Okan Çıtlak yazıları

Okan Çıtlak yazıları

Seçimin kaybedeni Trabzon milletvekilleri

31 Mart 2024 yerel seçimleri de geride kaldı. Kimine göre sürpriz olan sonuçlar için aslında Perşembe’nin gelişi Çarşamba’dan belliydi. İlçe ilçe tahminlerin büyük bir bölümü de ön görülen şekilde oldu. Vatandaş son dakika gelen vaatlere değil, süreç içerisinde kendisine inandırıcı gelene oyunu vererek sonucu belirledi.

Bu seçimin kazananı var ama kaybedeni kesinlikle Trabzon Milletvekilleri oldu. 14 Mayıs 2023’te seçilen vekillerin performansları vatandaşı memnun etmedi ve genel olarak sarı kartı, Trabzon’un merkezinde ise kırmızı kartı gösterdi. Ahmet Metin Genç’in tamamen kendi performansı ile aldığı Büyükşehir Belediye başkanlığına bile ekstra oy anlamında katkı sağlanamadı.

AK Parti Genel Başkan yardımcılığı, Trabzon milletvekilliğinden önce geldiği izlenimi veren Mustafa Şen, Bakanlık görevinin etkisinde vatandaşa inme konusunda sıkıntı yaşayan Adil Karaismailoğlu ile vatandaşa dokunmada yetersiz kalan Yılmaz Büyükaydın ve Vehbi Koç, Trabzon’un sorunlarından çok ülke sorunlarına ağırlık veren Sibel Suiçmez ve Trabzon’un batısının kendisine verdiği desteği belediye başkanlığı için de isteyen ve bütün enerjisini oraya harcayan Yavuz Aydın.

Trabzon Milletvekillerinin bu negatif performanslarına yerel basın ile bağlarını koparmaları, vatandaşlara sosyal medyalar aracılığı ulaşmaya çalışmaları karşılık bulmadı. Sokakta yüzünü, telefonda sesini gazeteler ve haber sitelerinde demeçlerini göremedikleri adayları açıkçası sosyal medyada çok ciddiye almadılar. O mecralarda da zaten “ziyaret ettik”, “katıldık”, “gittik” gibi basit cümleler ile içerisinde vatandaşı ilgilendiren bir doluluk olmayan paylaşımları vardı.

Sadece seçim çalışmalarında Trabzon ile ilgilendikleri izlenimi veren AK Partili vekiller yeterli ve inandırıcı olmayınca Ulaştırma ve Altyapı bakanı Abdulkadir Uraloğlu Trabzon İstanbul arası mekik dokuyarak, ekstra bir performans göstermek zorunda kaldı. Bakanın tek başına çabası da Ortahisar ile diğer 4 ilçenin kaybedilmesine engel olamadı. Zira Yeni Büyükşehir belediye Başkanı Ahmet Metin Genç’in bireysel performansı Türkiye şampiyonu olmasına yetti ve arttı. Ancak vekillerin bu performansları bu şekilde devam ederse 4 yıl sonraki genel seçimlerde AK Parti adına Trabzon’da büyük yıkım olur.

Diğer tarafta ise CHP milletvekili Sibel Suiçmez’in yerel seçim performansı var. Sibel hanım nedense bir türlü vatandaşa dokunamıyor. Ankara’da kendisine güven oldukça yüksek ve aldığı görevleri başarıyla yerine getiriyor ama Trabzon özelinde aynı şeyi söyleyemiyoruz. Beşikdüzü’nde beklenen sonuç alınırken Ortahisar’da ise Ahmet Kaya’nın ilçe yönetimi ile olağanüstü bireysel performansı zaferi getirdi. Çünkü Ahmet Kaya vekillik zamanında ulaşılabilir, vatandaşa dokunan, kucaklayıcı ve yerel basınla bağları iyi olan bir vekildi. O süreçteki performansının ödülünü Ortahisar olarak aldı.

İYİ Partili Milletvekili Yavuz Aydın ise tüm enerjisini Beşikdüzü’ne harcadı. Elinde yüksek oy oranı kartı vardı ancak Beşikdüzü o oyu kendisine vermişti. İşaret ettiği adaya ise beklenen ilgiyi göstermedi. Başta Beşikdüzü olmak üzere tüm Trabzon Aydın’dan hizmet performansı bekliyor.

Yerel seçim sonrası vekil fotoğrafı çektiğinizde ortaya yukarıdaki tablo çıkıyor. Muhammet Balta, Adnan Günnar, Salih Cora, Ahmet Kaya ve Hüseyin Örs hareketliliği yaşanmıyor şehirde. Vatandaşlar yukarıdan bakıldığını hissediyor. Kucaklanmadığını, yeterince kendileri ile ilgilenilmediğini düşünüyor. İktidar vekilleri bu konuya mutlaka eğilmeli, CHP ise Ortahisar ile Beşikdüzü’nün adayların performansı ile olduğunu bilmelidir. İyi Parti ise strateji değişikliğine gitmelidir.

4 yıl sonrası için şimdiden herkes çalışmaya başlamalıdır ve kendilerini kimin seçtiğini, zamanı geldiğinde kimin ayağına gideceklerini unutmamalılar.

YAZIYA YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
18 Yorum
SON YAZILAR