Prof.Dr. Osman Bektaş

Prof.Dr. Osman Bektaş

Kalın paltolara veda: Değişen yaşam koşulları

isi.jpg

 

Yukarıdaki haritaya göre önümüzdeki 10 yıl içerisinde iklim birçok ülkede değişirken bazı ülkelerde iklim değişimi etkili olmayacak. Bir yıldaki kurak günlerin sayındaki artışın yaşanacağı ülkelerin başında Türkiye ve Akdeniz ülkeleri gelmektedir(kızılımsı kahve renkler). İklim değişimin yaşanmayacağı veya kuraklığın olmayacağı bölgeler mavi renk tonundadır.

Çevremizdeki iklim değişimi uzun süreli ve inişli çıkışı olsa da orta yaş insanları günlük yaşamlarında bu değişimin sonuçlarını açık bir şekilde hissetmektedirler.

Mağaza vitrinlerinde kalın paltoların yerini daha ince yağmurluklar almaktadır.

Kış aylarının daha ılıman geçmesi nedeniyle kışlık odun ve kömür parası her geçen daha azalmaktadır.

Türkiye’nin kuzeyinde güneşli günlerin artması ve etkili olması nedeniyle güneş enerjisinden yararlanmak her geçen gün daha da yaygınlaşmaktadır.

Seracılık artık sadece Antalya gibi güney illerimizde değil kuzeyde, Karadeniz Bölgesinde de planlanmaktadır.

Kuraklığı ve susuzluğu sadece kitaplarda okuyan veya televizyonda izleyenler artık bu olguyu iliklerine kadar yaşayabilmektedir.

Yaşadığımız ilin yarısının yağışlı yarısının güneşli olduğunu artık garipsemiyoruz.

Bir yıl bol yağış alırken, sel ve taşkınlar olurken bir yıl kuraklık yaşayacağımız şimdiden belirginleşti.

Karadeniz’in sularının ısınması nedeniyle balığın ve hamsinin tadına el vade denildi.

Yaşadığımız çevrede bu tür kısa süreli iklim değişimi olurken önümüzdeki birkaç on yıl içerisinde küresel ölçekte iklim değişimi nasıl olacak?

Son bilimsel çalışmalar dünyanın bazı bölgelerinde iklimin önemli şekilde değişeceğini bazı bazı bölgelerde ise iklim değişiminin yaşanmayacağını ön görmektedir.

Yukarıdaki haritaya göre iklim değişiminin en etkin bir şekilde yaşanacağı ülkelerin başında Akdeniz ülkeleri ve Türkiye gelmektedir.

Bu bölgelerde bir yıldaki kurak geçen günlerin sayısı her yıl 30 gün daha fazla artabilecek!

İşte bu kurak günlerin sayısındaki artış bölgemizdeki iklim değişimin ne şekilde ve ne etkinlikte olacağı konusunda en önemli bir belirteç olacaktır.

tev-001.jpg

 

İklim değişimi dünya var olduğundan bu yana birçok kere yaşanmıştır.

Bunun jeolojik kayıtları mevcuttur.

Bu nedenle iklim değişimi doğal bir olaydır.

Ancak 19. Yüzyıldan itibaren sanayileşmeye bağlı olarak atmosferdeki karbondioksit miktarının artması bu iklim değişimini hızlandırmış veya kısmen değiştirmiştir.

İnsanoğlu bu iklim değişimine uyum sağlamak zorundadır.

Tıpkı kışın kazak yerine yazın tişört giyerek.

YAZIYA YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR