Artık bu sitelere hiç giremeyeceksiniz

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın Teşkilat ve Görevleri" başlığıyla 60'ı aşkın maddeden oluşan bir kanun teklifi Plan ve Bütçe Komisyonu'nun alt komisyonundan geçti. Maddelerden bir tanesi ise özellikle tepki çekti. O madde internet yayınlarına ağı

Artık bu sitelere hiç giremeyeceksiniz
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın Teşkilat ve Görevleri" başlığıyla 60'ı aşkın maddeden oluşan bir kanun teklifi Plan ve Bütçe Komisyonu'nun alt komisyonundan geçti. Maddelerden bir tanesi ise özellikle tepki çekti. O madde internet yayınlarına ağır yaptırımlar getiriyor. İnternet yasağı uygulandığında artık DNS ayarları değiştirilse bile yasaklı sitelere girilemeyecek.
 
CNNTurk'ten Sercan Tezcanoğlu'nun haberine göre "Erişime engel ile ilgili karar 48 saatte verilecek. Yayınların yayılması 4 saatte engellenecek. TİB gerekirse erişim engelleyebilecek. Erişim Sağlayıcıları Birliği oluşturulacak. İnternet kafelerde kayıtlar belli süre saklanacak."
 
Çok tartışılan düzenlemeyle internetteki ortamındaki yayınlarda özel hayatın gizliliğini ihlal eden yayınların internette yayılmasının önüne 4 saatte geçilmesi planlanıyor. Erişimin engellenmesi talebiyle ilgil ikararı Sulh ve Ceza Mahkemelerinin en geç 48 saatte karar vermesi isteniyor. Ayrıca Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'na Ulaştırma Bakanı'nın izniyle "özel hayatın gizliliği ve hakların korunmasının gecikmesinde sakınca olan hallerde" erişimi engelleme yetkisi veriliyor.
 
Ayrıca içeriğin yayından çıkartılması ve içeriğe erişimin engellenmesi kararıyla ilgili muhatap sorununu çözmek için Erişim Sağlayıcılar Birliği oluşturulması isteniyor. Tüm servis sağlayıcılarının bu birliğe üye olması da zorunlu tutuluyor.
 
KANUN TORBAYA NASIL GİRDİ
 
Aslında bu kanun teklifi 17 Aralık 2013'te torba yasa içinde olmadan 2/1914 numarasıyla tek başına verilmişti. MKYK üyesi Şanlıurfa Milletvekili Zeynep Karahan Uslu'nu verdiği teklif 12 maddeden oluşuyordu.
 
Şimdi aynı teklif bu kez 60'tan fazla yasayı içeren bir torbanın içinde geldi. Üstelik komisyondan çıkan halinde eklemelerle birlikte 21 madde var. 60'ı aşkın maddeden oluşan torba kanunun sunuşunda internet ilgili tekliften bahsedilmiyor. Çünkü bu torba kanun aslında Haziran 2013'te hazırlanmıştı, o zaman içinde internetle ilgili herhangi bir madde yoktu ve torba o tarihten bu yana komisyonda beklemedeydi.
 
Bu maddelerle ilgili itirazlar ise oldukça fazla. Kullanıcılar, Twitter'da #internetkanunuistemiyoruz etiketiyle tepkilerini dile getiriyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler