Recep Ergenç

Recep Ergenç

Yavaş şehir: Uzungöl

Dünyada turizmden pay alan ülkelerin yaptıklarını gördükçe; Biz ya hiç yol alamadık ya da henüz yola çıkmadık

Uzungöl Belediye Başkanı Abdullah Aygün, Uzungöl’ü salyangoz sembollü ‘Yavaş Şehir’ olarak tescil ettirmek hayali ile yaşıyor.

Yavaş şehir özetle çevreyi, kültürü, tarihi, yerel mutfağı (tatları) titizlikle koruyan, sade bir yaşamı destekleyen şehir. Özetle bu...

Başarılabilirse Uzungöl, Türkiye’de bekli de bir ilk olacak. Başkan Aygün Uzungöl’ün Salyangoz sembollü Yavaş Şehir hayalinin turizmi besleyeceğine, sakinlik ve dinginlik isteyenlerin, Uzungöl’ü tercih edeceklerine olan inancı destekliyor.

Başkan Aygün idealı ve kararlı; yaya, bisiklet ve atlı ulaşıma önem vereceğiz. Uzungöl’ü aydınlatmada güneş enerjili lambalar kullanacağız. Yeşil alanlara geziler teleferikle  yapılacak, yerel mutfağı ve tatları geliştirecek, çevre duyarlılık bilincini yükselteceğiz.

Yaylalarımızda atıl duran bin kadar konutu elden geçirip ”gerçek yayla turizmine” kazandıracağız. Bu hayalimizi KTÜ Mimarlık bölümü ile kendisi de Çaykaralı olan Prof Dr Ayşe Sağsöz Hocamın büyük katkısı ile çalışıyoruz. 

Binbir aktivite ile desteklenecek ve yıl oniki aya yayılmış Uzungöl turizmine gerçek yatırımcıları katmak için çaba harcamaya devam edeceğiz.

Gürültü yok, yeşil alan çok, mutfağımızdan çıkan her ürün her türlü damak tadına hitap edecek, bunu mutlaka gerçekleştirilecek işlerin ön sıralarına koyuyoruz!

Başkanın yerel desteği arkasına alması kaçınılmazdır


Yavaş Şehir olmak için gürültü kirliliğini ve hızlı trafiği kesmek, yeşil alanları korumak ve yaya bölgelerini artırmak, yerel üretim yapan çiftçilerle bu ürünleri satan dükkân ve lokantaları desteklemek ve yerel estetik öğeleri korumak gibi 50’den fazla kriteri gerçekleştirmek gerekli.

Fastfood zincirleri ve yoğun trafik yasak!

Bu kentler zamanla turistik çekim merkezi oluyor ama uluslararası zincirlere izin yok... Üyeliği almaya hak kazananlar da gizlice sürekli denetleniyor.
‘Yavaş Şehir’ olmak için kriterlerden bazıları şöyle: 
* Geri kazanım teknikleri ve çevreci politikalar geliştirmek.
* Sadece üzerine binalar inşa etmek yerine, toprağın çevre dostu şekilde kullanılabilmesi için gereken altyapıyı kurmak.
* Organik ürünler üretilmesini ve tüketilmesini desteklemek, genetiği değiştirilmiş organizmalardan sakınmak.
* Finansal zorluğuna düşen yerel üreticileri desteklemek.
* Gerçek konukseverlik kalitesini korumak.
* Gençlerin ve okulların lezzet eğitimiyle tanışmasını sağlamak, sadece işletmecilerin değil bütün vatandaşlarının ‘Yavaş Şehir’de yaşadıklarına dair farkındalıklarını sağlamak.

Uzungöl’e yakışır

Türkiye’nin ve Trabzon’un bu önemli Turizm varış alanı için Söylenecek ve yapılacak çok şey var.

Dünyada turizmden pay alan ülkelerin yaptıklarını gördükçe; biz ya hiç yol alamadık ya da henüz yola çıkmadık, diye geçiveriyor aklımdan.

Trabzon’da ilk  defa bir cesur adam, bunun için sahip olduğu varlıkların önce kendi sonra da etrafının fark etmesi için çaba harcıyor.

Ulaşım için teleferik hatları çok önemli

İlk etapta, Uzungöl’ ü Karester’ e bağlayacak hattı hayata geçirmek istiyor. Yatırımcı hazır, para hazır. Uzungöl’de releferik Orman Müdürlüğü engeline takılmış vaziyette. 

Başkan, Uzungöl’ü hem yavaş şehir yapmak istiyor hem de yaylalardaki “bin tane boş yayla eviyle” bütünleştirmek istiyor. Şaka gibi ama bir çırpıda saydığı boş yayla evlerinin sayısı şöyle:

Karester’de 68, Malpet’de 18, Dornorin’de 19,  Filak’da 60, Muz’da 27 yayla evi resterosyon bekliyor…

Başkan, bu evleri elden geçirip, tuvalet, banyo gibi temel sorunları giderdikten sonra devre mülk olarak bile değerlendirmenin hayalini kuruyor. Yıl oniki aya yayılmış Uzungöl turizminin gelişmesi için atılacak her adım bölge için önemli bir örnek oluşturacaktır.

Bu nasıl mı yapılır?

Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansına büyük sorumluluk düşüyor. DOKA butik bir çalışma olarak Uzungöl’ü bu çerçevede, KTÜ ile de işbirliği yaparak ele almalı ve başarıya ulaşıncaya kadar maddi, manevi desteklemelidir.

Özellikle “yatırım destek” birimine bu konuda çok önemli sorumluluklar düşüyor.

İlk adım olarak Orman Bölge ile yaşanan Uzungöl’ü Karester’e bağlıyacak, hiçbir ağaç kesmeyecek teleferik konusunda yaşanan sorunların aşılmasında “yatırım destek” birimi aktif görev almalıdır.

Dünyada turizmden pay alan ülkelerin yaptıklarını gördükçe; Biz ya hiç yol alamadık ya da henüz yola çıkmadık…

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı destekleme Kurumu (TKDK) Beşinci Hibe çağrısını Trabzon için sonuç alıcı Uzungöl lokasyonu için yaparak katkıda bulunabilir.

 

YAZIYA YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR