“Cep”te kazanan kim olacak?

Sabit hatlı telefonların yerini mobil telefonlara bıraktığı 2001’den 11 Yıl sonra kişisel bilgisayarlar da ev telefonlarının kaderini paylaşıyor. Internet bağlantılı mobil cihazların 2013 Yılında masaüstü bilgisayarların ve dizüstü bilgisayarların kullanı

“Cep”te kazanan kim olacak?

Sabit hatlı telefonların yerini mobil telefonlara bıraktığı 2001’den 11 Yıl sonra kişisel bilgisayarlar da ev telefonlarının kaderini paylaşıyor. Internet bağlantılı mobil cihazların 2013 Yılında masaüstü bilgisayarların ve dizüstü bilgisayarların kullanımını gölgede bırakacağı öngörülüyor.

2012’deki toplam risk sermayesi yatırımlarının yüzde 46’sı mobil pazarına yönlenirken, sektörün gelişmeye başladığı 2001’den bu yana en fazla yatırım 2011 içinde yapıldı.

SOSYAL MEDYADA MOBİL YANSIMALAR
Mobil endüstriye yapılan yatırımların teknoloji şirketlerine yansıması nasıl oldu? Facebook (FB), sadece cep telefonlarında kullanılan fotoğraf paylaşım uygulaması Instagram’ı yaklaşık 1 Milyar Dolara satın aldı. Fakat bu tip atılımlara rağmen sosyal medya öncüsünün mobil dünya savaşlarının kazananlarından olup olmayacağı hala belirsiz.

Ekonomist Yazarı Daniel Franklin’e göre Facebook hala masaüstü uygulamalardan kar elde etme mücadelesi içinde olsa da Facebook CEO’su Mark Zuckerberg, ciddi para ve zaman harcayarak şirketinin mobil pazarda nasıl başarılı olacağını bulmaya çalışıyor.

Daniel Franklin, mobil telefonlar için reklam tarifesinin düşük olmasının Facebook gibi şirketleri zorlayan durumlardan olduğunun da altını çizmiş.

APPLE TEKEL Mİ OLACAK?
Ekonomist yazarına göre Apple (AAPL), mobil devrimin gerçek galibi. Tablet pazarında rakiplerine pay kaptırmalarına rağmen, Apple'ın 2012 Yılındaki Q3 satışlarının yüzde 50.4 lük payını iPad aldı. Harika çocuk iPhone ise kendi pazarına yön veriyor. Mobil telefon sektöründe elde edilen karın yüzde 75 ini tek başına kazandırıyor. Apple’ın mobil cihaz pazarındaki dehası, firmanın dünyanın en karlı halka açık şirketlerinden birisi olmasını sağladı.

“MASAÜSTÜNE ELVEDA”
Kişisel bilgisayar devleri Dell (DELL), HP (HPQ) ve Microsoft (MSFT) mobil pazarından kar elde edemediler. Telefon üreticileri Nokia (NOK) ve RIM (RIMM) mobil cihaz pazarında yanlış adımlar attılar. Bu telefon devleri de cihaz üretimlerini internet temeli üzerine kurmayarak savaşta çok kan kaybettiler.
Çevrimiçi perakende satıcılar Amazon (AMZN) ve eBay (EBAY) ise mobil mağaza uygulamalarına başarılı bir geçiş yapıp pastadan payını alanlardan oldu.

HERŞEY PARMAĞINIZIN UCUNDA
Google (GOOG)  firmasının muhteşem projesi Google Glass gibi ürünlerle büyük bir sıçrama yaşayan ve benzer büyük adımların atılacağı öngörülen mobil pazarında, internetin gerçek anlamda yaşamımızın vazgeçilmezlerinden olacağı aşikar… 2013, web siteleri ve perakende sektörünün bu gelişimi yansıtacak değişimleri yapacakları ya da doğru adımı atmayıp unutulacakları yıl olacak.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bilim / Teknoloji