Türkiye'ye iz bırakan Afrikalı yıldızlar!

Afrika kökenli futbolcular, her sezon  çok sayıda yabancı oyuncunun forma giydiği Türkiye'de, sergiledikleri  performansların yanı sıra kendilerine has kişilikleriyle de unutulmazlar arasında  yer alıyor.   Türkiye Ligi'ne ayrı bir heyecan katan Afrikalı

Türkiye'ye iz bırakan Afrikalı yıldızlar!
Afrika kökenli futbolcular, her sezon  çok sayıda yabancı oyuncunun forma giydiği Türkiye'de, sergiledikleri  performansların yanı sıra kendilerine has kişilikleriyle de unutulmazlar arasında  yer alıyor.
 
Türkiye Ligi'ne ayrı bir heyecan katan Afrikalı yıldızlar, forma  giydikleri dönemlerde kısa sürede taraftarların da beğenisini kazanarak,  tribünleri coşturdu.
 
Beşiktaş'tan Daniel Amokachi, Fani Madida, Demba Ba, Ahmed Hassan,  Fenerbahçe'den Jay Jay Okocha, Uche Okechukwu, Samuel Johnson, Stephen Appiah ve  John Leshiba Moshoeu, Galatasaray'dan Didier Drogba, Rigobert Song, Shabani  Nonda, Abdul Kader Keita, Nordin Amrabat ve Trabzonspor'dan Ibrahima Yattara ile  Gaziantepspor'dan Steve Komphela, Süper Lig'de iz bırakan önemli Afrikalı  yıldızlar arasında bulunuyor.
 
Yattara ve kolbastı şovu
 
2003-2004 sezonunda dönemin başkanı Özkan Sümer'in bizzat izleyip  Trabzonspor'a kazandırdığı Gineli Ibrahima Yattara, Afrika futbolunun  esintilerini Karadeniz'e taşıdı. Forvette rakip takımlara yaşattığı zor anlarla  hafızalarda yer edinen Yattara, gollerden sonra kolbastı oynayarak  Trabzonsporluların gönlünde taht kurmuştu.
 
Yattara gibi Türkiye'de forma giyen renkli kişiliklerden Steve  Komphela ise oynadığı futboldan daha çok saha dışındaki hareketleriyle dikkati  çekti. Kısa zamanda Türkçe öğrenen ve espirili cevaplarıyla medyanın ilgisini  çeken Komphela, Gaziantepspor ve Çanakkale Dardanelspor'un formasını giymişti.
 
Beşiktaş'a 1996-1997 sezonunda İngiltere Premier Ligi ekiplerinden  Everton'dan transfer olan Daniel Amokachi, siyah-beyazlı ekipte şampiyonluk  yaşamasa da ortaya koyduğu futbolla siyah-beyazlı taraftarların sevgisini  kazandı. Nijeryalı yıldız Amokachi, özellikle Galatasaray ve  Fenerbahçe derbilerinde attığı gollerle Beşiktaş'ın en iyi yabancıları arasına adını  yazdırmıştı.
 
1992-1993 sezonunda Güney Afrika'nın Kaizer Chiefs ekibinden  Beşiktaş'a transfer olan Fani Madida da, siyah-beyazlı kulübün unutulmaz Afrikalı  futbolcuları arasında bulunuyor. Siyah-beyazlı ekipte üç sezon oynayarak  istikrarlı bir tablo ortaya koyan Fani Madida, daha sonraki dönemlerde  Antalyaspor ve Bursaspor'un da formasını giydi.
 
Beşiktaş'ta başarılı olan Mısırlı Ahmed Hassan da 2003-2004 sezonunda  geldiği siyah-beyazlı takımda ilk sezonunda 14 golle takımının en çok gol atan  oyuncusu oldu. Teknik direktör Mircea Lucescu ile zaman zaman sorunlar yaşamasına  rağmen takımda kalıcı olmaya başaran Mısırlı yıldız, üç sezon boyunca başarılı  bir performans ortaya koydu.
 
Siyah-beyazlı formayı geçen sezon giyen Demba Ba, oynadığı futbolla  kısa zamanda Beşiktaş taraftarının unutamayacağı isimler arasına girdi.  Beşiktaş'ta oynadığı 44 karşılaşmada 27 gol kaydeden Senegalli yıldız Demba Ba,  siyah-beyazlı takımda bir sezonda en fazla gol atan yabancı futbolcu olarak tarihe geçmişti.
 
Nonda'nın kafa golü hala hafızalarda
 
Türk futboluna farklı bir heyecan getiren Afrikalı futbolcular,  Galatasaray'da da önemli başarılara imza attı. Galatasaray'a 2004-2005 sezonunda  Fransa 1. Lig ekiplerinden Lens'tan transfer olan Rigobert Song, sarı-kırmızılı  ekipte kısa zamanda savunmanın vazgeçilmez isimleri arasına girdi. Song,  Galatasaray'da yaşadığı iki lig şampiyonluğunun ardından 2008-2009 sezonunda  Trabzonspor'a transfer oldu.
 
Galatasaray'a gelen diğer bir Afrikalı Shabani Nonda, 2007-2008  sezonunun 32. haftasında oynanan Fenerbahçe derbisinde attığı kafa golüyle  takımına şampiyonluğu getirdi. Demokratik Kongolu futbolcu, 2,5 sezon forma  giydiği Galatasaray'a, ardında tatlı hatıralar bırakarak veda etti.
 
Galatasaray tribünlerini heyecanlandıran başka bir Afrikalı yıldız  Abdul Kader Keita, 2009-2010 sezonunda forma giydiği sarı-kırmızılı ekipte, ligde  ve Avrupa kupalarındaki performansıyla göz doldurdu. Galatasaray'a Lyon'dan  transfer olan Fildişi Sahilli yıldız futbolcu, her attığı golden sonra yaptığı  ilginç gol sevinçleriyle de hafızalarda yer bıraktı.
 
Türkiye'ye gelen en kariyerli futbolculardan biri Fildişi Sahilli  futbolcu Didier Drogba, 2012-2013 sezonu ara transfer döneminde Galatasaray ile  anlaşarak sarı-kırmızılı formayı giymeye başladı. Galatasaray'daki ilk sezonunda  13 maçta 5 gol atarak şampiyonluk sevincine ortak olan Drogba, 2013-2014  sezonunda takımının en istikrarlı futbolcusu olmuştu.
 
Mususi'nin, "timsah yürüyüşü" unutulmadı
 
Türkiye'de forma giyip unutulmayan Afrikalı futbolculardan biri de  Ugandalı Majid Mususi'ydi. 1994-1995 sezonunda Fransa'nın Rennes takımından Bursaspor'a transfer  olan Musisi, UEFA İntertoto kupasında 4 gol atarak yeşil-beyazlı ekibin  başarısında pay sahibi oldu. Uganda'nın Avrupa'da forma giyen ilk futbolcusu olan  Mususi, Bursaspor'un Karlsruhe ile oynadığı İntertoto finalinde, ilk defa "timsah  yürüyüşü" olarak anılacak gol sevincini sergilemişti.
 
1997-1999 yılları arasında Çanakkale Dardanespor'da da top koşturan  Mususi, 13 Aralık 2005'te böbrek yetmezliğinden hayatını kaybetti.
 
Türkiye kariyerine 1993-1994 sezonunda Gençlerbirliği'ne transfer  olarak başlayan Demokratik Kongolu Andre Kona Ngole de unutulmaz Afrikalılar  arasında yer aldı. Başkent ekibinin yanı sıra Antalyaspor, Diyarbakırspor ve  İstanbulspor formaları da giyen Kona, Süper Lig'de 265 maçta 97 gol kaydetti.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Spor