Levent Ustabaşı

Levent Ustabaşı

Akyazı’ya ‘Şehir Hastanesi’ neden isteniyor?

Uzman Doktor Kemal Süleyman’ı makamında ziyaret ettim.

Trabzon Sağlık İl Müdürlüğü’nün Valiliğin hemen yanındaki yeni binasında.

Hatırlarsanız KTÜ’ye bağlı Sağlık Yüksek Okulu bu binadaydı.

Binanın dönüştürülmesi için hazırlanan proje 2 milyon lirayı buluyor. 

Tadilat çalışmaları sürüyor.

Müdürlüğe bağlı birimler 1 yıla yakın zamandır neredeyse buraya yerleşti sayılır.

Yenimahalle’deki Diş Hastanesi’nden Akyazı’daki Şehir Hastanesi’ne kadar bir çok konuyu konuştuk.

Önüne devamlı projeler, taslaklar geliyor…

Bu sayede bende göz atma imkanı buldum. 

Önce en fazla merak edilen konudan başladık.

Akyazı’nın batı tarafındaki kısmına yapılması düşünülen Şehir Hastanesi!

Hemen Trabzonspor Stadyumu yanına.. 

***

“Trabzon Şehir Hastanesi Projesi’ni neden istiyor?”

Bu başlıkta bir raporun Sağlık Bakanlığına sunulduğunu belirten Trabzon Sağlık İl Müdürü Uzman Doktor Kemal Süleyman, detaylarını şu şekilde anlattı; 

“En son talep yazılarımızı yazdı. İlde bir şehir hastanesi ihtiyacı var mı yok mu? Detaylar bu başlıkta. Tabi bunu detaylandırmanız lazım. 

Biz istiyoruz olmaz! 

Niçin istiyoruz? Dışarıdan bakıldığında yatak kapasitemiz fazla gözüküyor ama şöyle bir yapımız var; Dağınık bir yapı. Şehir merkezinde Numune Hastanesi 1947’de yapıldı, Fatih Devlet Hastanesi 1963’de yapıldı. Göğüs Hastanesi 67’lerde, Kemik Hastanesi 80’lerde yapıldı. Bu hastaneler miadını doldurmak üzere… 

Bunlarda nitelikli yatak oluşturmak her odada tuvalet banyo sağlayamıyorsunuz, dolayısıyla bunlar miadını doldurduğu için yeni bir hastaneye ihtiyaç var. Ulaşım anlamında hastanın o hastaneye ulaşmasında şehir trafiği de ortada..

Bir hastaneye gidildiğinde bütün hizmetleri almalı hasta.. Kalp için ayrı hastane diğer branşlar için ayrı hastaneye gidilmesinin de önüne geçileceği de raporda yer verdik.

lev.jpg

EN AZ 50 YILLIK SORUNU ÇÖZECEK

Mevcut hastanelerin yapım tarihleri, fiziki şartlar günümüz kalite standartlarına getirmek çok mümkün değil. Ayrıca bu dağınık bir yapıyı aşmamız gerekiyor. Şehir hastanesinde bütün branşlar olacak bu da çok büyük bir kolaylık sağlayacak. Personelimizi de böylece daha sağlıklı çalıştırmış olacağız. Kaynakları verimli kullanacağız, fiziki şartlarımızı çok daha iyi olacak. 

Çimento Fabrikası’nın bulunduğu o bölge kamulaştırılsın dendi ama Akyazı formülü en ideali. Kamulaştırmanın ne kadar zaman alacağı belli değil. 

Trabzon’un en az 50 yıllık sorununu çözecek.”

TRİBÜN SESİNE HASTALARIMIZ ALIŞKIN

Hastaları, ‘Akyazı’da Stadyumdan gelen sesler rahatsız etmez mi?’ diye sorduğumda ise esprili şu cevabı verdi; 

“Bizim hastanalarımız tribün sesine Numune’den dolayı alışkındır. Yine duymalarında sakınca yok. Yavuz Selim’in, Avni Aker’n gürültüsünü biliyorlar. Bugüne kadar da ‘tribün sesi çok’, ‘rahatsız oluyoruz’ diye bir tane şikayet almadık. (gülüyor) Bu işin esprisi tabiki ama zaten bina yapılırken her türlü detay düşünülüp böyle yapılacak.  Ses o kadar etkili olmaz. Bina ona göre yapılacak.”

NE KADAR HABERLERİ VAR?

İl Müdürü Süleyman’ın açıklamalarına bakılırsa, son söz bakanlıkta…

Bundan Trabzon Milletvekillerinin ne kadar haberi var..

Onu bilmiyorum tabi!

AHBABIN ESKİSİ DOKTORUN YENİSİ 

Çok fazla konudan konuştuk. 

Sorunları elimden geldiğince anlatmaya çalıştım.

En önemlilerini seçtim. 

Diğer öne çıkan ve fazlaca tartışılanlardan biri de son yıllarda Trabzon’da yaşanan doktor transferleri…

Özel sektöre kamu hastaneleri oldukça fazla doktor kaptırması…

Bu noktada kamu hastanelerinde sağlıkta kaliteyi düşürdüğü yönünde yapılan eleştirileri doğru bulmayan İl Müdürü Kemal Süleyman, bunu tek bir cümleyle özetliyor; “Ahbabın eskisi doktorun yenisi makbuldür.”

Bu cümlesini de şöyle destekliyor; 

“Bakın doktorlarımız genç enerjik dinamik. Eskiler kadar yeniler de çok yeteneklidir. Yeni teknolojiyi de daha iyi kullanıyorlar. Burada sadece yanlış algı şu; İyi doktorlar özele gitti! Alsında böyle değil. Sadece tanınmış adı çok duyulan doktorlar özele gitti. Bende özel sektörde hastane işletsem bunu yaparım. Bunlar tanınmış, bunların hasta potansiyeli var ben bunları alırsam bunların hastaları da benim hastaneme gelir. Dolayısıyla doktorla birlikte aynı zamanda hazır hastaları da çekmiş olurum diye düşünebilirler. Kendi açılarından doğrudur.”

 

Peki Trabzon hastanelerinde aşırı yoğunluktan sıkıntı yaşıyor musunuz?

Trabzon’un şöyle bir kapasitesi var. Türkiye’de 10 bin kişiye düşen yatak sayısı ortalama 25’dir. Türkiye’nin ortalaması bu… Trabzon’un ortalaması 10 bin kişiye 44 yatak düşüyor. Bu rakam Türkiye ortalamasının çok üstünde. Yatak kapasitesiyle ilgili hiçbir sıkıntımız yok. 

DİŞ HASTANESİ 150 GÜN SONRA BİTMİŞ OLACAK

Trabzon’da sağlıkta en fazla merak edilenlerden biri de Yeni Mahalle’deki Diş Hastanesi’nin inşaatının bitirilip bitirilmemesi konusu. Bunla ilgili 3 Ağustos tarihinde yapım ihalesinin son kısmının da ihale edildiğini 150 günlük bitirme süresinin bulunduğunu söyledi.

12-014.jpg

POLİKLİNİK RAKAMLARI 

Biraz da rakamlardan bahsettik.

2015 yılının poliklinik acil ve ayakta muayene hasta sayısının hastanelere göre dağılımını görmek istedim.

Akçaabat Haçkalı Baba Devlet Hastanesi’nde bu aylar arasında 62 bin 770 acil hasta muayenesi gerçekleştirilmiş. Ayakta muayene sayısı ise 241 bin 989. Diş ve Acil hasta toplam 304 bin 759 kaydedilmiş.

Yavuz Selim Kemik Kemik Hastalıkları ve Rehabilitasyon Hastanesi acili 17 bin 485 hasta resmi kayıtlara girerken 68 bin 424 ayakta muayene yapıldığı göze çarpıyor. Yine diş de dahil acil ve ayaktan muayenede toplamı 85 bin 909 ediyor.

Trabzon Fatih Devlet Hastanesi poliklinikte en fazla hasta kabul eden hastaneler arasında başı çekiyor. 94 bin 762 acil muayene, 234 bin 337 ayakta muayene toplamda 329 bin 99.

Ahi Evren Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde ise toplam 105 bin 488, Trabzon Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi  toplam 551 bin 717 hasta kabul etmiş. Tabiki Numune Hastanesi ile aynı çatı altında veriler.

Karadeniz Teknik Üniversitesi Farabi Hastanesi toplam 306 bin 572 hasta kabul etmiş. Diş, ayakta muayene ve acil servis polikliniği olarak….

Özel hastanelerin toplamı 387 bin 784 hasta kabul etmişti.

Bu rakamlara göre onlarca tespit yapılabilir.

Ama doktor transferleri kamu hastanelerindeki hastaları pek de etkilemişe benzemiyor. Hasta sayısında hatırı sayılır bir düşüş yaşanmamış…

YAZIYA YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR