"Birileri provoke etmek istiyorsa..."

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Başbakan Erdoğan’ın Almanya ziyaretiyle ilgili, “Başbakan Erdoğan ziyareti son derece doğaldır. Sayın Başbakanımız dünde, bugün de, gelecekte de Almanya’yı ziyaret edecektir. Birileri provoke etmek istiyorsa, onların yapt

"Birileri provoke etmek istiyorsa..."

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Başbakan Erdoğan’ın Almanya ziyaretiyle ilgili, “Başbakan Erdoğan ziyareti son derece doğaldır. Sayın Başbakanımız dünde, bugün de, gelecekte de Almanya’yı ziyaret edecektir. Birileri provoke etmek istiyorsa, onların yaptığı anormaldir, yasadışıdır" dedi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Kırgızistan Dışişleri Bakanı Erlan Abdyldaev ile bir araya geldi. Görüşmenin ardından ikili ortak basın toplantısı düzenlediler. Bakan Davutoğlu, Türkiye ile Kırgızistan’ın birbirine tarihi bağlarla bağlı olduğunu belirterek, son yıllarda iki ülke arasındaki ilişkilerde ivme olduğunu kaydetti. Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi mekanizma kurduklarını belirten Davutoğlu, konseyin stratejik planlama toplantısını gerçekleştirdiklerini kaydetti. Davutoğlu, 2013 yılında 2012 yılına göre ticaret hacminin yüzde 40 artığına dikkat çekerek, "Artışın devam etmesini ve 2015 yılında bir milyar dolar hedefine ulaşma konusunda çaba gösterme konusunda mutabık kaldık. Kırgızistan’daki Türk yatırımları 300 milyon dolar. 100 milyon dolarlık kredi anlaşması Kırgızistan’a aktarıldı. 40 milyon dolarlık Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) yatırımları var" dedi.

Dün akşam saatlerinde hayatının kaybeden Uğur Kurt’un ailesine taziyelerini ileten Davutoğlu, "Bu tür gelişmeler iç barış ve istikrar çerçevesinde değerlendirilir" şeklinde konuştu.

Konuk Bakan Abdyldaev ise Soma’da meydana gelen kazada hayatını kaybedenler için taziyelerini ileterek sözlerine başladı.

Yüksek Stratejik İşbirliği konseyi ticari ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi amacını taşıdığını söyleyen Abdyldaev, iki ülke arasındaki ticaret hacmini 1 milyar dolara çıkarmak olduğunu belirtti. Abdyldaev, bölgesel ve uluslararası konuları ele aldıklarını kaydederek, iki ülke arasındaki ilişkinin sevgi ve saygı çerçevesinde gerçekleştiğini ifade etti.

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Davutoğlu, ABD Başkan yardımcısı Biden’ın Kıbrıs’ı ziyaretiyle ilgili, "Sayın Biden’ın Kıbrıs ziyareti çok önemli bir dönemde ve doğru bir zamanlama ile yapılan önemli bir ziyarettir. Türkiye her zaman Kıbrıs sorununa barışçıl bir çözüm bulunması yönünde çaba göstermiştir" diye konuştu.

Kıbrıs’ta ortak zemin oluştuğunu belirten Davutoğlu, "Joe Biden’ın ziyareti doğru zamanda yapılmış bir ziyarettir. Yürütülen müzakereler son derece verimli geçmiştir. Sayın Eroğlu’nu KKTC’de ziyaret etmiş olması, tarihi bir adımdır. Taraftarlara eşit yaklaşıldığını gösteren olumlu bir mesaj verilmiştir. Çünkü iki tarafa da eşit yaklaşılmadıkça, kalıcı çözümün bulunması güç. 52 yıl sonra böyle bir ziyaretin yapılmış olması dahi hem iki tarafa hem de uluslararası topluma güçlü destek verilmesi açısından önemlidir. Ümit ederiz ki müzakere süreci ivme kazanır" diye konuştu.

Başbakan Erdoğan’ın Almanya ziyareti sırasında eylem yapılması konusunda Davutoğlu, "Her zaman iki dost ülke olarak görüşlerimizi bildiririz. Bu anlamda son dönemde Sayın Başbakanımız, Sayın Merkel’le olumlu bir görüşme gerçekleştirmiştir. Başbakan Erdoğan ziyareti son derece doğaldır. Sayın Başbakanımız dünde, bugün de, gelecekte de Almanya’yı ziyaret edecektir. Birileri provoke etmek istiyorsa, onların yaptığı anormaldir, yasadışıdır. Alman dostlarımızdan beklentimiz bunların engellenmesidir" ifadelerini kullandı.

Mavi Marmara ile ilgili İsrail ile yapılan görüşmelerin sürdüğünü söyleyen Davutoğlu, kimsenin aileleri yanlış yönlendirmemesi gerektiğini belirtti.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Siyaset