İlk Türk helikopteri geliyor

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün üç gün süren Rusya ve Tataristan gezilerini takip eden Akşam yazarı İsmail Küçükkaya, ilk Türk helikopterinin müjdesini verdi: İLK TÜRK HELİKOPTERİ Uçakta tam Kazan Üniversitesi'nden bahsederken Gül, çok ilginç ve önemli buld

İlk Türk helikopteri geliyor
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün üç gün süren Rusya ve Tataristan gezilerini takip eden Akşam yazarı İsmail Küçükkaya, ilk Türk helikopterinin müjdesini verdi:

İLK TÜRK HELİKOPTERİ

Uçakta tam Kazan Üniversitesi'nden bahsederken Gül, çok ilginç ve önemli bulduğumuz bir haberi bize anlattı. 'Yola çıkmadan İstanbul Teknik Üniversitesi'nden bir mektup gönderdiler' diyen Gül, şunları söyledi:

'İlk Türk helikopterini yapmak üzere üniversite önemli çalışmalar yapıyor. Planlama onaylamıştı. Kendi helikopterimizi yapacağız. Araştırmalar sürüyor, 30 milyon dolar harcanmış, işler başarılı gittiği için 20 milyon dolar daha harcanacak. Tataristan'la işbirliği yollarını arıyorlar. Bunu da konuştuk. Tataristan ağır sanayi, uçak ve helikopter yapımında çok ileri bir ülke.'

ÇIKMAZ SOKAKLARIN KESİŞME NOKTASIYDI TÜRKİYE

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, sohbetimizin sonlarına doğru, Rusya ve ona bağlı cumhuriyetlerle ilgili kendi gözlemlerinden yola çıkarak şöyle bir tespitte bulundu: 'Buralarda bir yandan eski devlet sisteminin hantal yapısı egemen. Bununla birlikte bilime, sanayiye araştırmaya büyük paralar ayırma alışkanlığı. Şimdi serbest piyasa ekonomisine geçip, küresel rekabete girince sistemlerini rehabilite etmeye çalışıyorlar.' Gül daha sonra gezisinin iki durağında yaşadıklarından etkilenmenin coşkusuyla bir anlamda Türkiye'nin eski dış politikasını eleştirirken, diğer yandan son dönemde izlenen dış politikayı övdü, şu değerlendirmeyi yaptı:

'Türkiye, kendi içindeki ve bölgesindeki sorunlardan kurtulabilirse büyük işler başarabilir. Şimdi yaşadıklarımız Türkiye'nin kendi bölgesine sahip çıkmasıdır. Bir ülke kendi bölgesinde güçlü ve etkin değilse uzaklarda hiç etkin değildir. Bir bölgede güvenlik ve istikrar yoksa ekonomik kalkınma asla sağlanamaz. Buralarda çıkmaz sokaklar yapılmıştı. Doğuya bakıyorsunuz çıkmaz sokak, güneye inmek istiyorsunuz çıkmaz sokak, aynı şey batı ve kuzey için de geçerliydi. Çıkmaz sokakların kesişme noktasıydı Türkiye. Hepsi bizden kaynaklanıyordu demek istemiyorum ama diyalog yoktu. Şimdi diyalog yolu ile çıkmaz sokakları aşıyoruz. Tüccarlar bile çıkmaz sokaklara dükkan açmazlar.'

Yoğun, renkli ve başarılı bir ziyaret oldu Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Rusya ve Tataristan ziyareti. Hele İlber Ortaylı Hoca da yanımızda olduğu için o tarihi mekanların hikayesini de öğrenme şansına ulaştığımız için ayrıca mutlu olduk.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bilim / Teknoloji