Siirt’te Anız Yangınları Uyarısı

 Siirt Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, hasat sonrası çıkarılan anız yangınlarının toprağın verimini düşürdüğünü açıkladı. Siirt Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, yanlış alışkanlıklar, atadan kalma görenekler ve ikinci ü

Siirt’te Anız Yangınları Uyarısı
 Siirt Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, hasat sonrası çıkarılan anız yangınlarının toprağın verimini düşürdüğünü açıkladı. 
Siirt Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, yanlış alışkanlıklar, atadan kalma görenekler ve ikinci ürünü ekebilme endişesi içinde olanlar çiftçilerin tarlada kalan arpa ve buğday saplarını, kuru ot, meyve bahçelerindeki kuru dalları, dikenleri ekonomik değer taşımadığı gerekçesi ile yaktığı belirtildi. Açıklamada, "Bilindiği üzere toprakta bulunan en değerli yapıyı organik madde oluşturmaktadır. Toprağın zenginliği organik madde ile ölçülür. Toprak, bitki artıklarının toprağa karıştırılmasıyla organik maddece zenginleştirilebilir. Ne acıdır ki çiftçilerimiz önce bitki artıklarının kendi elleriyle yakıp sonra da ekecekleri ürüne fayda sağlasın diye binlerce lira karşılığında organik gübre kullanmaktadır. Oysa bitki artıklarını ve toprağın canlılığını yakmadan bu fayda kendiliğinden sağlanabilmektedir. Anız Yangınları; toprağın yapısında ve bitki büyümesinde önemli fonksiyonu olan organik maddeyi azaltmakta, toprak sıcaklığının yükselmesi sonucu toprağın mikrobiyolojik aktivitesi gerilemekte ve biyolojik denge bozulmaktadır. Sonuç itibari ile toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik özelliklerinin bozulması sonucu verimlilik düşmektedir. Ülkemiz için maddi ve manevi kayıplara sebep olan Anız Yangınları, kaybolan doğal kaynaklarla beraber yanmış tarlalar ve ormanlık alanlar kötü bir görüntü sergilemekte ve ülke turizmini daha olumsuz yönde etkilemektedir. Bazen yangınlar henüz hasat edilmemiş alanlara sıçramakta, yerleşim yerleri olumsuz etkilenmekte, karayolu ve demiryolu trafiği aksamakta, evcil ve yabani hayvanlar telef olmaktadır. Bununla beraber anız yangınları sonucu tarladan geçmekte olan enerji nakil hatları ile haberleşme hatları büyük ölçüde zarar görmekte ve milyarlarca liralık milli servet heba olmaktadır" denildi. 
Açıklamada ayrıca anız yangınlarının çıkarılmasının kanunen yasak olduğu, Siirt'te yasağa uymayanlar hakkında cezai işlem uygulanacağı belirtildi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Yaşam