İnternet üzerinden telefon etmek...

Cep telefonu, akıllı telefon derken sabit hatlardaki telefonlaşmalar da ağırlıklı olarak internet telefonuna doğru kaymaya başladı. Voice Over IP teknolojisi ile sınırlı imkana sahip kablolu telefonlar sınırsız internet telefonu imkanına dönüşmeye başladı

İnternet üzerinden telefon etmek...
Cep telefonu, akıllı telefon derken sabit hatlardaki telefonlaşmalar da ağırlıklı olarak internet telefonuna doğru kaymaya başladı.
 
Voice Over IP teknolojisi ile sınırlı imkana sahip kablolu telefonlar sınırsız internet telefonu imkanına dönüşmeye başladı.
 
Almanya’da bu yeni teknoloji üzerinden 13 milyon kayıtlı kullanıcının olduğu ve her hafta binlerce kişinin bu teknolojiye geçtiği belirtiliyor.
 
Bu kolaylık olumsuzlukları da beraberinde getiriyor. İnternet üzerinden yapılan telefon görüşmelerinin basit yazılım programları ile çok kolay dinlenildiğini ve kaydedilebildiğini kaydeden iletişim uzmanları, kullanıcılardan dikkatli olmalarını istiyor.
 
Telekom gibi büyük telekomünikasyon şirketleri ise çözüm çalışmalarına başlamışlar bile. Piyasada dinlenilmeye karşı geliştirilmiş çok sayıda yazılım programları mevcut olsa da herkesin üzerinde anlaştığı standart bir program henüz yok.
 
Uzmanlar bu konuda istihbarat kurumlarını suçluyor. İddialara göre istihbarat kaynakları işlerinin zorlaşmasını engellemek için lobi faaliyetleri ile dinlemeye karşı alınacak standartlaştırma çalışmalarını engelliyor.
 
İnternet-Plattform’dan Markus Beckendahl’ın Bayerische Rundfunk (BR)’e verdiği demeçte bu konuyu “Biz bu konuda İngiliz ve Alman istihbarat birimlerinin bu teknolojilerin piyasaya çıkmasından en az on yıl önce iletişim şirketleri ile konuyu görüştüklerini ve standardize edilebilecek karşıt yazılımlara rağmen uygun dinleme imkanı monte edilmesini gündemde tuttuklarını biliyoruz” cümlesi ile açıklamaya çalışmıştı.
 
Aynı uzmanlar ayrıca internet telefonunu daha rahat dinlemek adına uluslararası çok sayıda istihbarat birimlerinin ortak çalışarak bu alandaki lobilerin güçlendirildiğine işaret ediyor.
 
Diğer taraftan Almanya’da konunun bilinmesine rağmen hala telefon konuşmalarının şifrelenemediğine dikkat çekiliyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler