Ezeli rekabette ilkler yaşanıyor

 Araştırma şirketi Strategy Analytics’in en son raporuna göre Apple’ın geçtiğimiz yılın aynı zamanında yüzde 23 olan küresel akıllı telefon pazarındaki payı, bu yılın ilk çeyreğinde iPhone satışlarındaki azalma nedeniyle bu yıl yüzde 18’e düştü. Aynı çeyr

Ezeli rekabette ilkler yaşanıyor

 

Araştırma şirketi Strategy Analytics’in en son raporuna göre Apple’ın geçtiğimiz yılın aynı zamanında yüzde 23 olan küresel akıllı telefon pazarındaki payı, bu yılın ilk çeyreğinde iPhone satışlarındaki azalma nedeniyle bu yıl yüzde 18’e düştü.
 
Aynı çeyrekte, Güney Koreli Samsung, bir yıl önceki yüzde 29’luk payını; şimdiye kadar ulaştığı en yüksek seviyeye; yüzde 33’e çıkardı.
 
Strategy Analytics verileri, Apple'ın büyüme stratejisinin yatırımcı ve analistler tarafından yakından incelenmeye başlanacağına işaret ediyor. Samsung çeşitli fiyat aralıklarında birçok akıllı telefon modeline sahipken Apple bugüne kadar iPhone ile pazarın sadece “lüks kesime” odaklandı.
 
The Wall Street Journal’da yer alan habere göre Apple, Asya'daki üretim ortakları ile bu yılın ikinci yarısında piyasaya sürülebileceği söylenen ucuz iPhone üzerinde çalışıyor.
 
STRATEJİ HERŞEYDİR
 
Strategy Analytics Yöneticisi Neil Mawston; “İlk çeyrekte Samsung yaklaşık olarak Apple’dan iki kat daha fazla akıllı telefon sattı ve dokuz kat daha hızlı büyüdü. Apple'ın iPhone ile yarattığı lüks odaklı stratejisi doğal bir tavan yaratıyor. Apple Çin gibi büyük pazarlara daha iyi nüfuz edebilmek ve dünya genelinde kullanıcı kitlesini genişletmek için düşük fiyatlı bir iPhone modeli üretmeli” dedi.
 
Samsung'un dünya çapında akıllı telefon sevkiyatı bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 56 artışla 69.4 milyon adete ulaşarak rekor kırdı. Apple ise bu dönemde sadece yüzde 7 büyüme ile 37.4 milyon adet telefon sevketti.
 
AKILLI TELEFON PAZARINDA YENİ YAKLAŞIM ŞART
 
Dünyanın en büyük akıllı telefon pazarı unvanını ABD'nin elinden alan Çin’de, düşük fiyatlı akıllı telefonlara olan talep hızla büyüyor. Çin'de, orta-düşük fiyat segmentindeki rekabet iyice kızışmış durumda. Samsung’un Huawei ve Lenovo gibi Çin cep telefonu üreticilerine yaptığı son atak da savaşı iyice alevlendirdi.
 
Güney Koreli LG, ilk çeyrekte akıllı telefon pazarındaki payını yüzde 3.2’den yüzde 4.9’a yükselterek; tarihinde ilk defa; dünyanın üçüncü büyük akıllı telefon satıcısı oldu. Huawei; bir yıl önce aynı dönemde yüzde 4.8 olan payı yüzde 3.3’e düşünce pazarda dördüncü sırada yer aldı.
 
APPLE BİLANÇOSU
 
Geçtiğimiz gün gelen Apple’ın ikinci çeyrekte karıda hayal kırıklığı yaratmıştı. Apple'ın hisse başına karı 10.09 dolar olurken piyasa beklentisi beklenti 9.98 dolar olması yönündeydi. Apple'ın ikinci çeyrek karı 9.5 milyar dolar oldu. Geçen yılın aynı döneminde hisse başına 12.30 dolar kar ve 39.19 milyar dolar gelir elde edilmişti.
 
Şirketin gelirleri 43.6 milyar dolar ile beklentilerin üzerine çıkarken, tahminler 41 milyar dolarda kalınması noktasındaydı. Geçtiğimiz yılın aynı döneminde 39.2 milyar dolarlık gelir beyan eden Apple, 4 milyar dolardan fazla gelir sağlamış oldu.
 
Apple 37.4 milyon iPhone satışı yapıldığı açıklanırken bir yıl önce bu rakam 35.1 milyon adetti. Aynı dönemde 19.5 milyon adette iPad satılırken geçtiğimiz yıl bu satış 11.9 milyon adetti.
 
Apple ayrıca temettü miktarını yüzde 15 artırarak hisse başına 3.05 Dolar seviyesine yükseltti. 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler