Facebook mahkemelerde

Kullanıcıların sildiği mesaj, fotoğraf ve videoları yine de kayıt altında tuttuğu öne sürülen Facebook, eleştiri almaya devam ediyor. Alman Anayasa Mahkemesi Başkanı, risklere dikkat çekti, uyarılarda bulundu.Facebook'a gelen eleştiriler bu kez temel insa

Facebook mahkemelerde

Kullanıcıların sildiği mesaj, fotoğraf ve videoları yine de kayıt altında tuttuğu öne sürülen Facebook, eleştiri almaya devam ediyor. Alman Anayasa Mahkemesi Başkanı, risklere dikkat çekti, uyarılarda bulundu.

Facebook'a gelen eleştiriler bu kez temel insan haklarını korumakla yükümlü olan Anayasa Mahkemesi'nden geldi.

Almanya Federal Anayasa Mahkemesi Başkanı Andreas Voßkuhle, haber dergisi Focus'a verdiği mülakatta, Facebook kullanımının riskler taşıdığına dikkat çekti.

Vatandaşların verilerini sildikten sonra da bunların Facebook tarafından kayıt altında tutulup tutulmadığını bilmediklerini söyleyen Vosskuhle, konunun Anayasa Mahkemesi'ne taşınabileceğine işaret etti. İnsan hakları örgütleri ve bilişim uzmanları, kullanıcılar tarafından silinen mesaj, fotoğraf ve videoların, Facebook tarafından tümüyle silinmediğini belirterek, bu uygulamaya son verilmesini talep ediyor.

KİŞİSEL VERİLERİ KONTROL HAKKI

Andreas Voßkuhle, Anayasa Mahkemesi'nin gelecek dönemlerde Facebook uygulamalarının, vatandaşların "kişisel verileri üzerinde tam kontrol sahibi olma hakkını" ihlal edip etmediğinin incelemesi ihtiyacının ortaya çıkabileceğine dikkat çekti. Voßkuhle, dijital ağların kuvvetlendiği bir çağda, temel hakların anlamı ve kapsamının yeniden belirlenmesi gerekebileceğini de vurguladı.

Yüksek Mahkeme Başkanı ayrıca, merkezi ve serverları Almanya dışında bulunan bir şirketin etkinlik gücü ile Almanya'da on altı eyalete dağılmış veri güvenliği uzmanlarının kanunları uygulama gücü arasında bir orantısızlık oluşması tehlikesine de dikkat çekti.

Federal Alman hükümeti, aralarında Facebook'un da bulunduğu bilişim ve sosyal medya devlerinin temsilcileri ile bir süredir görüşmeler yürütüyor. Hükümet bu şirketlerin, gönüllü olarak "veri güvenliği kuralları" belgesini kabul etmelerini ve yurttaşlara güvence vermelerini istiyor.

Facebook, son zamanlarda artan eleştiriler üzerine değişikliklere gitmiş ve kullanıcıların kendi bilgilerini paylaşırken daha tedbirli davranabilmesi için çeşitli yeni olanaklar sunmuştu.

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler