Türkler Çok Uyuyan Millet

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 2006 yılında 11 bin 815 kişi ile yaptığı "Zaman Kullanımı" ile ilgili anketin sonuçlarını yayınladı.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 2006 yılında 11 bin 815 kişi ile yaptığı "Zaman Kullanımı" ile ilgili anketin sonuçlarını yayınladı. Ankette deneklerin, hafta içi ve hafta sonu olmak üzere her on dakikada bir ne yaptıklarını kaydetmeleri istendi.

Anketin sonucuna göre bir yıl hesaplandığında 15 yaş üzeri fertlerin bir günde en fazla zamanı uykuya ayırdığı tespit edildi. Buna göre bir kişi gününün 8 saat 32 dakikasını uykuya ayırırken, spor faaliyetlerine ise 7 dakika ayırabilmekte. Çalışan erkeklerin günde 6 saat 8 dakikalarını, kadınların ise 4 saat 19 dakikalarını ekonomik bir işte çalışmaya ayırdığı görülürken, çalışmayan erkeklerin ev bakımına 1 saat 12 dakika, çalışmayan kadınların ise 5 saat 43 dakikalarını ayırabildiği gözlendi.

Yapılan ankete göre çalışan kadınlar televizyon, kitap, gazete gibi faaliyetlere sadece 1 saat 34 dakikalarını ayırabilirken, çalışmayan kadınlar 2 saat 28 dakikalarını bu tür faaliyetlerle geçiriyor. Çalışmayan erkekle ise 3 saat 12 dakikalarını bu tür faaliyetlere ayırıyor.

FAALİYETLERE AYRILAN ZAMAN, EĞİTİM DURUMUNA GÖRE DEĞİŞİYOR

TÜİK'in yaptığı anketin sonuçlarına göre, 15 yaş üzeri fertlerin bir günde hangi faaliyetlere, ne kadar süre ayırdıklarının eğitim seviyesine göre farklılıklar gösterdiği belirlendi.

Örneğin, okur-yazar olmayan fertler, yemek hazırlama, konut temizliği, bahçe işleri, çocuklarla ilgilenmek gibi faaliyetlere 4 saat 10 dakika, ilkokul mezunları 3 saat 34 dakika, ortaokul mezunları ortalama 2 saat 17 dakika, yüksekokul ve üstü eğitime sahip olanlar ise günde ortalama 2 saat 8 dakikalarını bu işlere ayırıyor.

Ayrılan bu sürenin yüzde 46'sı yiyecek hazırlama, pişirme, bulaşık gibi faaliyetlerde, yüzde 21.2'si konutun temizliği ve bakımında, yüzde 13.8' i çocukların bakımında geçerken, erkeklerde ise gün içinde bu tür faaliyetlere sadece 51 dakika ayrılabiliyor

İlk yorum yazan siz olun
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri