Binlerce şifre nasıl çalındı?

Binlerce Hotmail, Gmail ve Yahoo hesabının çalınmasının ardından önde gelen güvenlik yazılımı uzmanlarının yaptığı araştırma sonucunda çarpıcı bir gerçek ortaya çıktı. Yapılan araştırma sonucunda ele geçirilen hesaplar arasında kullanılan en popüler Hotma

Binlerce şifre nasıl çalındı?
Binlerce Hotmail, Gmail ve Yahoo hesabının çalınmasının ardından önde gelen güvenlik yazılımı uzmanlarının yaptığı araştırma sonucunda çarpıcı bir gerçek ortaya çıktı. Yapılan araştırma sonucunda ele geçirilen hesaplar arasında kullanılan en popüler Hotmail ve MSN şifresinin 12345 olduğu ortaya çıktı.

Acuntetix blogcusu Bogdan Calin, 10.000 hesabı inceledi. Bunlardan 820 tanesinin şifresinin 12345 olduğunu gördü. Diğer popüler şifreler ise 12345678, 1234567 ve tahmin edebileceğiniz gibi 111111 oldu.

Anlaşılabileceği gibi kullanıcıların büyük çoğunluğu çok zayıf şifreler kullanıyor. Yüzde 43'ü sadece küçük harf kullanırken, kullanıcıların yüzde 19'u sadece sayısal şifre tercih etmiş. Şifrelerin sadece yüzde 6'sı olması gerektiği gibi güçlü şifrelerden oluşuyormuş.

NASIL GÜÇLÜ ŞİFRE OLUŞTURULUR

Güçlü şifre oluşturmanın ilk şartı kullanıcı hesabınız nereden olursa olsun, bu şifrelerinizi olabildiğince uzun tutmaktır. Örneğin sadece 3-4 kelime ya da rakamın kullanılmasıyla oluşturulan şifrelerin pratikte kullanıcılara hiçbir faydası yoktur ve bu tür şifrelerin çalınma olasılığı oldukça yüksektir.

Bunun dışında şifre oluştururken şifrelerin içerisinde @ gibi özel sembollerin kullanılması da şifrelerin güvenliğini olabildiğince arttıracaktır. Elbette şifrelerin sadece kelime veya sadece rakamlardan oluşması da şifrelerin güvenliğini tehlikeye sokacaktır. Bu nedenle sayı ve rakamların bir arada bulunduğu ve "@" gibi özel sembollerin de kullanıldığı uzun şifrelerin güvenilirliği her zaman fazladır ve hacker'ların bu tür şifreleri ele geçirmesi pratikte oldukça güçtür.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bilim / Teknoloji