Google'ın Yapay Zeka Sohbet Robotu Gemini Seçim Sorularına Cevap Vermeme Kararı Aldı

Google, yapay zeka sohbet robotu Gemini'nin 2024'teki seçimlerde dezenformasyonu önlemek amacıyla seçimlerle ilgili soruları yanıtlamamasına karar verdi. Tarihi yanlışlıklar sebebiyle eleştiri alan şirket, düzenlemeleri duyurdu.

Google'ın Yapay Zeka Sohbet Robotu Gemini Seçim Sorularına Cevap Vermeme Kararı Aldı

Google'ın geliştirdiği yapay zeka (AI) sohbet robotu Gemini, Hindistan, ABD ve İngiltere'nin de içinde bulunduğu, bu yıl seçimlerin düzenleneceği bazı ülkelerde seçimlerle ilgili soruları yanıtlama konusunda kısıtlamalara tabi tutuldu. Google Hindistan ekibi tarafından yapılan açıklamaya göre, 2024 yılı boyunca dünyanın dört bir yanında gerçekleşecek seçimler ışığında, yapay zeka kullanımının dezenformasyonla mücadele amacıyla düzenlemeye tabi tutulacağı belirtildi. Bu kapsamda, Gemini'nin seçimlerle ilgili soruları, "Şu an bu soruya nasıl cevap vermem gerektiğini düşünüyorum. Bu süre içerisinde Google arama motorunu kullanmayı deneyebilirsiniz." şeklindeki genel bir yanıtla sınırlandırıldığı ifade edildi.

Bu karar, Google'ın sohbet robotunun, beyaz tenli insanları siyahi olarak tasvir etmesi gibi, tarihsel olarak yanlış görüntüler oluşturmasının ardından eleştirilere maruz kalmasının ardından geldi. Şirket, 23 Şubat'ta Gemini'nin insan resimleri oluşturma özelliğini, bazı tarihi figürlerin görüntülerindeki "yanlışlıklar" sebebiyle geçici olarak askıya almıştı. Google, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, bazı tarihi karakterlerin tasvirlerindeki yanlışlıkların farkında olduğunu belirterek özür dilemişti.

Ayrıca, Hindistan hükümeti 4 Mart'ta, deneme aşamasında olan yapay zeka platformları ve uygulamalarının kamuoyuna açıklanmasından önce hükümetten onay alınmasını talep etti. Bu adım, teknoloji firmalarının yapay zeka alanındaki faaliyetlerine yönelik düzenlemelerin artırılması yönünde atılmış önemli bir adım olarak görülüyor. Google'ın bu kısıtlamaları uygulama kararı, yapay zeka teknolojilerinin sorumlu kullanımı ve dezenformasyonla mücadele çabalarının bir parçası olarak değerlendiriliyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bilim / Teknoloji