağ teknolojilerinde gelecek yıl yeni versiyona geçiliyor. 2019 yılında hayatımıza girecek olan ve Wi-Fi 6 adı verilen yeni teknoloji, kullanıcılara daha yüksek veri kapasitesi, performans ve güvenlik sunacak.

Kablosuz ağ teknolojileri alanında standartları belirleyen uluslararası kuruluş olan Wi-Fi Alliance’ın duyurduğu Wi-Fi 6 ile birlikte çoğu internet kullanıcısının farkını anlamakta güçlük çektiği Wi-Fi versiyonları da yeniden adlandırılacak.

Hali hazırda Wi-Fi teknolojisini barındıran cihazların hangi teknolojik özelliklere sahip olduğu, “802.11ac” veya “802.11 b/g/n” gibi uzantılarla ifade ediliyor. Ancak çoğu internet kullanıcısı bunların ne anlama geldiğini, farklarının neler olduğunu bilmiyor.

İŞTE YENİ VERSİYONLAR

Wi-Fi Alliance’nin attığı radikal adımla birlikte artık Wi-Fi versiyonlarının isimlendirilmesinde yeni modele geçilecek. 2019 yılından itibaren yeni çıkacak olan cihazlarda da yeni isimlendirmeler kullanılacak.

Buna göre 2019’da yayınlanacak yeni nesil Wi-Fi teknolojisinin tam adı Wi-Fi 802.11ax olacak. Ancak bu versiyona Wi-Fi 6 adı verilecek. Wi-Fi 6 ile birlikte mevcut ve eski Wi-Fi versiyonlarının isimleri de şu şekilde güncellenecek:

802.11ax (2019): Wi-Fi 6

802.11ac (2014): Wi-Fi 5

802.11n (2009): Wi-Fi 4

802.11g (2003): Wi-Fi 3

802.11a (1999): Wi-Fi 2

802.11b (1999): Wi-Fi 1

‘a, b, g, n, ac’ TARİH OLUYOR

Wi-Fi versiyonlarının son kullanıcılar tarafından daha rahat algılanabilmesi için ürün tanıtım ve kutularında kullanılacak özel logolar da hazırlandı. Yeni dönemde, Wi-Fi teknolojisini barındıran ürünlerde “a, b, g, n, ac” gibi çoğu kullanıcı için bir anlam ifade etmeyen ifadeler yerine, bağlantı kalitesi sayılarla değerlendirilecek.

“Wi-Fi” ibaresinin hemen yanında yer alacak olan bu sayıların artması bağlantı kalitesinin de daha yüksek olduğunu gösterecek. Böylece kullanıcıların, cihazların desteklediği Wi-Fi teknolojisini anlamak için 1’den 6’ya kadar giden rakamın yüksek olmasına dikkat etmesi yeterli olacak. (HT)

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler