Arif Çetin

Arif Çetin

Ünal Karaman Gerçekleri

      Trabzonspor’un eski kaptanı  Ünal Karaman, Trabzonlu olmamasına rağmen, bordo mavili camianın önemli isimlerin başında geliyor. Karaman oyunculuğu, kişiliği ve liderlik vasfı ile kendine önemli yer elde etmiş.


         Şenol Güneş için ise farklı bir yere sahip. Karaman'ın Trabzonspor kaptanlığı yaptığı dönemlerde bile, saha içerisinde Şenol Güneş'e yön veren adam olarak bilinirdi. Sonrasında 2002 yılında kazanılan Dünya üçüncülüğünde Şenol Hoca'nın en yakınındaki isim yine Ünal Karaman oldu. Şenol Güneş'in halen devam eden 4. Trabzonspor macerasında Ünal Karaman gölge adam olmuştu.


         2010-2011 sezonunda planlanan saha içi yetkileri Ünal Karaman'a bırakma düşüncesi, şike süreci nedeniyle askıya alındı. Geçtiğimiz sezon sonunda ise "Şarkı dinlemek istemiyorum, şarkı söylemek istiyorum" talebi Şenol Hoca tarafından uygun görülmedi. Sonrasında ise "İkinci adam olarak katkım sınırlı iken, Trabzonspor'un parasını alamam" diyerek görevinden ayrıldı.


                  MADDELERLE NEDEN ÜNAL KARAMAN?
1.     Şike sürecinin yönetim tarafından iyi yönetilememesi Güneş'i saha dışı etkenlerle de uğraşmaya itti. Bu süreçte Hoca'nın saha içi uygulamalarında tutarsızlıklar fazlalaştı. Şeref Çiçek ve Özcan Bizati, Şenol Hoca'ya gerekli desteği veremedi.
2.     Güneş'in sözleşmesinin bu sezon sonunda bitecek olması, yıpranması ve saha dışında görev yapma isteği, gelecek yıllar için yeni bir hoca arayışını da ortaya çıkardı.
3.    Giray Bulak'ın Kasım ayı ortalarında takımdan ayrılacağının sinyallerini vermesi, camiayı ve mevcut kadroyu iyi bilen ve en önemlisi Şenol Hoca ile uyum içerisinde çalışacak isim olarak Ünal Karaman'ı ön plana çıkardı.
4.     2010-2011 sezonu sonunda takımdan ayrılan yıldız bir oyuncu, "Şenol Hoca'nın her dediğini yapıyoruz. Yoksa bizi Ünal Hoca'nın eline bırakıyor. O da doğduğumuza pişman ediyor" demişti. Karaman'ın sert yüzü, futbolcu disiplinsizliği için iyi bir kontrol mekanizmasıydı.
5.    Başkan Sadri Şener ile Şenol Güneş'in ilişkileri yüzde yüz net değil. Her ikisinin de evet diyebileceği, orta noktada buluşabileceği 2-3 isimden birisidir Ünal Karaman.
6.    Trabzonspor profesyonelleşemedi. Bir teknik adamın her konuyla ilgilenmesi mümkün değil. Teknik bilginin yanında, saha dışı olaylarla ilgilenebilecek en az onun kadar güçlü, sözü dinlenir bir isim ihtiyacı hasıl oldu.
7.    Düşünülen diğer isimlerin ya saha tecrübeleri yeterli değildi, ya da ekip çalışması noktasında eksiklikleri vardı. Bireyselliği seven, "ben" duygusu yüksek isimlerdi.


         Şenol Hoca, Kasım ayı sonunda Ünal Karaman ile görüştü. Kısa vadede bu yılın, uzun vadede gelecek yılların planı yapıldı, yol haritası çizildi. Her iki hocanın rolleri Yönetim Kurulu tarafından da kabul görünce Ünal Karaman yeniden Trabzonspor'a dönmüş oldu.
         Dünya futbolu Barcelona örneğini konuşuyor. Guardiola'dan sonra Tito Vanilova dünya devinin başına geçti.
         Peki bizdeki durum nedir?
A Milli Takım'da Abdullah Avcı'nın yardımcısı Okan Buruk var.
Galatasaray'da Fatih Terim'in ikinci adamı Ümit Davala.
Fenerbahçe'de Aykut Kocaman'ın aynında İsmail Kartal var.
Beşiktaş'ta ise Samet Aybaba'nı second pilotu Recep Çetin.
         Peki, yukarıda saydığımız ikinci adamlardan hangisine siz bu takımları emanet edersiniz?
         KARAMAN'IN İŞİ ZOR.
       Yönetimin ve özellikle de Başkan Sadri Şener'in ani çıkışları ve uygulamaları Ünal Karaman için büyük sıkıntıdır. Bunun yanında öz evlat/ üvey evlat gibi söylemler ileride can sıkabilir.
         Hami Mandıralı ismi bu dönemde sıkça anıldı. Evet Hami de, Trabzonspor'un sembol ismidir. Ancak bu konuyu, "Hami öz Trabzonlu, Ünal değil" noktasına getirmek saygısızlıktır, ayıptır.  Herkesin bir görüşü, Trabzonspor'u daha ileriye taşıyacağına inancı olan bir kahramanı mutlaka vardır. Buna da saygı duyulmalı.
         Bugün; Şamil Ekinci, İskender Günen, Orhan Çıkrıkçı'yı Trabzonspor'dan ayrı tutmak abesle iştigaldir. O zaman Trabzon'un öz evladı, Gümüşhane doğumlu Tolga Zengin'i hangi kategoriye koyacağız?
         Trabzonspor, önümüzde yıllarda saha içerisinde görev almasa dahi, Şenol Güneş'in önderliğinde geleceğe bakmak istiyor. Bugünün görüntüsü böyle. Şenol Güneş'siz bir gelecek derseniz saygı duyarım. Ancak şu şartlarda bu mümkün görünmüyor. Ünal Karaman'ın yeniden takıma dönmesi yanlıştan dönüştür ve kazançtır.
         Karaman'ın yanında Şeref Çiçek ve Özcan Bizati'nin göreve devam etmesi tartışılır. Ama, gelecek yıl için bunun değişeceğini bilenlerdenim. 95-96 sezonunun efsane isimlerinden en az ikisini daha Trabzonspor teknik ekibinde görebiliriz.
         Sonuç olarak;
         Kağıt üzerinde olmasa bile, 2012-2013 sezonunun ikinci yarısından itibaren Trabzonspor Teknik Direktörü Ünal Karaman'dır.
 

YAZIYA YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR