Eski model arabası olanlar yandı!

Enerji Bakanlığı, Çevre ve Orman Bakanlığı, Devlet Planlama Müsteşarlığı ve Büyükşehir Belediyeleri gibi kurumların ortak hazırladığı Enerji Verimliliği Strateji Belgesi'nde toplumsal hayatı değiştirecek radikal değişikliklere yer veriliyor.Son aşamaya ge

Eski model arabası olanlar yandı!

Enerji Bakanlığı, Çevre ve Orman Bakanlığı, Devlet Planlama Müsteşarlığı ve Büyükşehir Belediyeleri gibi kurumların ortak hazırladığı Enerji Verimliliği Strateji Belgesi'nde toplumsal hayatı değiştirecek radikal değişikliklere yer veriliyor.

Son aşamaya gelen çalışmaya göre 15 yaş üstü arabası olanlar daha fazla MTV vergisi ödeyecek. Yalıtımı olmayan binalar emisylon vergisi ödeyecek. Kamuda 10 yaş üstü araç bırakılmayacak. İşte düzenlemenin bazı ayrıntıları:

YALITIMI OLMAYAN BİNAYA VERGİ

Türkiye'de yalıtımsız yapılan binalarla, "yaktığımız yakıt ile dışarıyı ısıtıyoruz" sözü de tarih olacak. Çünkü 2015 yılı itibariyle uygun ısı yalıtımı bulunmayan binalarda, binanın yeri ve iklimine göre "emisyon vergisi" uygulanacak.

YALITIMA VERGİ VE KREDİ TEŞVİKİ

Kullanımda olan ve strateji belgesi hayata geçmeden ruhsat alan binalara, ısı yalıtımı malzemelerinde KDV desteği verilecek. Bu binalardan bankacılık muamele vergisi alınmayacak.

KAMU EMEKTARLARI GARAJA

Trafiğe tescili 10 yılı doldurmuş kamu araçları kademeli olarak trafikten çekilecek.

500 BİN TL DESTEK

Verimlilik arttırıcı projelere 500 bin liraya kadar destek verilecek. Proje büyüklüğü 2.5 milyon lirayı aşarsa kurumlar vergisi alınmayacak.

VERİMSİZ MALI KAMU ALAMAYACAK

Kamu ihale kanunu kapsamında kamunun tüm alımlarında asgari enerji verimlilik kriteri getirilecek.

KARBON SALINIMI ÖLÇÜLECEK

Otel, hastane, mesken, okul, AVM'lere iklim, büyüklük gibi özelliklerine göre yıllık ısıtma, soğutma, aydınlatma tüketim kotası belirlenecek. Belirlenen değerler üzerinde atmosfere karbon salınımı yapacak binaya izin verilmeyecek.

BEYAZ EŞYALARA DENETİM

Enerjiyi verimsiz kullanan araçlar da raflardan inecek. Buna göre AB direktifleri de esas alınarak verimsiz enerji kullanan buzdolabı, televizyon, lamba gibi ürünler denetlenerek satışına kısıt getirilebilecek veya tamamen yasaklanabilecek.

15 YAŞ ÜSTÜ ARACI OLANLARA UYARI

Araçların vergilendirme sistemi sil baştan yenilenecek. Yakıt tasarrufu az araçlara teşvik verilecek. Emisyonu oranı az olan araçlara Motorlu Taşıt Vergisi (MTV) indirimi yapılacak. Ancak 15 yaş üzeri araçlarda kademeli olarak MTV artırılacak

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Bilim / Teknoloji