Prof.Dr. Osman Bektaş

Prof.Dr. Osman Bektaş

Kara Afrikalının Göz Yaşları

Kuzeydoğu Afrika’daki son yılların en şiddetli kuraklığı daha çok çocukları etkiliyor. Bir çoğu hayatta kalma mücadelesi verirken refah içinde yaşayan insanlardan gelecek olan yardım onların son umudu oluyor.

AFRİKANIN KARA YAZISI

Kuzeydoğu Afrika son birkaç on yılın en ciddi kuraklık felaketiyle boğuşuyor. Susuzluk özellikle Somali, Etiyopya, Kenya ve Cibuti de yaşayan 11.5 milyon insanı etkilemektedir.

Bölgedeki kuraklığın nedeni 2010 yılının sonu ile 2011 yılının başlarından beri devam eden La Nina etkisidir.

LA NİNA NEDİR?

La Nina Pasifik Okyanusundaki akıntıların okyanusun ısısını ve üzerindeki havanın basıncını değiştirerek dalgalar halinde dünya ölçeğinde iklim değişimine neden olmasıdır. Doğu Afrika’da La Nina tipik olarak kuraklık ile temsil edilmektedir.

Kasım 2007 de La Nina koşullarının oluşmasını sağlayan deniz yüzeyı ısı anomalileri (mavi renk ortalama altı ısı, kırmızı renk ortalama üstü ısıyı gösterir).

UYDU VERİLERİNE GÖRE SON YILLARIN KURAK BÖLGELERİ

NASA’nın aşağıdaki nem haritası insan, hayvan ve canlıların yaşadığı yeryüzü koşullarındaki havanın son dokuz yıl içindeki karşılaştırmalı ( Temmuz 2003-2010 ortalamasıyla Temmuz 2011 ) nem içeriğini (havadaki yüzde su buharı)  göstermektedir.

Haritayı incelediğimizde Türkiye’nin 2011 yılında son dokuz yılın en fazla nemli Temmuz ayını yaşamış olduğunu ( mavi renk tonu ) buna karşın kuzeydoğu Afrika’nında en kurak yaz ayını yaşamış olduğunu görüyoruz ( kırmızı sarı renk tonu).

Öte yandan göreceli nem haritasında Türkiye’yi kuşatan doğudaki Hazar Bölgesi, güneyindeki Arap yarım adasının kuzey uzantısı ve güney Akdeniz deki kuraklık bölgeleri ( sarımsı yeşil renk tonu ) dikkat çekici unsurlar olarak öne çıkar.

Temmuz 2011 nem miktarının temmuz 2003-2010 aylarının ortalamasıyla karşılaştırılmış şeklini gösteren NASA haritası (mavi renk tonu en yüksek nemli bölgeleri; kırmızı sarı renkler kurak alanları göstermektedir.)

BM AFRİKADAKİ FELAKETİ TARTIŞIYOR

Birleşmiş Milletler Gıda Örgütü, Roma'da kuzey Afrika'yı etkileyen kuraklık krizi ile ilgili acil durum toplantısı yapıyor. Kıtlıktan etkilenen bölgelerde 11 milyon kişinin acil yardıma ihtiyacı var. Somali'nin güney iki bölgesinde kıtlık ilan edildi ve BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon, ülkeye 1,6 milyon dolar ek yardım yapılması çağrısında bulundu.

TÜRKİYE VE TRABZON ACİL ÇAĞRIYA SESSİZ KALMADI

Türk halkının yardım eli açlıkla boğuşan Afrika'ya da uzandı, şimdiye kadar 5 milyon TL'yi bulan yardımlar bölgeye ulaştırılmak üzere yola çıktı.

Öte yandan Trabzon Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu duyarlı bir davranışla Afrikalı mağdurlara yiyecek-giyecek yardımı için Trabzon’daki Belediyeleri bir araya getirdi.

Bir insanlık dramı olan Afrika’daki kuraklık ve açlık felaketine tüm dünya ülkelerinin ilgisiz kalmayacağına ve gönlü zengin Türk halkının ramazan ayında daha fazla destek vereceği ümidiyle esen kalın.

Prof. Dr. Osman BEKTAŞ

obektas@ktu.edu.tr

<

YAZIYA YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR