Prof.Dr. Osman Bektaş

Prof.Dr. Osman Bektaş

Trabzon'un içme suyu gerçeği!

Ağır metal içeriği ve arsenik değerleri akredite edilmiş laboratuvarlarda saptanmayan Trabzon içme suyunun sağlıklı olup olmadığı hakkında kesin konuşmak mümkün değildir.

Bilim adamı bilgi ahlakı gereği bilgisini topluma aktararak bilginin kullanılmasını sağlamaktan sorumludur.

Çünkü kullanılmayan ve topluma yararı olmayan bir bilginin hiçbir anlamı yoktur.

Bilimde ortaya atılan iddialar veya sonuçlar şüphe, gözlem, sorgulama, analiz ve sentez aşamalarından geçmek zorundadır.

Bu günlerde basından izlediğimiz kadar üst düzey belediye yetkilileri halk sağlığını yakından ilgilendiren Trabzon’un içme suyu ile ilgili ‘Trabzon halkı Türkiye’nin en temiz ve kaliteli suyunu içiyor’ iddiasını ısrarla gündeme taşımaktadır.

Böyle bir iddia içme suyu kalitesinin ulusal ve uluslararası standartlara uygun olduğunu gösteren belgelere dayandırılmalıdır.

Oysa internet ortamında gördüğümüz kadarıyla Trabzon içme suyunun fiziksel, kimyasal ve biyolojik parametreleri verilmesine karşın ağır metal ve arsenik içeriği hakkında hiçbir bilgi yoktur.

"TİSKİ İÇMESUYU ARITMA TESİSİ TEMMUZ 2014 ORTALAMASI SU KALİTE RAPORU"NU GÖRMEK İÇİN ALTAKİ LİNKE GİDİNİZ

www.trabzon.bel.tr/SuAritma/SuKalite.html

Bu nedenle ‘Trabzon halkı Türkiye’nin en temiz ve kaliteli suyunu içiyor’ iddiası dayanaksız kalmaktadır.

Çünkü Dünya Sağlık Örgütü son yıllarda kanser vakalarındaki artışın en önemli nedenlerinden başında içme suyundaki arseniğin ve ağır metallerin olduğunu belirtmekte ve tüm dünyayı bu konuda uyarmaktadır.

Aslında Türkiye de tüm belediyeler uluslararası anlaşmalara göre içme suyundaki arsenik ve ağır metal değerlerini sürekli kontrol etmek ve halkı bilgilendirmek zorundadır.

Örneğin Ankara içme suyuna ait ağır metal ve arsenik değerleri internet ortamında bulunmasına rağmen su sağlığı ile ilgili şüpheler hala gündem oluşturmaya devam ediyor.

adsiz-014.jpg

Ankara Belediyesinin internet sayfasındaki Ankara iline ait içme suyunun arsenik ve ağır metal içeriğinin görüntüsü. Bu değerler Trabzon Belediyesi internet sayfasında yoktur.

"ASKİ TAM DETAYLI SU ANALİZ DEĞERLERİ"Nİ GÖRMEK İÇİN TIKLAYIN

www.aski.gov.tr/yukle/dosya/pdf/icme_suyu_raporlari/2014_Agustos.pdf

Jeolojik özelliği gereği Trabzon ve çevresindeki madenlerin ve kayaçların bünyesinde arsenik ve ağır metaller vardır.

Yağmur ve yeraltı sularının bünyesine karışarak suyun kirlenmesine neden olan bu elementlerin niceliği ve niteliğinin sorgulanmasının halk sağlığı açısından önemli olduğunu bu köşede defalarca vurgulamıştık.

Sudaki Arsenik ve ağır metaller

24 Ocak 2011 Pazartesi

Bölge Arsenik haritası

31 Ocak 2011 Pazartesi

İçebileceğim su kaç para?

15 Kasım 2012 Perşembe 16:16

Trabzon içme suyu ağır metal ve arsenik içeriği açısından halk sağlığını tehdit ediyor mu?

Bölgedeki yaygın kanser vakalarının tek suçlusu Çernobil mi? Yoksa ağır metalce kirli arsenikli sularmı?

Türkiye’nin en fazla yağış alan bölgesinde halk neden damacana suyuna mahkûm?

İşte belediye meclisinde iktidarı ve muhalefeti ile birlikte cevap aranması ve halkın aydınlatılması gereken sağlığımızı yakından ilgilendiren konular bunlardır.

Sonuç olarak, ağır metal içeriği ve arsenik değerleri akredite edilmiş laboratuvarlarda saptanmayan Trabzon içme suyunun sağlıklı olup olmadığı hakkında kesin konuşmak mümkün değildir.

YAZIYA YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR