Apple'da güvenlik açığı var mı? Uzman isim uyardı

ADEO Cyber Security'den Ersin Çahmutoğlu, Apple ürünlerinde "güvenlik açığı iddiaları" ile ilgili uyarılarda bulundu.

Apple'da güvenlik açığı var mı? Uzman isim uyardı

Siber güvenlik konusunda uzman olan ADEO Cyber Security'den Ersin Çahmutoğlu, Apple cihazları etkileyen önemli güvenlik açıkları hakkında uyarılarda bulundu. Çahmutoğlu, bu açıkların kullanılarak geliştirilen casus yazılımların, kullanıcıların farkına varmadan cihazlarda çalışabildiğini belirtti.

Bu açıklıklar ilk olarak geçen yıl Kaspersky tarafından iPhone'lar üzerinde tespit edilmişti. Bu bulgular, Apple'ın popüler mesajlaşma uygulaması iMessage üzerindeki güvenlik ihlalleriyle birlikte tekrar gündeme geldi.

Çahmutoğlu, geçtiğimiz haziran ayında iPhone ve diğer Apple ürünlerinde dört farklı güvenlik açığı bulunduğunu açıkladı. Bu tespitler, Rus istihbarat servisi FSB ve Kaspersky tarafından yapıldı. Çahmutoğlu, bu açıklardan birinin iMessage uygulamasında zararlı yazılım gönderilmesine olanak tanıdığını, diğerlerinin ise iPhone'un temel işletim sistemi olan kernel'de bulunduğunu ifade etti.

Çahmutoğlu, bu açıkların ciddiyetine dikkat çekerek, "Bu açıklar sayesinde, casus yazılımlar kullanıcıların bilgisi dışında çalışabiliyor. Bu yazılımların bulaşma süreci de oldukça ilginç; kullanıcının herhangi bir etkileşimi gerekmiyor. Bu durum, açıkları daha da tehlikeli hale getiriyor. Çünkü bu açıkları kullananlar, telefonun kontrolünü ele geçirebilir ve cihazdaki verileri sızdırabilir." şeklinde konuştu.

ADEO Cyber Security uzmanı, Kaspersky'nin bu olayda bir kasıt olmadığını düşündüğünü belirtirken, FSB'nin bunun ABD istihbarat servisi NSA tarafından Apple'dan talep edilmiş bir arka kapı olduğunu iddia ettiğini söyledi. Çahmutoğlu, "Teknik incelemeler, bu açıkların karmaşık bir siber casusluk operasyonunun parçası olduğunu gösteriyor." dedi ve ABD istihbarat servislerinin bu açıklar sayesinde istedikleri zaman cihazlara erişebileceklerine işaret etti.

Çahmutoğlu, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK) bu konuda bir soruşturma başlattığını ve Apple'dan açıklama talep ettiğini belirtti. Ayrıca, Türkiye'nin bulgularının Kaspersky'nin bulgularından farklı olabileceğini ve Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi'nin (USOM) daha fazla bilgiye sahip olabileceğini ifade etti.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Trabzon Haber veya diğer kategorilerdeki haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Trabzon haberleri içerisinde yada diğer tüm haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler