Facebook bağımlılarına dikkat

Bazı Facebook kullanıcıları için paylaşım sitesi bir alışkanlığa dönüşmüş durumda. Bilim insanlarının farklı ülkelerde binlerce denek üzerinde yaptıkları araştırmalarda sosyal paylaşım sitelerinin insanlar tarafından seks, para ve yemek gibi hayatlarında

Facebook bağımlılarına dikkat

Bazı Facebook kullanıcıları için paylaşım sitesi bir alışkanlığa dönüşmüş durumda. Bilim insanlarının farklı ülkelerde binlerce denek üzerinde yaptıkları araştırmalarda sosyal paylaşım sitelerinin insanlar tarafından seks, para ve yemek gibi hayatlarında bir ödül olarak algılandığı ortaya çıktı.

Bilim insanları “Psychological Reports” dergisinde yayınlanan bir makalede Facebook bağımlılığının alkol ve uyuşturucu bağımlılıklarının işaretleriyle  ilgili benzerliğine değindi.
Doktorların alkol ve uyuşturucu bağımlılığını tanımalamak için kullandığı “bağımlılığın 6 temel unsur”u Facebook bağımlılığını tasfir etmek için de kullanılıyor.

Psikologlar bu 6 temel unsuru istemek, tolerans, geri çekilme, nüksetme , çelişki ve ruh hali değişimleri olarak açıklıyor.

İsveç’te bulunan Gothernburg Üniversitesi’nden bilim insanları 1000 öğrenci üzerinde gerçekleştirdikleri Facebook anketinde katılımcıların %85’inin Facebook’a her gün bir kez girdiğini ortaya çıkardı.

Katılımcıların yarısı siteye bağlanmadıkları zaman sosyal anlamda bir şeylerden geri kaldıklarını hissettiklerini söyledi.

Üniversitenin hazırladığı “6 puan anketi”ndeki sorulara cevap vererek Facebook bağımlısı mısınız? Sorusuna cevap verebiliyorsunuz.

İşte sorular:

1-Zamanınızın çoğunu Facebook’u düşünerek ya da Facebook’a girmeyi planlayarak mı geçiriyorsunuz?
2-İçinizde itici bir kuvvet sizi, Facebook’u daha çok kullanmaya yöneltiyor mu?
3-Sorunlarınızı unutmak için Facebook’a mı giriyorsunuz?
4-Günlük Facebook kullanımını azaltmayı deniyor fakat başarılı olamıyor musunuz?
5-Facebook’a girmeniz bir şekilde engellendiğinde huzursuz mu oluyorsunuz?
6-Facebook’ta çok vakit geçirmeniz işinizi ya da öğrenciyseniz okulunuzu olumsuz yönde etkiliyor mu?

PUANLAMA
1=Çok nadir
2=Nadir
3=Bazen
4=Sık
5=Çok sık

Cevaplarınıza yukarıdaki gibi not verdikten sonra toplamı şu şekilde değerlendirebilirsiniz:

DEĞERLENDİRME:

Bu 6 sorudan en az 4’üne “Sık” ve “Çok sık” olarak cevap verdiyseniz Facebook’a bağımlı olmanız olasılık dahilinde. internethaber

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler