Büyük skandal! İnternete giren fişlenecek...

Geçtiğimiz günlerde TBMM'de görüşülerek kabul edilen torba yasada yer alan skandal madde, Ttnet, Turkcell, Vodafone, Süperonline gibi erişim sağlayıcılara; "abonelerinin tüm internet aktivitesini kayıt etmek ve Ulaştırma Bakanlığı'na bağlı TİB'e raporlama

Büyük skandal! İnternete giren fişlenecek...

Geçtiğimiz günlerde TBMM'de görüşülerek kabul edilen torba yasada yer alan skandal madde, Ttnet, Turkcell, Vodafone, Süperonline gibi erişim sağlayıcılara; "abonelerinin tüm internet aktivitesini kayıt etmek ve Ulaştırma Bakanlığı'na bağlı TİB'e raporlama zorunluluğu" getiriyor.

İŞTE KANUN MADDESİ

TBMM'de "Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı" torba yasası içinde görülerek kabul edilen maddeler, İnternet Kanunu olarak bilinen, 5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun'da bazı değişiklikler yapıyor.

5651 sayılı kanunun 6b Maddesi; TTNET, Turkcell, Süperonline, Vodafone gibi, abonelerine internet erişim hizmeti sağlayan kurumlara, abonelerin internet trafiğini altı aydan iki yıla saklama zorunluluğu getiriyor:

"Madde 6b: Sağladığı hizmetlere ilişkin, yönetmelikte belirtilen trafik bilgilerini altı aydan az ve iki yıldan fazl olmamak üzere yönetmelikte belirlenecek süre kadar saklamakla ve bu bilgilerin doğruluğunu, bütünlüğünü ve gizliliğini sağlamakla,"

Geçtiğimiz günlerde yeni eklenen 6d maddesi ile, bu trafik bilgilerinin, Ulaştırma Bakanlığı'na bağlı olan TİB Başkanlığı'na, başkanlığın istediği formatta ve istediği anda sürekli raporlanması zorunluluğu getiriliyor:

"Madde 6d: Erişim Sağlayıcı, Başkanlığın talep ettiği bilgileri talep edilen şekilde Başkanlığa teslim etmekle ve Başkanlıkça bildirilen tedbirleri almakla," zorunlu tutuluyor.

HANGİ BİLGİLER RAPORLANACAK

Aynı kanunun 2. Maddesi İnternet Trafik Bilgileri'ni şu şekilde tarif ediyor: İnternet ortamında gerçekleştirilen her türlü erişime ilişkin olarak taraflar, zaman, süre, yararlanılan hizmetin türü, aktarılan veri miktarı ve bağlantı noktaları gibi değerleri.

Yani internette gezindiğimiz tüm sayfalar, URL'ler, bu sayfaları ne kadar süreyle ve kaç kez ziyaret ettiğimiz, hangi siteye girdiğimiz, kimlerle (IP üzerinde) mesajlaştığımız, özetle tüm internet trafiği saklanacak ve TİB'e bildirilecek.

TİB'in istediği şekilde raporlanması zorunlu tutulan bilgilerden bazıları:

* Kim hangi sayfaya girdi

* Bu sitede hangi sayfaları açtı

* Kim hangi haber sitesinde hangi haberleri okudu

* Bu sayfaları ne kadar sıklıkla ziyaret etti

* Alışveriş sitelerinde hangi ürünleri inceledi

* Hangi alışveriş sitelerinden satın alma yaptı

* Yabancı sitelerden hangilerine girdi

* Hangi IP numaraları ile iletişim kurdu

FACEBOOK VE YOUTUBE TAKİP ALTINDA

TİB Başlanlığı'na verilmesi zorunlu bilgiler URL'yi de içeriği için, Türkiye'deki 33 milyon Facebook kullanıcısının hangi Facebook profillerine baktığı, hangi karikatürleri açtığı ve hangi videoları izlediği, hatta hangi gönderileri beğendiği de kayıt edilecek. Bununla birlikte Facebook'ta mesaj yazılan arkadaşlar da (IP numarası üzerinden) tespit edilebilecek.

Youtube'da kimin hangi videoları açtığı ve kaç saniye izlediği tespit edilecek.

KİM GOOGLE'DA NE ARIYOR KAYIT EDİLECEK

Benzer şekilde, Ttnet ve benzeri erişim sağlayıcıların kayıt edip TİB'e bildireceği URL'ler üzerinden; toplam 35 milyon internet kullanıcısının her birinin Google'da hangi saatte hangi kelimeyi aradığı ve nereye tıkladığı bilinecek.

HUKUKÇULAR'DAN FİŞLEME UYARISI

Söz konusu kanun maddesinin, fişleme olanağı verdiği, suçlu – suçsuz ayrımı yapmadan tüm bireylerin her türlü internet aktivitesini kayıt altına alıp bakanlığa bildirmesinin, kişisel mahremiyetin korunmasına dair anayasa ve insan hakları maddelerine açıkça aykırı olduğu belirtiliyor.

Buna ek olarak, TİB Başkanlığı'nın, 35 milyon internet kullanıcı ile ilgili elde ettiği bu denli kapsamlı ve gizli biglileri, kimlerle ne şekilde paylaşacağı, ne kadar süreyle koruyacağı da kanunda açık olarak bırakılmış durumda.

Aynı torba yasada yer alan diğer bir madde ise, TİB personelinin yargılanmasını TİB Başkanı'nın iznine bağlıyor. TİB personeli bu fişleme bilgileri, kanuna aykırı şekilde paylaşsa bile, TİB Başkanı izin vermediği sürece yargılanmasının önüne geçilebilecek.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler