Ecevit fotoğrafı mahkemelik oldu!

Merhum Bülent Ecevit’in 10 yıl önce fotoğraf sanatçısı Burhan Uğur Alaybey tarafından çekilen tarihi fotoğrafı mahkemelik oldu. Alaybey, fotoğrafının izinsiz olarak DSP tarafından parti etkinliklerinde kullanıldığı iddiasıyla 5 bin 300 liralık tazminat da

Ecevit fotoğrafı mahkemelik oldu!

Merhum Bülent Ecevit’in 10 yıl önce fotoğraf sanatçısı Burhan Uğur Alaybey tarafından çekilen tarihi fotoğrafı mahkemelik oldu. Alaybey, fotoğrafının izinsiz olarak DSP tarafından parti etkinliklerinde kullanıldığı iddiasıyla 5 bin 300 liralık tazminat davası açtı.

Eski başbakan merhum Bülent Ecevit’in duvarlara asılan, afiş olarak bastırılıp her seçimde kullanılan, tişörte basılarak giyilen fototğrafı için DSP ve fotoğraf sanatçısı Burhan Uğur Alaybey davalık oldu. Alabey, 10 yıl önce çektiği Ecevit fotoğrafının partinin tüm etkinliklerinde izinsiz olarak kullanıldığı iddiasıyla DSP hakkında toplam 5 bin 300 liralık tazminat davası açtı. DSP ise fotoğrafın davacı tarafından izinsiz çekilerek Ecevit’e hediye edildiğini, güzel sanat eseri olmadığını, ticari olarak kullanılmadığını, zaman aşımına uğramış olaydan kötü niyetle kazanç elde edilmeye çalışıldığını öne sürüp davanın reddini istedi.

Ankara 4. Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi’ne başvuran Alaybey’in avukatı Abdullah Egeli, müvekkilinin birçok sanatçı ve devlet adamıyla çalışan önemli ve aranılan bir fotoğraf sanatçısı olduğunu, Ecevit’in de fotoğrafını çektiğini, imzalanıp bir tanesinin hatıra olarak alındığını, piyasa değerinin 50 bin dolar olduğunu öne sürerek, şöyle dedi:

‘Halka mal oldu’

“Bu fotoğraf alelade bir fotoğraf değil, estetik değere sahip bir güzel sanat eseridir. Daha sonra partililerce de benimsenerek simgesel bir fotoğraf haline gelmiştir. Müvekkilimce bir çıktısı Ecevit’e verildikten sora tahminimizce kendisinin de bilgisi dışında arşivinden alınarak 2001 yılından itibaren parti reklamı yapılması amacıyla müvekkilimden hiçbir izin alınmadan poster, kalemlik, tişört üzerine baskı, flama, tabak işleme, karakalem resim çalışması ve afiş olarak kullanılmış, parti merkezlerinde de hala afiş olarak kullanılmaktadır. Müvekkilim izinsiz kullanım nedeniyle parti önde gelenleriyle konuşup uyarmış, sonuç alamamıştır.”

Mahkemeye yanıt dilekçesi veren DSP avukatı İzzet Alp İçli ise iddiaların gerçek dışı olduğunu öne sürüp dava konusu fotoğrafın davacı tarafından izinsiz çekildiğini ve halka mal olduğunu öne sürdü. Çekimin üzerinden 10 yıl geçtiğini, zaman aşımı nedeniyle de dava edilemeyeceğini savunan avukat İçli, “Dava konusu fotoğrafın güzel sanat eseri olmadığı açıktır. Söz konusu fotoğraf müvekkil partinin kurucusu ve onursal genel başkanı, TC Başbakanlığı görevini icra etmiş ve kamuya mal olan bir şahıs olan Bülent Ecevit’in bir fotoğrafı olup, nerede ne zaman çekildiği belli olmayan bu fotoğraf alelade bir fotoğraftır ve güzel sanat eseri vasfını taşımamaktadır” dedi. Avukat İçli fotoğraf için tespit edilen değerin ve istenen tazminatın da fahiş olduğunu öne sürüp davanın reddini istedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Yaşam