Recep Ergenç

Recep Ergenç

Laz Vegas

Uzungöl Belediye Başkanı Abdullah Aygün ile geçen hafta yeniden buluştuk.

 

Başkan durumu, hazine üzerinde oturuyor ama farkında değiliz, derya içinde olup deryanın farkında olmayan balık gibiyiz, şeklinde yorumladı

 

Uzungöl esnafına da, bürokrasiye de kırgındı. Biraz da kızgın…

 

İyi para kötü parayı kovar deyip; İlkin teleferiği sordum.

 

Uzungöl’den (1200 m) neredeyse Uzungöl’e 90 derece tepeden bakan Karester’e (1850 m) çıkacak teleferik için son virajda olduklarını söyledi.

 

Bürokrasiden yakındı. Teleferik için her şey hazır, akla gelebilecek tüm izinler alındı, son virajdayız, Orman’ın iznini bekliyoruz. Teleferik için toplamda 11 tane ağaç kesilecek. Bölgemizdeki HES’lerin orman tahribatını görmeyenler bizim 11 ağaca kafayı takmış durumdalar. İnanın bizimki devede tüy bile değil ama…

 

Teleferik Uzungöl için önemli

 

Bilirim, gerçek Uzungöl manzarası Karester’dendir. Bugünlerde kar altındaki Uzungöl’e Kaarester’den bakmak varya;

 

Bu kadar mı güzellik olur, karın Uzungöl’de yarattığı görsel şölen gerçekten inanılmaz. İyi projelendirilmiş ve ışıklandırımış bir Uzungöl’ü Karester’den, hele gece seyrine doyum olmayacağına inananlardanım.

 

Uzungöl- Karester’e teleferik ile bağlandığında; belki de dünyanın en güvenli kış turizm alanlarına ulaşmış olacak. Yaylarımız işte o zaman dört mevsim turizm olanakları ile tanışacak.

 

Atıl durumdaki yayla evleri için skytrain

 

Atıl durumdaki mezere ve yayla evlerinin turizme nasıl kazandırılabileceğini konuşuyoruz uzun süre.

 

Başkana göre %95’i boş. Bu evlere sadece banyo ve tuvalet ekleyeceğiz.  Sonbaharda odununu vb hazırlayıp kışa hazır halde tutacağız.  Asıl işimiz bir skytrain(hava treni) hattı kurmakta.

 

Bir soru ile gelişti sohbet; asıl iş satmakta

 

Nereye satacağız, Pazar neresi,  sorusunu turizmci dostum Ragıp Pirselimoğlu’na sordum.

 

Yanıtı çok net oldu, İstanbul başta olmak üzere dünyaya…

 

Nasıl? Sorusuna ise, 25 yıllık turizmci, işinin ayrıntılarını kendine sakladı ama dünyanın ne kadar küçüldüğünü de bir düşünmemizi istedi.

 

Uzungöl’de alkol sorunu

 

Başkan ‘Uzungöl’de böyle bir sorunun olduğunu asla kabul etmem, açık alanda içilmesini doğru bulmam. Benim çekincem budur’ dedi kestirip attı.

 

Kongre - oyun merkezi

 

Kongre merkezini, hayalimizdeki su sporlarını, yaylalardaki kapalı evlerin turizme kazandırılmasını, hangi başlığı açtıysak başkanın en az bizim hatta daha da istekli ve bilgili olduğunu görmek çok sevindirici oldu.

 

Butik ya da Uluslar arası yatırımcıların Uzungöl’e ilgileri

 

‘Arap yarımadası için Uzungöl cennettir’, tanımı Başkana ait. Şimdilerde çok büyük yatırımcılar ile konuştuğunu, ancak yerli yatırımcılarımız için her zaman bir öncelik sağlanacağının da  altını çizmeyi ihmal etmedi.

 

Geleceğin Laz Vegas’ını birlikte kuralım.

 

‘Dubaililerle bir kongre merkezi için görüşüyorum ama yerli yatırımcılar çıksın görüşmeyi derhal sonlandırırım’. Uzungöl’de yıl oniki ay turizmden yüz trilyon TL gelir yaratmamız olanaklıdır.

 

Bütün iş planlamada

 

Uzungöl’de konaklama sayısını artırmak için önce yatırım sonra da aktivite programları geliştirmek zorundayız.

 

Uzungöl; su sporları başta olmak üzere, kara, hava ve kış turizmi aktiviteleri için sınırsız olanaklara sahiptir.

 

Bütün bunlar yatırım demek. Planlama demek.

 

Uzungöl’ün içinden bakınca sıkışmışlık hissi daha iyi anlaşılıyor. Artık zirvelere, tepelere bakmanın zamanı geldi de geçiyor.

 

Yakın bir gelecekte Batum tek başına bölge turizminden en fazla payı alacaktır. Beş yıldızlı Otel yatırımları ile Batum gerçekten bir turizm merkezi olma yolunda hızla ilerliyor.

 

Sonuç:

Uzungöl’ü -  gölün etrafındaki sıkışmışlıktan; bir iki aya sıkışmış turizm hareketinden kurtarmak esastır. Hazinenin üstünde oturmayı marifet sayanlar artık tepelere bakma zamanının geldiğini fark etmelidir.

 

Adres göstermek gerekirse; DOKA derim; butik, lokal bir çalışmanın Uzungöl’de ön teker olmalı, Kamu, Özel ve Sivil Sektörü harekete geçirmelidir.

 

 Not: Başlıktaki Laz Vegas’ın patenti başkana aittir.

 

 

 

YAZIYA YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR