Deniz Temizleyen Çöp Kutusu Seabin Görevine Başladı

Deniz temizleyen çöp kovası Seabin, dünyanın farklı yerlerinde suya indirilerek görevine başladı.

Deniz Temizleyen Çöp Kutusu Seabin Görevine Başladı

Dünyanın suları, Seabin adlı deniz temizleyen çöp kutusuyla çok daha temiz olacak gibi görünüyor. Zira 2015’te Indiegogo’daki kampanyası sürerken bir proje olarak yer verdiğimiz bu cihaz, İngiltere’de Portsmouth limanından başlayarak dünyanın farklı yerlerinde kullanılmaya başlandı.

Seabin yüzeydeki çöpleri ve kimyasal atıkları toplayabiliyor

Avustralyalı sörfçü ikili Andrew Turton ve Pete Ceglinski tarafından geliştirilen Seabin, çeşitli atık türlerini (yağ dahil) suyla birlikte emiyor ve ardından bu atıkları içinde tutarak suyu temizlenmiş bir şekilde tekrar dışarıya veriyor. Ürün her gün yaklaşık 1.5 kg atık toplayabiliyor. Bu da yılda 20.000 plastik şişe ve 83.000 plastik torba toplayabildiği anlamına geliyor. Ürünün doğal elyaftan yapılmış olduğunu da ekleyelim. Ürün temelde bir su üstü pompa ile çalışıyor. Böylece cihaz, suyun yüzeyindeki atıkları ve kimyasalları toplarken; suyun içindeki balıklara ve diğer su canlılarına zarar vermiyor. Şu anki filtresiyle 2mm’lik mikroplastikleri dahi toplayabiliyor. Tabii tek sorun, yalnızca yüzeydeki atıkları toplayabiliyor olması. Dolayısıyla suyun dibindeki atıklar için çözüm sunmuyor.

Deniz Temizleyen Çöp Kutusu Seabin Görevine Başladı

10 yıl içinde açık denizleri de temizlemeye başlaması hedefleniyor

Times’ın haberine göre Seabin ilk olarak 2017’de Portsmouth yat limanında yat yarışı takımı Land Rover Ben Ainslie Racing (BAR)’ın yanına yerleştirildi. Bunun nedeni de takımın, çevre konularında duyarlı olması. Takım üyeleri, etsiz pazartesi hareketini benimsemiş olmalarının yanı sıra yalnızca sürdürülebilir deniz gıdaları tüketiyor. Ekip, yakınlardaki istiridyeler için de su kalitesini artırmaya yardım edeceğinden Seabin’e göz kulak olmayı kabul etmiş. Ürün ayrıca İspanya’nın Port Adriano ve Finlandiya’nın Helsinki Limanı’nda da denenmiş. Ürün, marinalar ve limanlar için 7/24 çöp toplayacak bir araç olarak kurgulanmış.  Ancak önümüzdeki 10 yıl içinde geliştirilerek açık denizlerde de çalıştırılması planlanıyor. Seabin, Indiegogo’da kampanya süresi dolmadan çok önce fon hedefini aşmış ve toplamda 260.000 doları aşkın (hedefinin %115’i) destek toplamıştı.

Deniz Temizleyen Çöp Kutusu Seabin Görevine Başladı

Şu anda 8 ülkede kurulu bir düzineden fazla Seabin bulunuyor, ancak şirket yaklaşık 70 farklı ülkeden sipariş almış. Bu yıl, 1.500 adeti suya indirmeyi hedefliyorlar. Her birinin maliyeti ise yaklaşık 4.100 dolar civarında olacak.

Deniz Temizleyen Çöp Kutusu Seabin Görevine Başladı

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bilim / Teknoloji