Arif Çetin

Arif Çetin

Halilhodzic'in istekleri

Trabzonspor için geriye dönüp son 20 yılı gözden geçirdiğimde, hazırlık kamplarına tam kadro katılım sağlanan, sorunsuz bir sezon hatırlamıyorum. 

Ersun Yanal'ın takımın başında olduğu, Giray, Egemen, Selçuk, Ceyhun, Gökhan Ünal, R. Song ve Sylva gibi isimlerin bordo mavili formayı ilk kez giydiği 2008-2009 sezonunu bir kenara bırakıp emeği geçenlerin hakkını vermeyi unutmayalım. 

Bayram kutlamasını bile şehrin tüm bileşenlerinden mahrum bir şekilde yapan bordo mavili camiada eski ve yeni hocalar ve son olarak ta Başkan'ın demeçleri fazlaca konuşulacak gibi. Gelin şimdi bu konuşmaları sırayla inceleyelim.

Demeç savaşları

2-2 sonuçlanan Lokomotif Taşkent maçı sonrasında Vahid Hoca'nın 9-10 oyuncu istediği kamuoyuna yansıdı. Kaleci Onur ve Başkan torpilli Malouda'yı bir kenara bırakırsak, Vahid Hoca'nın istediği dokuz mevkiyi ortaya çıkarmak zor değil. 

Bunun üzerine, halen Trabzonspor'un sözleşmeli antrenörü Hami Mandıralı'nın söylemleri ortalığı karıştırdı. Hami Hoca, "Kalsın dediğim yabancıların tamamı satılırken, Colman, Malouda ve Bamba takımda tutuluyor. Olcan da kalmalıydı. Trabzonspor'a beş direk oyuncu yeterli olur" diyor. 

Bu gelişmeler karşısında Halilhodziç'in ağzından, savunmanın merkezine iki, solbek, ortasaha ve forvete bir oyuncu olmak üzere beş oyuncu istediği yansıtıldı. 

Dün sürpriz bir şekilde kampı ziyaret eden Başkan Hacıosmanoğlu ise stoper, solbek ve santrafor mevkilerini işaret edip transfer edilecek oyuncusu sayısını üçe düşürdü. 

Yönetimin sezon başı planı farklıydı

Trabzonspor'un Vahid Hoca ile sezon bitmeden anlaştığını herkes biliyor. Kadroya dahil edilen ve edilmesi muhtemel yerli isimlerin ise Hami Mandıralı ve özellikle de Orhan Kaynak imzalı olduğu da bir başka gerçek. Yönetimin sezon bitmeden planladığı Vahid Halilhodziç&Hami Mandıralı birlikteliğinin çökmüş olmasının yanında Vahid Hoca'nın transfer konusunda Hami&Orhan ikilisiyle aynı dili konuşmaması sıkıntının baş nedeni olarak tanımlayabilir. 

Gerçek ihtiyaç hangi mevkilere?

Sezon öncesi hazırlık maçları, hele de ilk hazırlık maçı hiçbir takım için ölçü olamaz. Her iki yarıda farklı onbirler ile mücadele eden takım ile alınan skor arasında sağlıklı bağlantı kurulamaz. Bunu öncelikle bir kenara not edelim. 

 

Vahid Hoca'nın Cezayir Milli Takımı'nda oynattığı futbol ve eldeki malzemeye bakıldığında bordo mavililerin yeni sezonun çoğunluğunda 4-2-3-1, 4-1-4-1 yada 4-3-3 gibi oynayacağını söyleyebiliriz. 

 

***Trabzonspor'un kalesinde Onur, Fatih ve İbrahim var. Bu mevkide Onur'un rakibi yok. 

 

***Savunmanın sağında Bosingwa banko görünüyor. Salih Dursun ve Celsutka bu mevkinin jokerleri. 

 

***Halilhodzic'in hem de iki direkt oyuncu istediği bölge savunmanın merkezi. Cezayirli Belkalem ve diğer yabancı bu bölgede düşünülüyor. Mustafa Yumlu, Aykut Demir, Batuhan ile savunmanın kenarlarında görev verilse de Caner Osmanpaşa ve Mustafa Akbaş bu bölgedeki fazla isimler. 

 

***Solbekte Kadir Keleş'ten başka orjinal isim yok. Diğerleri devşirme. Karabüklü İshak zor görünüyor. Gelmesi muhtemel Musa Nizam'ın sol stoper oynama özelliği var. İshak Doğan gelirse sahada iyi olur. Hoca bu bölgeye de ısrarla birisini istiyor. 

 

***Orta sahanın merkezinde Bourceanu ismi net. Ancak onunda sakatlığı var. Performansı pamuk ipliğine bağlı Colman, Zeki Yavru, yeni transfer Ferhat Yazgan, Soner Aydoğdu diğer oyuncular. Hocanın transfer isteğinde bulunup Başkan'ın gerek görmediği bir başka mevki de burası. 

 

***Hücuma katkı verecek orta sahanın her iki kanadında ise isim bolluğu mevcut. Yusuf Erdoğan, Turgut Doğan Şahin, Barış Memiş, Serdar Gürler ve bekletilen Emrah Başsan. 

 

***Forvet arkasında Özer Hurmacı, Maoluda, Anıl Taşdemir var. Özer'i bir geride de değerlendirmek mümkün. Bu bölgede en fazla merak ettiğimiz konu, Vahid Hoca'nın Başkan Hacıosmanoğlu'nun desteğini her an hisseden Malouda'ya bakış açısı. 

 

***En uçta ise Emre Güral, Deniz Yılmaz ve Gökhan Karadeniz var. Hocanın bir isteği de bu mevkiye. Sadece hocanın değil, Fatih Tekke'den sonra tüm camianın merakla beklediği alan da burası. Yabancı olacağı da kesin. Favoriler ise öncelik sırasına göre Yunan Mitroglou, Benficalı Cordoza ve S. Lizbon'u Slimani

 

***

Bu bilgiler ışığında transferde takip edilen politikayı ve 1461 Trabzon'dan gelen oyuncular üzerinden 1461'in durumunu sizlerin değerlendirmesine bırakıyorum. 

Geçtiğimiz sezon başında 300 bin Euro'ya alınmayıp, Transfermarkt değeri 2 milyon Euro olan ve Dünya Kupası'ndan gösterdiği performans ile 7-8 milyon Euro fiyat biçilen İslam Slimani, Trabzonspor'un futbolcu izleme komitesi, altyapı, üstyapı, ortayapı sorumlularına ders olmalıdır.  

Aynı ders, Antalyaspor'dan transfer edilmesi beklenen Emrah Başsan için tekrar edilmek üzere! Emrah, mevcut kadroda bulunan Serdar Gürler, Barış Memiş ve Turgut Doğan Şahin'den daha kaliteli bir isim. Değeri kaybedince anlaşılacaktır. Umarım bu hataya düşülmez. 

YAZIYA YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR