İnternet özgürlüğü tehlikede mi?

CHP İzmir Milletvekili Rıza Türmen, internetle ilgili yapılan son düzenlemeyle zaten sınırlı olan internet özgürlüğünün daha da sınırlı hale getirildiğini savundu.Türmen, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, bugün kanunlaşan torba tasarıda internetl

İnternet özgürlüğü tehlikede mi?

CHP İzmir Milletvekili Rıza Türmen, internetle ilgili yapılan son düzenlemeyle zaten sınırlı olan internet özgürlüğünün daha da sınırlı hale getirildiğini savundu.

Türmen, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, bugün kanunlaşan torba tasarıda internetle ilgili bir düzenleme de olduğunu anımsattı.

BM İnsan Hakları Konseyi'nin iki ay önce internetle ilgili bir karar aldığını ve bu kararı hazırlayan ülkeler arasında Türkiye'nin de bulunduğunu belirten Türmen, "O karar internette özgürlüklerin korunmasına yönelikti ancak dün torba yasada yapılan düzenleme ile bu karara aykırı davranıldı" dedi. 

Türmen, söz konusu düzenleme ile zaten sınırlı olan internet özgürlüğünün daha da sınırlı hale getirildiğini ileri sürdü.

TİB'in internet erişimini engelleme yetkisinin daha önce sınırlı olduğunu, ancak yapılan son düzenlemeyle TİB'in, "kamu düzeni ve ulusal güvenliğin korunması" kapsamında internet erişimini engelleyebileceğini anlatan Türmen, şöyle devam etti:

"Kamu düzeni ve ulusal güvenlik, ucu açık kavramlar. Yani keyfiliğe tabi olan kavramlar. Bunu istediğiniz gibi kullanabilirsiniz. Çarşı iddianamesinde de bunu gördük. Hükümeti proteseto etmek, hükümete darbe yapmakla aynı şey olarak görülüyor. Yani hükümeti protesto etmek için bir tweet atarsanız, bu, hükümete karşı darbe suçu işlemek anlamına gelebilecek. TİB bunu hemen engelleyebilecek. Daha da kötüsü bu tweet, yargılamada aleyhinize delil olarak kullanılabilecek. 

Daha önce, internetteki trafik bilgisini, ancak bir soruşturma nedeniyle mahkeme talep ederse TİB alabiliyordu. Ancak şimdi mahkemenin talep etmesine gerek olmadan TİB trafik bilgilerini elde edebilecek."

Türmen, söz konusu düzenlemeyi Anaysa Mahkemesi'ne götüreceklerini belirterek, "Bu düzenleme Anayasa Mahkemesi'den de Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nden de döner" dedi. 

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Türmen, dört eski Bakanla ilgili kurulan Meclis Araştırma Komisyonu'nda, milletvekillerinin fezlekeleri yalnızca bir odada inceleme yetkisine sahip olmalarını eleştirdi. Bunun normal olmadığını kaydeden Türmen, burada savcılık görevini yürüteceklerini, bir savcının dosyayı yalnızca mahkemedeki bir odada inceleme yetkisine sahip olmasının kabul edilemeyeceğini söyledi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler