Turgay Beşyıldız

Turgay Beşyıldız

Beşyıldız Tanzanya'dan bildiriyor 1

Karadeniz İşadamları Derneği (KARGİD) , Tanzanya İşadamları Derneği (ABİTAT) işbirliği ile Doğu Afrika ülkelerinden Tanzanya’ya düzenlediği gezi, inceleme, araştırma ve iş görüşmeleri  için yer aldığımız kafilede, kara kıtaya ilk defa ayak basmanın heyecanı da üzerimde vardı desem inanın.

Gittiğim bir çok ülkenin yanı sıra, vahşi hayvan belgesellerine adeta açık hava stüdyosu haline gelen Serengeti  ve Masahimara adlı dünyanın en büyük milli parklarının yanı sıra, timsahlarıyla ünlü Mara nehrinin de, Tanzanya topraklarından geçmesi ekoldjik sistemin tam yerine geldiğimizin bir göstergesiydi ama sanırım bu çerçevede vahşi doğa turu olacak mı ? şimdilik henüz bilmiyorum.

Türkiye ve Tanzanya arasındaki ticaretin,yatırımın ve iş birliğinin geliştirilmesi,ülkenin ihraç ürünlerinin tanıtılması,ihracatçı firmaların dış pazardaki paylarında artış sağlanması ve firmaların Tanzanya pazarından daha fazla pay almaları amacıyla,inşaat, turizm,güvenlik, sağlık ve gıda sektörlerinden iş adamlarının katılımı ile önümüzdeki cuma sabahına kadar sürecek olan iş gezisinde yaşadıklarımızı ve gördüklerimizde sizlere buradan 4-5 gün boyunca aktarmaya çalışacağım.                                                 *

Belki bir gün sizinde yolunuz Tanzanya nın başkenti 7 milyon nüfuslu Da res Salaam’a düşerse ,buradan da hiç olmazsa bir ön bilgi edinmiş olursunuz. KARGİD’in Dernek başkanı benimde İdmanocağı’n da oynadığım yıllardan takım arkadaşım Ahmet Yaşar Altıntaş,üyelerinin rekabet ve çalışkanlık üstünlüklerini arttırmak ve yeni kıtalarda yeni pazarlar keşfetmelerini sağlamak amacıyla yurt dışına gezi ve incelemeler düzenlediklerini söyledi. Bundan öncede Filipinleri giden başka bir grup,bu sefer 15 kişilik bir grupla Doğu Afrika’ya, Hint okyanusunun kenar kıyındaki Da res Salaam’a geldiler. Nasıl geldiler ? Neler yaşadılar ? Başlarından neler geçti ? Buradan özetle sizlere aktaracağım ,sizlerde okuyacaksınız.

Bu satırları okurken de Tanzanya öncesi birazda olsa tecrübeniz bizden daha fazla olacaktır umarım. Afrika ülkelerinin genelinde olduğu gibi, Tanzanya’nın da tüketim ürünleri  ve sermaye mallarını ithal ederken, KARGİD Yönetim Kurulu Başkanı Altıntaş, İhracatın büyük bir bölümünün ham madde ürünlerinin oluşturduğu dile getirerek, sanayi,inşaat,madencilik,turizm,güvenlik,seyahat acenteliği,sağlık,balıkçılık ve tarım sektörlerinde yatırımın öne çıktığını,bu yolculuğa çıkmadan sözlerine ekledi.

                                                         *

Trabzon dan yarım saat rötarla havalimanından ayrılan THY uçağının koltukları o kadar sıkışıktıki, bu uçağın iç dizaynını çizene sormak lazım “ kardeşim şu koltuklardan bir sıra çıkarsan da,sıra  aralarındaki mesafeleri biraz rahatlatsan nasıl olurdu . insanlar turşu istifi gibi iki büklüm yolculuk yapıyor “ diye sormak lazım.

Tanzanya’ya uçmadan İstanbul aktarmalı sefer olduğu için haliyle ilk olarak oraya inilecek ve oradan da Güney’in çok uzaklarına 7 saat 15 dakika havada süren yolculuk başlayacaktı. Bu kadar İstanbul yolculuğu yaptık ama bu kadar sallantılı ve kötü geçen sanırım hiç İstanbul seferim olmamıştır. Uçak hava trafiği nedeniyle Marmara denizi üzerinde yarım saat tur attı. Bir ara Tekirdağ, bir ara Çanakkale üstü yaptı döndü dolaştı felaket de rüzgar vardı. Tam yarım saat da geç olmak kaydıyla 2 saatlik bir sıkıntılı ve stresli yolculuktan sonra İstanbul’a Yeşilköy’e inildi.

Oradan dış hatları bir koşturmaca başladı.dış hatlara tüm kontrollerden geçtikten sonra numaralı gözlüğüm lazım oldu cebime daldım baktım gözlük yok. Gözlüğü Turgut Özakman’ın “ Diriliş” adlı kitabını okurken, kitapla birlikte önümdeki koltuğun arka cebine bırakmışım. Yanımda gezmeye Kırgızistan’a gidecek olan Söğütlü’den 75 yaşındaki Mehmet kahraman amcamız vardı . Uçak bayağı havada korkutunca oda çok paniklemişti onu sakinleştirelim derken uçak indiğinde , bizim gözlüğü almayı unuttuk.

                                                            *

Okuyacaktım,yazacaktım,çizecektim.peki ben gözlük olmadan ne yapacaktım. Dış hatlarda elimde çanta bir koşuşturma başlattım.Görevliler bana “ Abi,yetişemezsin Afrika uçağına ,döndüğünüzde iç hatlara git. Orada kayıp eşya bürosu var oraya sor, uçağın geliş saatini ve gününü söyle ordaysa verirler sana.mutlaka uçağı temizleyen personel bulmuştur. Her uçakta olan şeyler bunlar “ diyerek beni sakinleştirip, dış hatlardan Tanzanya uçağı biniş kapısına gönderdiler.

Allahtan kafiledeki Olgun Klimanın sahibi Mustafa Olgun bey imdadımıza yetişti.  “ Bende bagajda çantada bir yedek gözlük olacak “ dedi  “ Onu sana veririm dönene kadar kullanırsın “ diyince ben biraz rahatladım sağ olsun.

Yaklaşık 45 milyon nüfusu ve 29 kenti bulunan Tanzanya pazarında, bir çok üründe talebi karşılayacak yeterli üretim olmadığından, tüketimin büyük oranda ithalatla  karşılandığı belirtilirken, bu açında Tanzanya’nın ticaret için iş adamlarına çok elverişli bir konumda olduğunu öğrendik.

Tanzanya uçağı aynı gün akşam saat 19.45 de idi ve tam saatinde kalktı.  Büyk uçaktı koltuk ararlı mesafeli , koltuklar rahattı. Ön koltuğun arkasında ekran ve istediğin filmi yada belgeseli seç,kulaklığın tak seyret,kimi böyle yaptı . Kimi gazetelere daldı, kimi de kitap okuduama bende gözlük yoktu haliyle bende bir kovboyp filmline takılmak zorunda kaldı 2 film üst üste sıcak yemek arası derken, uçağın uçuşunu önümüzdeki ekrandan takip ettik ve havada 7 saat 15 dakika kalarak, havada ki en uzun yolculuğumuzda gerçekleştirmiş olduk.

Trabzon-İstanbul seferine nazaran çok rahat geçen bir yolculuk oldu.

Tanzanya havalimanına indiğimizde saatler gece yarısını yani sabahın ilk saatlerini  03.00 gösteriyordu. Tanzanya ile aynı boylamda olduğumuz için saatlerimizin vakti Türkiye ile aynı idi bu iyiydi tabi.

Ama o Havaalanında pasaport ve çıkış kontrollerimize geldiğimizde  tam 1,5 saat bekledikten sonra çıktık. Nasıl mı, Niye mi ?

Tüm Fotoğraflar için Tıklayınız...

 devam edecek…      

YAZIYA YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR