15 saatlik cehennem

unanistan’dan İtalya’ya 422 yolcu, 56 mürettebat ve 200 araçla sefer yapan Norman Atlantic arabalı feribotunda yangın çıktı. Türkiye saatiyle (TSİ) dün saat 01.00 sıralarında Yunanistan’ın Patras Limanı’ndan İtalya’nın Ancona kentine gitmek üzere hareket

15 saatlik cehennem
unanistan’dan İtalya’ya 422 yolcu, 56 mürettebat ve 200 araçla sefer yapan Norman Atlantic arabalı feribotunda yangın çıktı. Türkiye saatiyle (TSİ) dün saat 01.00 sıralarında Yunanistan’ın Patras Limanı’ndan İtalya’nın Ancona kentine gitmek üzere hareket eden feribot, sabaha karşı saat 04.00 sıralarında Adriyatik Denizi’ndeki Yunanistan’ın Korfu Adası açıklarında yanmaya başladı.
 
 
"Önce Yunan ve İtalyan vatandaşları kurtardılar'"
 
Kaptan çevredeki gemilere yardım sinyali gönderirken, ilk aşamada filikalara binmeyi başaran 56 kişi bölgedeki gemiler tarafından kurtarıldı. Kurtarma operasyonu sırasında Yunan uyruklu 1 kişinin garaj kapısına sıkışarak yaşamını yitirdiği bildirildi. İtalyan yetkililer, dün gece yarısı itibarıyla 2’si yaralı 190 kişinin tahliye edildiğini, 287 kişinin ise feribotta olduğunu açıkladı.
 
Yılbaşı tatili için iki otobüsle İtalya'ya gelmek için gemiye binen 54 Türk yolcudan 3'ü kurtarıldı. Kurtarılan yolcuların birçoğunun İtalya'ya getirilmesinin beklendiğini belirtildi.
 
1024455_600ec55c817bbe8b27d94e8e23980664.jpg
GARAJ KISMINDAN YAYILDI
 
Garaj kısmındaki araçlardan birinde başladığı ve şiddetli esen rüzgâr nedeniyle diğer araçlara da sıçradığı düşünülen yangının haber alınmasıyla Yunanistan ve İtalya’dan yangın söndürme ve ilkyardım botları da harekete geçti. İtfaiye helikopterleri gemiye havadan su püskürtürken, sahil güvenlik ekiplerinin de katılımıyla yolcular tahliye edilmeye çalışıldı. Kurtarılanlar çevredeki yük gemilerine alınarak sahile taşındı. İtalyan bir şirkete ait olan ancak Yunanlı bir şirket tarafından işletilen feribot rüzgârın da etkisiyle Arnavutluk’a doğru sürüklenirken, yangın TSİ 19.00 sıralarında kontrol altına alındı.
 
Gemide 234 Yunan ve 54 Türk’ün dışında 1 Romen, 2 Rus, 6 Avusturyalı, 2 Macar, 10 İsviçreli, 1 Hırvat, 8 Gürcü, 5 Suriyeli, 1 Kanadalı, 2 Ukraynalı, 1 Mısırlı, 18 Alman, 2 Afgan, 22 Arnavut, 1 Maltalı, 7 Bulgar, 3 Makedon, 2 İngiliz, 22 İtalyan, 3 Hollandalı, 3 Belçikalı, 9 Fransız ve 2 Iraklı bulunduğu açıklandı. Mürettebatın ise 22’si İtalyan, 34’ü Yunan vatandaşı.
 
İtalya Savunma Bakanı Roberta Pinotti, Twitter’dan, kurtarma çalışmalarının gece de süreceğini yazdı. Yunanistan Deniz ve Ticaret Bakanı Miltiadis Varvitsiotis, “Şimdiye kadar giriştiğimiz en zor kurtarma operasyonlarından biri” diyerek hava şartlarına dikkat çekti.
 
Öte yandan, yardım çağrısı üzerine gelen gemiler, 6 metrelik dalgalar arasında gerçekleştirilen kurtarma operasyonuna destek için feribotun etrafında dizilerek dalgakıran oluşturdu.
 
 
FİLİKA-BOT SKANDALI
 
Yunanistan internet siteleri, olaya ilişkin haberlerinde ihmaller zincirine dikkat çekerek feribotun kazada “yangın kapanı”na dönüştüğünü yazdı. Feribotta 19 Aralık’ta yapılan bir kontrolde, güvenlik kapılarının inceliğine dikkat çekilerek, duman geçirmeyecek özelliklere sahip olmadığı ve duvarlarda yangın tahliye planı bulunmadığı raporlanmış. Raporda gemide kurtarma botu bulunmadığı, filikaların da yetersiz olduğu belirtilmiş. Feribotun rapora rağmen eksiklerini tamamlamadığı iddia edildi.
 
‘ÖYLE KALAKALDIK’
 
Yolculardan Rania Fyraiou da kurtarıldıktan sonra “Kabinlerimizde uyuyorduk. Yanık kokusunu aldık. Üzerimize montlarımızı giyip dışarı çıktı. Ancak kurtarma botu yoktu. Öyle kalakaldık. Kurtarılma sıramızı bekledik” açıklamasını yaptı. İtalyan Corriere della Sera Gazetesi’nin internet sitesi de Norman Atlantic ile seyahat eden çok sayıda yolcunun son 2 yıl içinde güvenlik önlemlerinin yetersizliği ile ilgili şikâyet başvuruları yaptığını ancak yetkililerin bu konuda herhangi bir girişimde bulunmadığını yazdı.
"BİR YANDAN YANIYOR, BİR YANDAN DONUYORUZ"
 
 
"BİR YANDAN YANIYOR, BİR YANDAN DONUYORUZ"
 
Saatlerce yanarak Arnavutluk açıklarındaki uluslararası sulara sürüklenen geminin yolcuları, can havliyle Yunan televizyon kanalları ve radyo istasyonlarını arayarak yardım istedi. Yayınlara bağlanan yolcular, bir yandan soğuktan donduklarını, bir yandan alevlerden kaçmaya çalıştıklarını belirterek dehşeti şöyle aktardı:
 
“Sıcaktan ayakta duramıyoruz. Alt kat tamamen yanıyor. Gemimiz batıyor, kimse bizi kurtarmıyor. Ölmek istemiyoruz. Diri diri yanacağız. Bizim için dua edin.”
 
Yolcular alevlerin ayakkabılarının tabanlarını erittiğini ifade ederken, feribotun Yunan aşçısı Aleksandros Corcokis ise bağlandığı televizyon kanalında “Hepimiz yanacağız. Burada fare gibi kıstırılmış haldeyiz” dedi. Bir başka yolcu da yaşadıklarını “Filikaları indirmeye çalıştılar ama hepimiz binemedik. Koordinasyon yok” diye dile getirdi.
 
MÜJDEYİ DIŞİŞLERİ VERDİ
 
Dışişleri Bakanlığı, “Norman Atlantic” feribotundaki vatandaşların sağlık durumlarının iyi olduğunu açıkladı. Feribottaki yangın kontrol altına alınırken; Türkiye’nin Atina-Pire ve Selanik başkonsololukları görevlileri, Türk vatandaşlarının getirilmesi muhtemel olan Igomenitsa Limanı’na gitti.
 
Kaynaklar, geminin Korfu Adası’nın kuzeybatı ucundaki Othoni Adası’nın kuzeyinde, Arnavutluk açıklarında bulunduğu ve kurtarma çalışmalarının devam ettiğini bildirdi. Yunanistan Deniz ve Ticaret Bakanlığı Arama- Kurtarma Merkezi’nin, hava koşullarına bağlı olarak geminin İtalya veya Arnavutluk’a çekilebileceğini, yolcuların sağlık durumlarının iyi olduğunu bildirdiği öğrenildi. Kaynaklar, tahliyede 10 geminin görev yaptığını, elverişsiz hava şartları nedeniyle tahliye işleminin yavaş sürdüğünü ifade etti.
 
Bu arada Türkiye, Yunanistan Dışişleri Bakanlığı’na, başta arama- kurtarma unsurlarının operasyona katkısı olmak üzere her türlü yardıma hazır olduğunu bildirdi. Öte yandan, her iki olayla ilgili öğle saatlerine kadar çelişkili bilgiler gelirken, tabloyu ilk açıklamayı yapan Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan netleştirdi. Bakan Elvan feribotta 54 Türk yolcu bulunduğunu, batan kargo gemisi Gökbel’de ise 11 personelin tamamının Türk olduğunu bildirdi.
 
YILBAŞI TATİLİ İÇIN İTALYA’YA GİDİYORLARDI
 
Feribottaki 54 Türk yolcunun, yılbaşı tatili için 2 otobüsle İtalya’ya giden turistler oldukları öğrenildi. Açıklanan Türk yolcu listesi şöyle: Ahmet S., Akkaya H., Akamac B., Akamac A. (K), Baskın N., Baskın N. (K), Bayhan S., Bilgiç Z., Bilginer M., Çakmak M., Celalettin S., Cem O., Charif R., Charif S., Charif K. (K), Charif A., Charif C., Demir U., Demir İsli I., Demirmen M. (K), Demirmen M., Eğilmez A., Eğilmez H., Erkul N. (K), Erkul H., Farhan Muhammet, George T., Hisan M., Karakaya B., Kazan M., Kemal A., Kılıç S., Kılıç F. (K), Kuşburnu E., Lutfi Y., Muhammet E., Nuri/ Grp İscra, Refik K. , Sait/Grp İscra, Savaş H. (K), Saygılı T., Saygılı M. (K), Şimşek S., Tiryakioğlu U. (K), Tiryakioğlu K., Ünal H., Ünal T., Uspulat A., Uspulat B, Yaşar Y., Yel S., Zorlu O. (K), Zumtu Y., Tosun S. (K) Kadın
 
 
KARGO GEMİSİ GÖKBEL BATTI: 2 ÖLÜ 4 KAYIP
 
İtalya’nın Ravenna Limanı’nın 2 mil açığında, dün sabah 09.30 sıralarında Belize bandıralı Lady Aziza isimli bir kargo gemisiyle çarpışan Türk kargo gemisi Gökbel battı. Kamil Murat Kantoğlu’nun kaptanlığını yaptığı gemideki 11 kişilik mürettebattan 5’i kurtarılırken, 2 kişinin cesedine ulaşıldı. 4 gemi çalışanı ise halen kayıp. Kazanın, bir geminin Porto Corsini Limanı’ndan çıkışı, diğerinin de girişi sırasında, sisten kaynaklandığı bildirildi.
 
Kazanın ardından mürettebattan Hasan Tiryaki, Gençosman Sabuncu, İbrahim Ethem Kibar, Mustafa Surak Öztürk ve Muhammed Ali Gündüz kurtarılarak tedavi altına alındı. Kurtarma çalışmalarında 2 Türk denizcinin cesedine ulaşıldı. Türkiye’nin Milano Başkonsolosu Aylin Sekizkök, hastanede ziyaret ettiği denizcilerin durumunun iyi olduğunu açıkladı. Kazadan kurtulan Hasan Tiryaki, 2 saat boyunca dalgalarla ve soğukla boğuştuğunu belirterek, “Büyük bir mucize eseri kurtulduk” ifadesini kullandı.
 
Kaptan Kantoğlu’nun ağabeyi kardeşinden haber alamadıklarını belirtirken, kurtarma çalışmalarına akşam saatlerinde olumsuz hava koşulları nedeniyle ara verildi. İtalyan yetkililerin, Türk denizcilerin filikaya binmiş olmaları durumunda kurtulmalarının mümkün olduğunu ifade ettiği kaydedildi.
 
“Gökbel”in bağlı olduğu Çetinkaya Denizcilik Şirketi yetkilileri, Gökbel’in, Lady Aziza’nın kıç tarafından çarpması nedeniyle 20 dakika içinde hızla battığını belirtti. Şirket yetkilileri, kazanın liman yetkililerinin olumsuz hava şartlarında yanaşma izni vermesinden dolayı da gerçekleşmiş olabileceğine dikkat çekti.
 
‘BU KIŞ ESKİ KARAKIŞLAR GİBİ’
 
Adriyatik Denizi’nde meydana gelen 2 deniz kazası ve sonrasında etkili olan hava koşulları, gözlerin meteorolojik verilere çevrilmesine neden oldu. Uzmanlara göre; İtalya’daki sistem bugünden itibaren Türkiye’yi de etkisi altına alacak.
 
Meteoroloji Mühendisi Prof. Dr. Orhan Şen, İtalya’daki hava koşullarının, Türkiye’nin batısında etkili olacağını söyledi. “Sistem aynı sistem” diyen Prof. Şen, “Dünyanın dönme hızından dolayı bize doğru gelmeye başladı. Türkiye’nin batısı, yarın (bugün) kuvvetli lodosa girecek. Birçok yerde deniz ulaşımı aksayabilir. Lodosun etkisiyle hava ısınacak ama akşama doğru keskin bir düşüş olacak. Bu da öğleden sonra Trakya’dan başlayarak kar yağışı demek. Ama istanbul, Kocaeli, Çanakkale’de karla karışık yağmurlu olur” bilgisini vedi.
 
‘KÖY YOLLARI KAPANACAK’
 
Prof. Şen, bu kışın son yıllarda alışıldığı gibi “ılık” olmayacağını da vurgulayarak, “Soğuk bir kış olacak. Ocak, şubat hatta mart aylarında kış şartları etkili olacak. O eski, bildiğimiz karakışlar gibi olacak. Bol kar yağışlı bir kış bekliyoruz. Köy yolları kapanacak’’ dedi.
 
Yoğun kar yağışının, şehir merkezlerinde etkisini çok fazla hissettirmeyeceğini ifade eden Prof. Dr. Şen, “İstanbul’da yüksek binalardan dolayı yoğun kar yağışı olmaz. Çünkü bu binalar, soba vazifesi görüyor. Kaloriferler atmosferi ısıtıyor. Kent merkezleri 2-3 derece daha yüksektir. Buna ‘ısı adası etkisi’ denir. Ama yine de İstanbul’da da kar yağacak” diye konuştu.
 
"İTALYA'DA NE YAŞANDIYSA BİZDE DE YAŞANACAK"
 
Ekoloji uzmanı Prof. Dr. Tuncay Neyişçi ise “İtalya’da yaşananlar mutlaka bizde de yaşanacak” dedi. O hava şartlarının Türkiye’ye geleceğini ifade eden Neyişçi, “Bu, dünyanın dönüşü ile ilgili bir durum. Önümüzdeki günlerde Balkanlar’dan soğuk hava dalgası Türkiye’ye giriş yapacak’ ifadesini kullandı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Yaşam