Salih Çamoğlu

Salih Çamoğlu

İlkler zordur

 Bundan böyle haftanın belli günlerinde toplumun her kesimini ilgilendiren yazılarımızla birlikte olmaya çalışacağız.

 Siyasetten güncel yaşama, spordan yerel ve ülke meselelerine güncel gelişen olaylara kendi penceremizden bakarak yorumlamaya gayret ederken, her zamanki anlayışımızla toplum yararı gözetmeyi ön planda tutacağız.

 Bu ilk yazımızda Trabzon’un gündeminde olan ve 30 Mart yerel seçiminin ardından giderek ayyuka çıkan ve tartışması süren bir konu üzerinde duracağız.

 Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu ile Ortahisar Belediye Başkanı arasında var olduğu iddia edilen ve AK Partililerin büyük bir bölümünün de hararetle konuştuğu bu iki başkanın sürtüşme ve kavgası olduğu yönündeki iddialara, bir bakış açısı getirelim.

 Gümrükçüoğlu ile Genç arasında bir kavga var mı, yoksa bu ikilinin kavga etmelerini isteyen kesimlerin varlığı mı söz  konusu, neden kaşınıyor bu olay?

 Öncelikle şunu vurgulamak istiyoruz ki, Ortahisar Belediyesi ve ekibiyle birlikte Başkan Genç bir sığıntıyı andıran görünümde, Büyükşehir binasının bir katında işlev görmeye devam ettiği müddetçe, iki başkan ve kadroları arasında hoşnut olmayan söylentilerin her zaman ayyuka çıkarılacağı muhakkak.

 Çünkü, Ortahisar Belediyesi’nin kendisine ait bağımsız bir hizmet binası yok, yeni kurulan bir belediye olduğu için kısa zamanda kendi belediye binasını yaparak, bağımsız olarak tüm birimleriyle hizmet vermeye devam etmesi beklenir. Beklenti de bu yöndedir.

 Unutmamak gerekir ki, Büyükşehir de yeni kuruldu, onun da kendisine ait bir binası yok, Ortahisar’a da mevcut binada himaye etmek zorunda kalmıştır.

 Bu zorunluluk devam ettiği müddetçe iki belediye başkanı her sabah belediye önünde törenle kucaklaşarak hizmete başlasalar bile iki başkanın arası açık diye söylentiler devam edecek, isteyen istediği gibi iki başkan ve ekibinin uyumlu çalışmalarına laf sokuşturacaktır.

 Kavga etmekten çekinen ama kavga edenleri seyretmeye ve hatta insanları, makam sahiplerini kavga için kışkırtıp kızıştırmaya çalışan bir toplum yapısına sahibiz. İşin içinde siyaset olunca, kavgayı alevlendirmek daha da kolay.

 İki başkan arasında kavga olmadığını göre, kavga ediyorlar yakıştırmasının kaynağı ne olabilir diye buna da kafa yorduk, Gümrükçüoğlu ve Genç’e yakın isimlerle konuştuk.

 Aslında kavga denen bir olayın olmadığını, kavgayı körükleyecek derecede herhangi bir olumsuzluğun yaşanmadığını söylediler.

 İki belediyenin de yeni kurulduğunu, mevcut binanın değil iki belediyeye, sadece Büyükşehir’e de yetmediğini, iki belediyenin tek bir binada geçici olara görev yaptıklarını söylediler.

 Kavga değil ama iki başkan arasında hizmetten kaynaklanan sorunların nüksettiği, iki başkanın da Trabzon politikası yaptıklarından, sorunlara, yatırımları ve hizmetlerin devamına iki başkanın da kendi penceresinden bakarak mesaj vermeleri ve bu mesajların aynı noktada buluşması sorun gibi ortaya çıkıyor.

 Büyükşehir ile Ortahisar belediyeleri arasında kavga gibi görünen sorunun aslında, her iki başkanın aynı sorun ve hizmetler üzerindeki bakış açıları ve bu sorunların çözümleri üzerinde özde benzer yaklaşımlarda bulunmasından kaynaklanıyor.

 Başta da ifade ettiğimiz gibi arada yetki karmaşası var.

 Zamanla, Büyükşehir ile Ortahisar belediyelerinin yetki ve sorumluluk alanları kırmızı çizgilerle çizilecek, herkes sorumluluğunu daha net bilecek ve ona göre birbirlerini daha anlaşılır bir şekilde davranıp buna göre çatışmasızlık içinde mesajlarını verecekler.

 İki somut örmek vermek gerekirse...

 Devam eden doğalgaz çalışmaları ile kentsel dönüşüm projeleri Büyükşehir’in sorumluluk alını içindedir.

 Büyükşehir’in bu sorumluluğu sırf Ortahisar’la sınırlı değil, tüm Trabzon’un genelini kapsamaktadır.

 Ortahisar Belediye Başkanı Genç’in Doğalgaz ve dönüşüm projeleriyle ilgili açıklamaları değil Gümrükçüoğlu’nu belediyelerde ve parti içinde kimseyi rahatsız ederek, çatışma zemini olarak görmemeli.

 Büyükşehir yine kuruldu, onun da ilk aşamada zorlukları vardır, unutmamak gerekir ki, yeni kurulan Ortahisar daha fazla sorunlarla yüz yüzedir.

Kavga sevimsiz bir sözcük tartışılması bile kimseye fayda sağlamaz.

 

YAZIYA YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR