Recep Ergenç

Recep Ergenç

Şikede son durum

Uyarı: Şike vb benzer konuları hayatınızın  

Trabzon Doğa Sporları Derneği (TRADOST)  pek çok doğa sporu aktivitesinin öncüsüdür. Onlar da; Doğu Karadeniz’de, özelde ise Trabzon’da; yeni işlere, yeni işlerin yaratacağı istihdama,  katma değer yaratmaya şiddetle ihtiyacımız var. Bunlar Bölgemizin en yakıcı sorunlarıdır. Sorunlarla mücadelede başarılı olunamadığı takdirde Bölgeden göç olanca hızıyla sürecek, hem bölge, hem de ülke kaybedecektir, diyorlar.

Çünkü “Göç”,  veren kadar alanı da ilgilendirir

Doğu Karadeniz’de sosyal ve ekonomik gelişmenin “ koordinasyonunu sağlama sorumluluğu Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA)’ nındır” diyerek; yapılan proje ile DOKA’nın desteklediği Ecoturizm Çalıştayı ile çok büyük bir farkındalık yarattılar. 

 Teşekkürler DOKA, teşekkürler TRADOST

Yerli ve yabancı onbeş kadar uzmanın gözünden ve dilinden “Ecoturizm”in dünyadaki yattığı milyarlarca dolarlık ekonomik büyüklüğü, iyi örnekleri, yerel olanakları, görsel olarak da destekleyerek anlattılar. Çalıştay’ı izleyenler Novotelde 1-2 haziranda  “Ecoturizm” ile ilgili bildiklerini hem doğrulama, hem de yeni bilgiler kazandılar.

Un var, şeker var ama helva yapamıyoruz

Bakan Erdoğan Bayraktar Çalıştayın açılış konuşmasında, “Ecoturizm  için DOKA illerinin (altı ilin) öne çıkan çok ciddi olanakları olduğunu ve Trabzon’u bir turizm merkezi yapma gayretlerini sonuna kadar destekleyeceğiz” vurgusunu yaptı.

Valiler de aynı kanaatte

Söz alan hem Trabzon Valisi hem de Giresun Valisi “Ekoturizm” den yana açık açık tavır koydular ve ellerinden gelen tüm katkıyı vereceklerini söylediler.

 Dünya çapında onbeş uzman DOKA Bölgesini gezdi

Ecoturizm Uzmanları beş gün DOKA illerini gezdiler. Çalıştayda yaptıkları sunumlarında DOKA İllerinin Ecoturizm için tüm beklentilerini karşılayacak değerlere sahip olduğunu belirlediklerini söylediler!

Uzmanlar Helva yapmamız için neler önerdi

“Varlıklarınızı saptayın. Yerel otorite ve katılımı en üst seviyeye çıkarın. Hem varlıklarınızı saptarken hem de uluslararası pazara çıkarken işbirlikleri geliştirmeye özen gösterin. Yöresel aktiviteleriniz, bir deneyim yaşamak için çok uygun.

Halk oyunlarımızdan, mutfağımızdan, müziğimizden söz ederken, ekoturizm için inanılmaz farklılıklarınız var, bunları ürüne dönüştürmeli, ürünü tur paketlerine, tur paketlerini ise dünya insanlarına sunmalısınız, ifadelerini kullandılar.

Sözlerini esirgemeden: Bölgesel kültür ve tarihsel değerleriniz çok, ama değer bilmez bir tutumunuz var, değerlerinizin farkında değilsiniz, eleştirisi ise en azından bende soğuk su etkisi yaptı.

 Sonuç olarak ecoturizm için değer ifade eden her şeyin fazlası ile DOKA bölgesinde var olduğunun altını çizdiler. Önerileri netti: varlıklarınız kadar, varlıklarınızı ürüne ve tur paketlerine dönüştürürken, gelen insanların bir deneyim yaşamalarına olanak hazırlayın, deyip; ”Gelin işbirliği yapalım, biz bu işbirliğine açığız ve destek veririz” şeklinde özetlediler.

Ecoturizmde bir deneyim yaşamak her şeyden önemli

Hangi sektöre el atsak sorun aynı

Trabzon’da turizm gelirlerinin artırılmasına katkıda bulunacak varlıkların saptanması, ürüne dönüştürülmesi, ürünün tur paketlerine, tur paketlerinin ulusal ve uluslararası pazarlara çıkarılması vb çalışmalarının özünde insan faktörü ve planlama çalışmaları var.

İnsanımızı nitelikli eğitim programlarından geçirerek davranış kazandırmak, ürünlerimizi doğru pazarlama kanallarını kullanarak hedef kitleye ulaştırabilmek işte bütün mesele bu…

Bütün bunlar DOKA’nın hazırlayacağı raporun yol göstericiliğinin önemini ortaya koymaktadır.

DOKA “akil adamlar gurubu” ile bir değerlendirme daha yapacak. Bu değerlendirmeye yerel katılımcılığı güçlendirmek için TRADOST ve TURSAB’tan sektör temsilcileri ile yapmayı planlıyor. 

NOT: Kırsal kalkınmayı destekleme Kurumu (TKDK) Trabzon’da turizm içerikli projelere %50 hibe veriyor. 

Son başvuru 17 Temmuz 2012’dir

YAZIYA YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR