Anahtar Deliği - Otogar projesi, Akyazı’yı hatırlattı - 09.09.2021

Bir süredir Trabzon’da en çok tartışılan konulardan biri yeni otogar projesi oldu.

Anahtar Deliği - Otogar projesi, Akyazı’yı hatırlattı - 09.09.2021

Otogar projesi, Akyazı’yı hatırlattı

Bir süredir Trabzon’da en çok tartışılan konulardan biri yeni otogar projesi oldu.

Otogarın yapılacağı alanın dere yatağı olduğu gerekçesiyle hem siyaset kanadından hem de bu işin uzmanı olarak görülen kişilerden sert şekilde uyarılar yapılırken gelecekte bir facia yaşanabileceğine yönelik ifadeler kullanıldı. Yaşanan sel felaketlerinin görmezden gelinmemesi gerektiğinin altı çizilmişti.

Ancak bu uyarılar karşısında Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu geri adım atmamayı tercih etti. Israrla Deliklitaş Mevkii’nde dereye yakın noktada yapılmasına karar verdi. Bu kararını da dün bir açıklamayla destekleyerek yapılan değerlendirmelerde ciddi anlamda mal ve can kaybı yaşanmayacağına dair kanaat getirildiğini belirtti. Ayrıca kot yükseltilerek terminali dereden 14 metre 30 santim yukarıda inşa edileceğini söyledi.

Başkan Zorluoğlu’nun uyarıları çok dikkate almaması bize Akyazı’yı hatırlattı.

Hatırlanacağı üzere, konunun uzmanları yapılan dolgunun sağlıksız olduğunu üzerine yapılacak inşaaların riskli olacağını defalarca kez söylese de o dönemki yetkililer “Risk yok” diyerek geçiştirmiş, bildiklerini okumuşlardı.

Ancak bugün geldiğimiz noktada dolgu üzerine inşaa edilen stadın zemininde kaymalar olduğu, yapının zarar gördüğü, duvarların döküldüğüne şahit olduk. (Aslında, Akyazı gösterilen ve yapılan proje arasındaki farklarla ayrıca tartışılması gereken bir konu, o da başka bir sefere kalsın…)

Akyazı’da yaşanan sorunları o dönem Prof. Dr. Osman Bektaş Haber61’de kaleme almıştı: Tıklayın

Trabzon’da şehrin tamamını ilgilendiren konuların uyarılar dikkate alınmadan yapılmasının sağlıklı olmadığı Akyazı’da ispatlandı.

Tekrar benzer bir inatla yola girilmesi ne kadar doğru zaman gösterecek…

***

Dolmuş dönüşümünde kaçan fırsat

Trabzon’da büyükşehir belediye başkanı Murat Zorluoğlu’nun en önemli hamlelerinden biri dolmuş dönüşümü olmuştu.

Dünkü belediye meclisinde de Zorluoğlu, dönüşümde son tarih olarak 2021 sonunu işaret ederek yapmayanların trafiğe çıkamayacağını söyledi. Hatta 2022’de değişim yapacaklar şuan ücretsiz verilen ekstra 2 koltuğun ücretini 40 Bin TL’yi de ödemek zorunda kalacak.

Trabzon’da dolmuş dönüşümü güzel ve yerinde olsa da dikkat çekmek istediğimiz bir nokta var. Önemli bir fırsat kaçırıldı.

Çağ dışı şekilde hala insanlar dolmuşlarda birbirlerine para uzatarak ücretlerini ödüyorlar. Pandemi dönemini de sayarsak ekstra sıkıntılı bir durum oluşuyor.

Dönüşümle birlikte sıfırdan kartlı sisteme geçilse daha iyi olmaz mıydı diye sormadan edemiyoruz.

Örneğin Muğla’da bu sistem kullanılıyor.

Özel ve belediyeye ait dolmuş ile otobüslere aynı kartla binmek mümkün. Şehrin bir ucundan diğer ucuna tüm ilçelerde aynı kart geçerli. Hatta şoför yolcu nereden inecekse ona göre karttan ücret alınmasını da sağlayabiliyor. Yapılan sistemde şehir dışından gelenler, turistler de düşünülmüş. Öyle ki, kartı olmayanlar ya da sistemi bilmeyenler temassız kredi kartlarıyla rahatlıkla ödeme yapabiliyor. Bu durum Trabzon gibi turizm atılımı yapan şehirler için önemli bir detay. Ayrıca kredi kartı için farklı bir okutma sistemine de ihtiyaç yok, kartla aynı cihazdan okutulabiliyor. Pandemi dönemi nedeniyle kartlara eklenen HES kodu aynı zamanda kredi kartlarına da eklenebiliyor...

Ayrıyeten istenirse tek seferlik veya tam kartlar da araç içerisinde alınıp kullanılabiliyor.

Böyle bir sistemi kurmak çok mu zordu bilemiyoruz.

Ancak vatandaş açısından bakıldığında müthiş kullanışlı. Para üstü alıp verme işi yok. Hem şoför hem yolcu rahat.

Bizce önemli bir fırsat kaçırıldı ama yine de geç değil, biz söylemiş olalım…

***

Trabzon kulak tırmalayan seslerden kurtuluyor

Trabzon Emniyet Müdürlüğü son dönemde abart egzoz konusuna odaklanmış durumda

Hemen her gün 3-4 araç abart egzoz ve kesik yaylardan ötürü trafikten men edilip sürücülerine para cezası uygulanıyor.

Bazıları abart egzozun bir tutku olduğunu düşünse de işin gerçeği çevreye ciddi şekilde rahatsızlık veriyor. Saatin kaç olduğunu umursamayan bir çok kişi insanların rahatsız olmasından zevk alır gibi kulakları tırmalayan egzoz sesleriyle sokakları inletiyor.

Emniyet’in konuyla ilgili yaptığı resmi açıklamaları doğal olarak bizler de haberleştiriyoruz.

Ancak bu noktada inanılmaz hakaret ve tehditlerle muhatap oluyoruz. Çevreyi rahatsız etmenin suç olmadığını düşünen bu kişiler hakaret tehdit vs gibi boş girişimlerle tepki gösteriyorlar. Bir de bu şekilde suç işliyorlar. Hatta yasak olan bir şeyi yapıp “Adam mı öldürdük de haber olduk” gibi komik savunmalar da yapıyorlar.

Biz bunun bir eğitim sorunu olduğunu düşünüyoruz, insanların rahatsız olmasından zevk almanın başka bir açıklaması olamaz.

Bu konudaki kararlılığı nedeniyle Emniyet Müdürlüğü’nün arkasındayız.

***

Millet Bahçesi açılışında Yavuz Selim sorusu

Açılması için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın beklendiği herkes tarafından bilinen ancak program uymayınca bir türlü açılamayan Trabzon’daki Millet Bahçesi dün açıldı.

Erdoğan’ın Rize programına geldiği sırada Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ve AK Parti Genel Başkanı Binali Yıldırım’ın gelişiyle gayrı resmi açılan Millet Bahçesi dün resmi olarak Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, AK Parti Trabzon İl Başkanı Sezgin Mumcu, AK Parti Trabzon Milletvekili Adnan Günnar ve Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç’in katılımı ile açıldı.

Açılış için Millet Bahçesine gelen Murat Zorluoğlu’nun önünü iki vatandaş kesti. İki vatandaş Yavuz Selim stadının Millet Bahçesi içinde yaşatılacağının kendilerine söylendiğini belirterek neden yapılmadığını sordu..

Zorluoğlu, iki vatandaşın bu sorusuna “Burası Büyükşehir Belediyesi himayesinde. Artık burada maç oynanması gibi bir durum söz konusu değil. Bu alan öyle bir alan değil, bir etkinlik çayırı” diyerek cevap verdi.

Vatandaşlar ise Zorluoğlu’nun bu sözleri üzerine “bizi bu sözlerle avuttular, geçiştirdiler” diyerek yanıt verip alandan ayrıldılar.

Bu durum eski Yavuz Selim ruhunu bekleyenlerin hayallerini bir kez daha yıktı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
13 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar