Turgay Beşyıldız

Turgay Beşyıldız

Kevin Costner değil, Kevin Constant …

Fransa’nın küçük bir kasabası Frejus’da 1987’de doğdu.

Yattara’nın memleketinden milli takım arkadaşı 1.83 ‘lük, 81 kg’lık Gineli futbolcu.

Afrika kökenli olmasını annesinden alıyor. Yani Gineli bir Annenin oğlu, babası ise Fransız.basliksiz-2.20140813143656.20140822013152-001.jpg

Kendisi  ise bu duruma Fransız kalmamış!.. Zamanla Gine milli takım formasını tercih etmiş.

Fransız ekiplerinden Toulouse'un alt yapısında yetişti. 2006 yılında A takıma yükseldi, ancak 2008 yılına kadar kaldığı ekipte kendisini fazla gösteremedi ve sadece 4 maçta forma giyebildi.

2008 yılında Toulouse'dan ayrılarak, Ligue-2 ekiplerinden Chateauroux'ya transfer oldu. Burada yıldızı parlamaya başladı. İki sezon içerisinde çıktığı 84 maçta, 15 gol 14 asistlik bir performans gösterince, dikkatleri de üzerine çekti.

                             *

Chateauroux'da geçirdiği başarılı iki sezonun ardından, kendisine çizmenin!..  Serie-A kapıları açıldı ve Fransız oyuncu 2010 yılında kiralık olarak Chievo'ya transfer oldu. Chievo forması altında 32 maça çıktı ve 2 gole imza attı.

Enerjik görüntüsü ve mücadeleci oyunuyla adından söz ettirmeyi başardı. 2011 yılının Haziran ayında sezonun sona ermesiyle Chievo bonservisini de aldı. Bonservisini alır almaz uyanık Chievo kulübü, Afrikalıyı  yaklaşık 1 ay sonra yıldız futbolcu olarak, dolgun bir fiyat karşılığında Genoa'ya sattı.

Genoa, Chievo'ya 5.6 milyon avroluk bonservis bedeli ve iki futbolcu verdi. Genoa'da geçirdiği şansız bir sakatlığın da etkisiyle bir sezonda 23 maça çıkmasına rağmen, Milan'ın dikkatinden kaçmadı.

                            *

2012 yazında Milan, Genoa'dan hem kendisini, hem de takım arkadaşı Acerbi'yi kiraladı ve daha sonra 4 milyon avro karşılığında bu iki oyuncunun bonservis haklarının yarısını aldı. 2013 yılının Ocak ayında ise 4 milyon avro karşılığında tamamen Milan'ın oyuncusu oldu.

Temmuz 2013 tarihinde ise oyuncunun diğer hakları da 6 milyon Euro karşılığında alındı.

Milan'da toplam 57 maçta görev aldı, İtalyan devinde ciddi bir başarı yaşayamadı.

Yer yer aşırı milliyetçilik tepkisi veren İtalya'da, sık sık ırkçı tepkilere maruz kaldı.

Bazı deplasmanlarda kendisine sahaya muz atıldı. Temmuz 2013 tarihinde takımının sezon öncesi düzenlenen TIM Trophy'de,  Sassuolo ekibi ile karşılaştığı maçta, rakip tribünler tarafından gördüğü ırkçı muamelelere dayanamadı ve haklı olarak sahayı terk etti.

İtalya Futbol Federasyonu,  Sassuolo kulübüne ırkçılıktan dolayı 30 bin avro ceza kesti.

                             *

2004 yılında Fransa U-17 Milli takımıyla bir Avrupa Şampiyonluğu yaşadı. 2007'de ise Gine Milli Takımı'nı tercih etti ve bu forma altındaki ilk golünü de 2012 Afrika Uluslar Kupası'nda Nijerya'ya karşı atmıştı. Toplam 23 milli maçında 3 golü bulunuyor.

Bu sezon başlarken, kadrosuna Menez ve Alex’i katan Milan, bu oyuncuyu satışa çıkardı. Trabzonspor bu oyuncu için Milan ile 2.5 Milyon avro bonservis bedeli karşılığında anlaştı.

Trabzonspor kendisiyle 4 yıllık sözleşme imzaladı. Oyuncuya sırasıyla ilk yıl 2.4 milyon avro, ikinci yıl 2.2 milyon avro, üçüncü yıl 2.2 milyon avro ve son yıl 2.1 Milyon avro hem de garanti ücret verileceği açıklandı.

                              *

Bu haber sitesindeki Trabzonspor- Rostov  FK maçı sonrası  "Rövanşta Rosto değil..’’ başlıklı yazımda "Milanlı Constant, benim bu geceki hayal kırıklığım oldu. Dilerim bu geceyle kalır. Bu Gineli adam, Kırmızı –Siyahlı Milan’dan mı? Yoksa Ankara Gençlerbirliği’nden mi geldi? Colman gibi kaçak oynuyor’’ diye yazdım.

Bir kaç olumlu eleştirinin yanında birçok olumsuz eleştiri aldım, Kevin, takımın en iyisiydi diye. Ben bu adamı tanıyorum, daha iyi olmalı, uyum sürecinde olabilir, doğrudur ama kaçak oynuyor. Kusura bakmayın ama uzmanlık alanım orta sahadır. Bu konuda müsaadenizle ukala olacağım şimdi...

Bana haber61.net’ de bu konuda eleştirenlere saygı duyuyorum ama siz maçı 51 ya da 67 veya 108 ekranda izlemiş olabilirsiniz.

                                                                   *

Biz ise tüm sahayı gördük. Topsuz alanda siz Constant ‘ın durumunu gördünüz mü? Az objektif bakın yenince her futbolcu iyi, yenilince tüm oyuncular kötü oluyor sizin için. Yine yazıyorum. Constant,  Rostov maçında vasattı. Vahid hoca da onu zaten o yüzden 75. dakikada dışarı aldı. Gineli kötü oyuncu mu? Asla değil.  Adam da Milan kumaşı var ama saha içi felsefesinde Yattara’lık ta var!..  Constant bu değil... Constant,  ABD’li ünlü sinema oyuncusu Kevin Costner gibi rolü değil, Kevin Constant gibi düşünmeli ve oynamalı, onun bir yılda alacağı parayla, ben yıl boyunca kar-kış demeden ve hiç durmadan defalarca, Ağrı dağının tepesine iner çıkarım.


Trabzon, Lösemili çocuklar için hastaneyi, toplu taşımacılık için hafif raylı sistemi acilen bekliyor.


 

YAZIYA YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR