Polis zam değil özlük haklarını istiyor

 Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM)'nde son dönemde gündeme gelen ‘zam’ söylentileri kurum içerisinde huzursuzluklara neden oldu. Bundan dolayı da polisler, kendi aralarında zam söylemlerinin kullanılmaması kararı aldı. Emniyet kaynaklarından edinilen bilgiler

Polis zam değil özlük haklarını istiyor

 

Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM)'nde son dönemde gündeme gelen ‘zam’ söylentileri kurum içerisinde huzursuzluklara neden oldu. Bundan dolayı da polisler, kendi aralarında zam söylemlerinin kullanılmaması kararı aldı.
 
Emniyet kaynaklarından edinilen bilgilere göre; polisler diğer kamu kurumunda çalışan memurlardan daha fazla bir hak talebinde bulunmuyor. Zam oranlarının da enflasyon oranlarında kendilerini de kapsamasını istiyor. Ancak, polisler, mevcut hükümetten sadece özlük haklarında bir düzeltme talebinde bulunuyor. Çünkü mevcut şartlarda polisin ek göstergesi 2 bin 200 olarak belirlendiği için bir memur emekli olduğunda eline geçen miktar bin 200 ile bin 400 lira arasında değişiyor. Ancak bir askeri personelin ek göstergesi 3 bin 600 olarak belirlendiği için emekli olduğunda eline geçen rakam 2 bin ile 2 bin 200 liraya kadar yükseliyor. Bu da benzer görevi yapan kurum personeli arasında bir iç çekişmeye neden oluyor.
 
Geçtiğimiz aylarda EGM tarafından polisin ek gösterge ve makam tazminatını kapsayan bazı düzenlemeler yapıldı. Dönemin İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin tarafından onaylanan taslak, incelenmek üzere Maliye Bakanlığı’na gönderildi. Ancak Maliye uzmanları yapılan düzenlemeyi, devlet bütçesine yaklaşık 200 milyon TL ek yük getireceği gerekçesiyle iptal etti. Maliye Bakanlığı’nın kararı internette ve sosyal medyada hak mücadelesi başlatan binlerce polisi hayal kırıklığına uğrattı. Maliye Bakanlığı’na gönderilen tasarıya göre, yüksekokul/üniversite mezunu polislerin müdürler gibi 3 bin 600 ek göstergeye kavuşması planlanıyordu.
 
Tasarıda ayrıca 4. sınıf emniyet müdürlerine 3 bin 600, 3. sınıf müdürlere 4 bin 300, 2. sınıf müdürlere 4 bin 800, daire başkanı/il emniyet müdürlerine 5 bin 800, genel müdür yardımcılarına da 6 bin 400 ek gösterge ile tüm polis müdürlerine de 2 ile 4 bin arasında makam tazminatı verilmesi öngörülüyordu. Bunun yanı sıra polislerin ek göstergesinin 2 bin 200’den 3 bin 600’e yükselmesi halinde maaşlarında 70-80 TL, emekli aylıklarında 250-300 TL ve emekli ikramiyelerinde de 10 bin lira kadar bir artış söz konusu olacaktı.
 
Türk Silahlı Kuvvetleri’nden bir Başçavuş’un ek göstergesinin 3 bin 600 olarak belirlendiği kaydeden emniyet mensupları, “Bugüne kadar gelen birçok hükümet polise zam müjdesi ile geldi. Bu da kamuoyunda polisler çok fazla maaş alıyor diye bir algı oluşturdu. Ancak bu algının düzeltilmesini istiyoruz. Hiçbir arkadaşımızın mevcut maaşından bir şikayeti söz konusu değil. Biz sadece ek göstergelerimizin 3 bin 600 seviyesine çıkarılmasını istiyoruz. Onun haricinde bir zam talebimizi söz konusu değildir” açıklamasında bulunuyor.
 
Ek göstergelerinin 2 bin 200 olarak belirlendiği için emekli oldukları zaman maaşlarının maksimum bin 200 ile bin 400 lirayı bulduğu aktaran kaynaklar, sözlerine şöyle devam ediyor: “Mevcut şartlarda birçok arkadaşımızın farklı taksitleri ve çocuklarının eğitimi söz konusu. Biz şu anda şükür bir sıkıntı yaşamıyoruz. Ancak emekli olduğumuz zaman bu maaşla bunları yapmamız söz konusu olmayacak. Talebimiz buna bir çare bulması.”

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Yaşam