Trabzon'da sevindiren gelişme!

 Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Nisan ayı meclis toplantısı yapıldı. M.Şadan Eren’in başkanlığında toplanan mecliste Erdoğdu Lisesi’nin dünya şampiyonluğu ile ve Yomraspor’un şampiyonlukları, ihalelerde yerli malı üretimlerinin korunmasını sağlayan kanun

Trabzon'da sevindiren gelişme!
 Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Nisan ayı meclis toplantısı yapıldı. M.Şadan Eren’in başkanlığında toplanan mecliste Erdoğdu Lisesi’nin dünya şampiyonluğu ile ve Yomraspor’un şampiyonlukları, ihalelerde yerli malı üretimlerinin korunmasını sağlayan kanun, Çanakkale Zaferi 100. Yıl kutlamaları, asılsız Ermeni soykırımı iddiaları, yılın ilk çeyreğindeki Trabzon’da konut satışları, Bosna Hersek ve Hollanda ile ticari ilişkilerdeki gelişmeler, tarım ve su ürünleri ile işbası hibe destekleri hakkında bilgilendirmeleri yapıldı.
 
MECLİSTE ERDOĞDU LİSESİ VE YOMRASPOR KUTLANDI
Meclis Başkanı ve Yönetim Kurulu Başkanları konuşmalarına başlamadan önce dünya şampiyonluğunu kazanan Erdoğdu Lisesinin kutladılar. Yomraspor’un 3. Lige çıkışı da tebrik ettiler
 
İHALELERDE YERLİ ÜRETİMLERE FİYATTA YÜZDE 15 TERCİH ORANI GELDİ
Meclis Başkanı M.Şadan Eren, geçtiğimiz ay meclis toplantısına katılamadığını, Bursa’da düzenlenen Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık’ın katıldığı ve TOBB Başkanı ile birlikte bu toplantıya iştirak edildiğini kaydetti. Bu toplantıda yerli mallarının ihalelerde öncelikli tercih edilmesi konusunda alınan kararın çok önemli olduğunu belirtti. Eren, “Yerli malları yüzde 15 dahi pahalı olsa dahi ithal mallar karşısında ihalelerde tercih edilebilecektir. Bu tercih kanuna bağlandı. Eskiden bu tamamen genelgeye bağlı olsa dahi bürokratın elindeydi. Ama bugün kanunlaştı. İnisiyatif onların elinde değil. Bununla ilgili olan kanunu Genel Sekreterliğe vereceğim, bütün arkadaşlarımız bu konuda bilgi alabilirler. Yüzde 15 iyi bir fiyat ve iyi bir rekabet fiyatıdır.” bilgisini paylaştı.
 
BUGÜNKÜ VARLIĞIMIZ ÇANAKALE ZAFERİNE DAYANIR
Başkan M.Suat Hacısalihoğlu Çanakkale Zaferi’nin 100. Yılının kutlandığı ve bugünün çok önemli bir gün olduğuna işaret etti. Bir asır üzerinden geçtiğini ve Türk halkı için çok önemli bir gün olduğunu ifade eden Hacısalihoğlu, “Bu önemi hiçbir zaman unutmamamız gerekiyor. ”dedi.
 
Hacısalihoğlu, “ Osmanlı’nın son dönemleri bildiğiniz gibi tam sekiz cephe açılmış, bu cephelerde savaş yapılıyordu. Birinci dünya savaşıydı.. Bu savaş sırasında bir tarafta Kafkaslar Cephesi, Irak Cephesi,. Suriye Cephesi,  Filistin, Kutsal topraklarımız Yemen cephesi, Kanal Cephesi, Çanakkale Cephesi, Romanya Makedonya cepheleri ve her taraf Osmanlı için cephe olmuştu. Batılılar her taraftan saldırmıştı. Osmanlı kendini koruma çabası içerisinde. Ve gerçekten bugünkü varlığımız için bize güven veren Çanakkale savaşı elbette bizler için çok çok önemlidir. ”şeklinde konuştu.
 
Hemen hemen her ailenin bu savaşlarda şehit verdiğini anımsatan Hacısalihoğlu, “Bu toplumsal olarak hepimizin savaşı ve ülkemize bu doğrultuda sahip çıkmamız gerekiyor.” Sözlerine yer verdi.
 
ÇANAKKALE TÖRENİ ASILSIZ ERMENİ SOYKIRIMI İDDİALARINA CEVAPTIR
TTSO Başkanı M.Suat Hacısalihoğlu diğer taraftan Ermeni soykırımı olarak sürekli gündeme getirilen ve aynı gün devletlerarası bazı desteklerle bugün gündeme getirilen başka bir konu olduğuna dikkat çekti.  Devletlerarasında bu konunun o kadar çok önem çekilmeye başlandığını, hükümetimizin bugün 17 ülkeyi davet ederek Çanakkale’de yapılan kutlama töreninin gerçekten takdire şayan olduğunu düşündüğünü dile getirdi. Hacısalihoğlu, “ Bir taraftan sürekli Ermenilerin algı operasyonu yaparak bütün batılıları yanlarına çekmesinin yanında Çanakkale de yapılan bugünkü törende çok etkileyici ve anlamlı bir tören olduğunu düşünüyorum. “şeklinde konuştu.
 
ASILSIZ SOYKIRIM İDDİALARI KARŞISINDA EKONOMİK OLARAK GÜÇLENMELİYİZ
Soykırım olarak tanımlanan bu konuda bütün devletlerin kendine gelmesi gerektiğini, bunun devletlerin meclislerinde alacak oldukları bir karar değil, bunun gerçekliğinin araştırılarak, ortada olmasının bilinmesine rağmen ülkemize baskı kurulması konusunda yapılan bir baskı uygulamasıdır. Hacısalihoğlu, “Üzerimize gelen hep güçlü devletlerdir. Artık bizler dik durmamız için öncelikle ekonomik yönden güçlü olmamız gerekmektedir. Bu gücü artık bizler özel sektör olarak artık hiçbir zaman unutmadan bu kutlamaların bilincinde olarak nerelerde güçlü olacağımızın farkında olarak hareket etmemiz lazımdır.” sözlerine yer verdi.
 
TRABZON KONUT STOKUNU ERİTİYOR
Aylık meclis toplantısındaki konuşmasının devamında Hacısalihoğlu, şehir ekonomisi ve ticaretin konusunda özellikle inşaat sektörü ile ilgili birkaç bilgi vermek istediğini belirterek konut satışları hakkında güncel verileri paylaştı.
 
Bunu takip etmenin gerçekten çok önemli olduğunu kaydeden Hacısalihoğlu daha önce bu konuda yaptığı bilgilendirmede, biriken konut stoklarının eritilmesinin önemine işaret ettiğini bu konuda olumlu gelişmelerin sevindirdiğini aktardı. Geçmiş dönemde 11 bin civarında konut satışı olduğunu kaydeden Hacısalihoğlu, “ Bütün dileğimiz yıllık olarak konut satışlarımızın bu değerin altına düşmemesi doğrultusundaydı. Ve gerek mart ayında gerekse Ocak-Mart aylarına bakıldığında satışların önceki yıllara oranla iyi seviyede olması sevinebileceğimiz gelişmelerdir. ” dedi.
 
YILIN İLK ÇEYREĞİNDE KONUT SATIŞLARI ARTTI
Hacısalioğlu, “ 2014 ve 2015 Mart aylarına baktığımız zaman konut satışlarımız 984’den bin 64’e çıkmıştır. Yine Ocak-Mart dönemleri karşılaştırmasında ise 2 bin 675’den 2 bin 738’e yükselmiştir. Bu ilk çeyrek satışları iyi geldi. Önemli olan yıl bazındaki toplam satışlarımızdır. Bu bakımdan şu andaki gidişat iyi umarız artarak yılı da artışla tamamlarız. Ve elimizdeki stokları kazasız belasız eritmiş oluruz. En azından değer kaybı olmadan.” bilgisini paylaştı.
 
BOSNA HERSEK GÜNDEMİ
TTSO Başkanı M.Suat Hacısalihoğlu Bosna Hersek ile Nisan ayı içerisinde bir iki toplantı gerçekleştirildiğini anımsatarak şu bilgileri verdi: “ Bu toplantılar neticesinde 14-18 Mayıs 2015 tarihleri arasında Bosna Hersek de düzenlenecek fuara Doğu Karadeniz kalkınma Ajansımız DOKA katılma kararı almıştır. Üretim yapan üyelerimiz DOKA standında yer alabilirler. Fuara katılmak isteyen üyelerimiz odamızla irtibata geçebilir Stant ücreti alınmayacaktır. Bunu bilgilerinize sunuyorum. Meclis üyelerimizin bu bilgiyi özellikle çevrenize vermenizi istirham ediyoruz.”
 
Diğer taraftan özellikli Hidro elektrik santralleri konusunda önemli miktarda projesi olduğunu belirten Bosna Hersek’e bu sektörde 1 Haziran 2015 tarihinde fuar düzenleneceğini ve oda olarak bu fuara katılmayı daha uygun gördüklerini kaydetti. Hacısalihoğlu, “Bu tarihte fuara katılacağız ve projelerin incelenmesini arzu ediyoruz. ”dedi.
 
TARIM VE SU ÜRÜNLERİNE HİBE DESTEKLER BAŞLADI
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu 14. Çağrı desteğine çıktığını duyuran Başkan Hacısalihoğlu, tarım ve su ürünleri konusunda tekrar hibe desteği sağlandığını, bu desteğe başvurma konusunda meclis üyelerinin çevresine bilgi aktarabileceğini dile getirdi. Şehrimizden ne kadar proje üretilirse ekonomik katma değer yaratılacağını iletti.
 
HOLLANDA İŞ GÖRÜŞMELERİNE GELECEK
Hollanda Büyükelçiliği Ticaret Ataşesinin Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nı ziyaret ettiğini ifade eden Hacısalihoğlu,  28 Ağustos 2015 tarihinde Büyükelçilik ve Ticaret Ataşeliği eşliğinde Hollandalı işadamlarının Trabzon’da olacağını ve Trabzonlu iş çevreleri ile görüşmelerde bulunmayı arzu ettiklerini bildirdi. Bu tür işbirliklerine Trabzon’un ve firmaların hazırlı olmalarında yarar olduğuna değindi.
 
Yatırımların desteklenmesi konusunda yeni düzenlemeler getirildiğini kaydeden Hacısalihoğlu, yatırım planlamalarında bulunan işletmelerin bu konuda ki değişimleri takip etmesinde fayda olduğunu bildirdi.
 
İŞBAŞI EĞİTİM BİLĞİLENDİRMESİ
Trabzon Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü İŞKUR İş ve Meslek Danışmanı Şükrü Efendioğlu iş başı eğitim programları hakkında meclise bilgi sundu. Sunumun ardından Efendioğlu’nu Meclis başkanı Eren ve Başkan Hacısalihoğlu tarafından Plaket sunuldu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Bölgesel