Prof.Dr. Osman Bektaş

Prof.Dr. Osman Bektaş

Ege depremi ezber bozan depremlerden biridir

1.20140525193426.jpg

17 Ağustos 1999 İzmit depreminden sonra yaşanan 12 Kasım 1999 Düzce depremi ve 2014 Gökçeada depremi ‘Marmara Bölgesinde depremin doğudan batıya doğru göç ettiği’ ezberini bozan iki depremdir. .  

24.5.2014 tarihinde Ege Denizinde büyüklüğü 6.5 olan bir deprem yaşanmıştır.

Deprem Kuzey Anadolu Fayının Marmara ve Egede oluşturduğu paralel iki koldan kuzey kolu üzerinde, Gökçeada yakınlarında gerçekleşmiştir.

Gökçeada İstanbul’a uzak olsa da Gökçeada depremi ve beklenen İstanbul depremi aynı fay sistemi üzerinde yer alır.

Başka deyişe 1999 İzmit depreminden sonra kuzey kol üzerinde beklenen İstanbul depremi gerçekleşmemiş, Marmara atlanarak aynı fayın daha batıdaki Ege kısmı kırılmıştır.

Bu özellik, Marmara Bölgesinde, Kuzey Anadolu Fay Sisteminin doğuda olduğu gibi aynı fay kolu üzerinde basitçe doğudan batıya doğru göç eden bir deprem serisi oluşturmadığının kanıtıdır.

TETİKLENEN UZAK KUZEY VE GÜNEY FAY KOLLARI

Marmara Bölgesinin 500 yıllık deprem tarihine baktığımızda 19 tane büyük yıkıcı depremin Kuzey Anadolu Fay Sisteminin paralel kuzey ve güney kolları üzerinde tarih sırasına göre birbirini izleyen deprem çiftlerini oluşturduğunu görürüz.

Bu özellik uzak paralel fay kolları arasında zamana bağlı stres transferi olduğunu ve paralel fayların birbirlerini tetiklediğinin kanıtıdır.

Bunun en yakın örneği birkaç ay farkıyla yaşanan 1999 İzmit ve onu izleyen daha doğudaki Düzce depremidir.

Yakın tarihte ise kuzey kolda Gökçeada depremine çok yakın bir yerde 1975 Saros Körfezi depreminden sonra izlenen ikinci yıkıcı deprem güney kolda 1983 yılında Biga da gerçekleşmiştir.

Tarihsel depremlere gelince benzer şekilde kuzey koldaki 1766 Gelibolu depremine karşılık izlenen ikinci yıkıcı deprem 1855 yılında güney kolda Bursa da gerçekleşmiştir.

Bütün bu özellikler Marmara Bölgesinde birbirinden uzak paralel fayların da birkaç ay veya birkaç yıl arayla karşılıklı stres transferi yaparak tetiklendiklerini gösterir.

tev.20140525193517.jpg

 

KISA VE UZUN ZAMAN ARALIĞINDA TETİKLENMİŞ VE TETİKLENECEK FAYLAR

6.5 büyüklüğündeki Gökçeada depremi, aynı kırık hattı üzerinde çok dar alanda hem kuzeydoğuya, Saros Körfezine doğru hem de güneybatıya Yunanistan tarafına doğru stres transferi yaparak kırığın her iki tarafını gerilmelerle yüklemiştir. 

Aynı fay üzerinde kısa zaman aralığında gelişen bu stres transferi ve tetiklemeye karşı geçmişte olduğu gibi birbirinden uzak paralel faylar arasında birkaç ay veya birkaç yıl süren stres transferinin yaşanması ve karşılıklı depremlerin oluşması mümkündür.

İSTANBULDAN ÇOK ÇANAKKALE-BALIKESİR BURSA

Gökçeada depreminin bulunduğu fay hattı üzerindeki İstanbul dan çok güney kolda yer alan Çanakkale, Balıkesir, Bursa, Mudanya bölgelerindeki depreme hazır fayları zaman içinde tetikleyebileceğini söylemek mümkündür. 

YAZIYA YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR