İki farenin beynini birbirine bağladılar

 Bilimadamları, farklı kıtalarda bulunan iki farenin, beyinlerine yerleştirilen elektrotlar sayesinde birbiriyle iletişim kurabildiğini açıkladı. Brezilya'da bir araştırma enstitüsünde bulunan fare, elektronik bağ sayesinde ABD'de bir laboratuvarda buluna

İki farenin beynini birbirine bağladılar

 

Bilimadamları, farklı kıtalarda bulunan iki farenin, beyinlerine yerleştirilen elektrotlar sayesinde birbiriyle iletişim kurabildiğini açıkladı.
 
Brezilya'da bir araştırma enstitüsünde bulunan fare, elektronik bağ sayesinde ABD'de bir laboratuvarda bulunan diğer fareye sinyal göndererek onu yönlendirdi ve ödülü almasını sağladı.
 
Araştırmacılardan Miguel Nicolelis, iki beyin arasında işlevsel bağlantı kurarak iki beyinli bir ''süperbeyin'' yarattıklarını savundu.
 
Nicolelis, bu buluşun felçli hastaların tedavisine ışık tutabileceğine dikkati çekti.
 
Miguel Nicolelis ve ekibi önce, su alabilmek amacıyla ışık yandığında bir kaldıraca basması için fareleri eğitti. Daha sonra farelerin, harekete bağlı bilgiyi kontrol eden beyin bölgesine çok ince elektrotlar yerleştirildi ve birbiriyle bağlantı kurması sağlandı.
 
İlk fare deneyi başarılı geçtiğinde yani doğru kaldıraca bastığında beyni elektrik sinyali gönderdi. Bu sinyal aynı anda diğer farenin beynine aktarıldı.
 
DOĞRU KALDIRACI BULDU
 
İkinci fare ödülü (su) almak için diğer farenin gönderdiği sinyaller sayesinde, görsel hiçbir ipucu olmadan, yüzde 70 oranında doğru kaldıracı buldu.
 
Nicolelis, ikinci farenin düşünce ya da görüntüleri almadığını, sinyaller sayesinde ilk farenin aldığı karara göre kaldıracı bulabildiğini belirtti.
 
Sürecin çift taraflı işlediğini belirten bilimadamları, hata durumunda ilk farenin daha güçlü ve açık sinyaller gönderdiğini ifade etti.
 
Bilimadamları, bir sonraki hedeflerinin, 2014'te Brezilya'daki Dünya Kupası'nda belden aşağısı felçli bir hastanın benzer yöntemle yapay bacak yardımıyla başlama vuruşunu yapmasını sağlamak olduğunu belirtti.
 
Araştırma, ''Nature Scientific Reports'' dergisinde yayımlandı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bilim / Teknoloji