İnternette özgürlük gündemde

Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu altı ülke tarafından BM İnsan Hakları Konseyi’ne sunulan internette özgürlük ile ilgili tasarı, uluslararası arenada yankı buldu. İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt, tasarının “çığır açan” bir oylama oranı ile geçtiğini

İnternette özgürlük gündemde

Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu altı ülke tarafından BM İnsan Hakları Konseyi’ne sunulan internette özgürlük ile ilgili tasarı, uluslararası arenada yankı buldu. İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt, tasarının “çığır açan” bir oylama oranı ile geçtiğini vurgularken tasarıyı sunan altı ülke için “gerçekten bir küresel ittifakı temsil ediyor” yorumunda bulundu. Bildt, ABD’nin önde gelen gazetelerinden New York Times’ta yayımlanan “İnternet için Zafer” başlıklı makalesinde, “Hepimizi etkileyen bir konuda BM İnsan Hakları Konseyi Perşembe günü çığır açan bir oylama ile internetteki ifade ve enformasyon özgürlüğünü ilkesini destekleyen bir kararı onayladı” diye yazdı.

 

Bildt, şöyle devam etti: “Bu tasarıyı sunan, Brezilya, Nijerya, İsveç, Tunus, Türkiye ve ABD’den oluşan ülkeler grubu, gerçekten bir küresel koalisyonu temsil ediyor. Ve aralarında Hindistan, Mısır ve Endonezya’nın da bulunduğu, tasarının sponsorluğunu yapan 80’in üstündeki diğer ülkelerin oyları ve küresel sivil toplumun desteği eziciydi. Hep birlikte internet özgürlüğü için bir küresel ittifakı inşa ediyoruz. Bu gerçekten önemli ama bununla yetinmemeliyiz. Şimdi meydan okuma zamanı, bu sözleri eyleme dönüştürerek dünya çapında insanların iletişim gücünü, güvenlikleri konusunda korkmadan kullanabileceğini sağlamalıyız. Bu çalışmalar da tamamlanmış olmaktan uzaktır.”  İnternette insan haklarını onaylayan ilk tasarı olma özelliği taşıyan metin tüm devletlerin bireylerin internetteki haklarını çevrimiçiyken olduğu kadar çevrimdışıyken de korumasını öngörüyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Bilim / Teknoloji