Okan Çıtlak yazıları

Okan Çıtlak yazıları

Başkan Adaylarının projeleri vatandaşın ne kadar umurunda?

Yerel seçimler yaklaştıkça heyecan gitgide artıyor. Belediye başkan adayları çalışmalarına hız verip son virajı iyi değerlendirmek için tüm enerjilerini harcıyorlar.

31 Mart gecesi Trabzon’u yönetecek resmi kadrolar şekillenecek. Bu süreçte her aday rakibinden bir adım önde olabilmek adına çeşitli projeler açıklıyorlar. Her biri kağıt üzerinde Trabzon’a katkı yapacak projeler. Parti ayırmaksızın tüm belediye başkan adayları iyi çalışmış. Tebrik etmek lazım.

Biz de sokağa indik ve açıklanan bu projelerin vatandaşlar tarafından nasıl karşılandığını araştırdık. En başta şunu söylemek isterim ki elde ettiğimiz sonuç hiç de başkan adaylarının umduğu gibi değil.

Haber61 mikrofonlarını uzattığımız vatandaşlara sorduğumuz “Belediye Başkan Adaylarının hangi projesini beğendiğiniz?” sorusuna kimse Disneyland, Boztepe’den şelale, Mağmat veya asfalt üretim tesisi demedi. Bu saydıklarım Büyükşehir ve Ortahisar Belediye başkan adaylarının vizyon projelerinden en göze batanlar. Fakat vatandaş bu projeleri duymamış veya duysa da önemsememiş gibi gözüküyor.

Peki vatandaş ne dedi?

Sokağın üzerinde durduğu 3 önemli konu var.

Birincisi ulaşım ve trafik. Yomra’dan Akçaabat’ın batı çıkışına kadar olan trafik sıkışıklığı gerek Ortahisar özelinde gerekse de Trabzon genelinde vatandaşı bir hayli zorluyor. İstisnasız mikrofonumuzu uzattığımız herkes konuşmasına Ulaşım ve trafik sorununu anlatarak başlıyor. Bu sorun içerisine ilçeler arası kolay ulaşım, dolmuş ve minibüs fiyatları ve özellikle üniversite öğrencilerinin indirim hakları konuları da var. Trabzonlu trafik ve ulaşım sorunundan o kadar bunalmış ki, en çok dert edilmesi gereken işsizlik konusunu bile ikinci sıraya atmış.

İkinci temel sıkıntı ise işsizlik. Trabzonlu fabrika istiyor, Trabzonlu çalışabileceği bir alan istiyor, Trabzonlu kısaca istihdam istiyor. Bunu belediyeyi bir iş kapısı olarak görerek değil, İŞKUR projeleri ile geçici 6 aylık iş değil, bunun Trabzon’a yatırım yapılarak gerçekleşmesini istiyor. Kısacası Trabzonlu gurbete gitmek istemiyor.

İlk üçe giren son konu ise Trabzonlu denizi özlemiş olması. Özellikle merkezde yaşayan insanlar denizin tadını doyasıya çıkarmak, denizle beraber vakit geçirerek, çayını yudumlarken güneşin batışını izlemek istiyor. Kısacası Trabzonlu denizini geri istiyor.

İlk üçe giremese de sıkça dillendirilen sağlam elektrik altyapısı, doğalgaz, su, ve yol ihtiyaçlarını da belirtmekte fayda var.

Kısacası Trabzon halkı ütopik vaatlerle pek de ilgilenmiyor. Temel sorunlar çözülmeden pek de ilgilenecek gibi durmuyor.

Trabzon’a Disneyland yapılsın, Boztepe’ye şelale yapılsın, Mağmat projesi yapılsın, asfalt üretim tesisleri yapılsın. Hatta kim seçilirse seçilsin 4’ünü birden yapsın, kimsenin buna itirazı yok ancak, ne yaparsanız yapın bu 3 temel sorunu, 3 temel talebi yerine getirmediğiniz müddetçe hiçbir şey yapmamış sayılacaksınız. O yüzden seçim arifesinde bu konularda vatandaşı ikna edecek aday fark yaratacaktır.

Tüm partilerin sayın belediye başkan adaylarına nacizane duyurmuş olalım.

Kalın sağlıcakla

YAZIYA YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.