Trabzon'dan 'Zatürre' açıklaması

Trabzon Sağlık İl Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, her yıl Kasım ayının son haftası "Zatürre Ölümlerinin Önlenmesi Haftası" olarak belirlendiği ifade edildi. Erken teşhis, gereksiz antibiyotik kullanımınının önüne geçmenin hastalığın tedavisinde önemli

Trabzon'dan 'Zatürre' açıklaması

Trabzon Sağlık İl Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, her yıl Kasım ayının son haftası "Zatürre Ölümlerinin Önlenmesi Haftası" olarak belirlendiği ifade edildi. Erken teşhis, gereksiz antibiyotik kullanımınının önüne geçmenin hastalığın tedavisinde önemli olduğu belirtilen açıklamada "Akut Solunum Yolu Enfeksiyonu (ASYE), özellikle zatürre (pnömoni), bebeklik ve çocukluk dönemindeki hastalıkların ve ölümlerin temel nedenlerinden biridir. ASYE Türkiye'de kış aylarında beş yaş altındaki çocuklarda sık görülen bir hastalıktır" denildi.

Beş yaş altı çocuklarda zatürreye bağlı ölümleri 1/3 oranında azaltmak, erken teşhis ve uygun tedaviyi sağlamak, gereksiz antibiyotik kullanımını önleyerek bebek ve çocuklara yönelik koruyucu ve evde tedavi edici yöntemleri geliştirmek amacıyla Sağlık Bakanlığı Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Genel Müdürlüğü tarafından Akut Solunum Yolu Enfeksiyonlarının (ASYE) Kontrolü Programı'nın 1988 yılından itibaren yürütüldüğü belirtildi.

Trabzon Sağlık İl Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, Akut Solunum Yolu Enfeksiyonu (ASYE), özellikle zatürrenin ülkemizde 0-4 yaş arası çocuklarda ilk sıradaki ölüm nedeni olduğu belirtilerek şu ifadeler kullanıldı: "0-1 yaşta ölen bebeklerin yüzde 48,8'i; 1-4 yaştaki çocuk ölümlerinin % 42,1'ini pnömoni (zatürre) oluşturmaktadır. Konunun önemi nedeniyle her yıl Kasım ayının son haftası Zatürre Ölümlerinin Önlenmesi Haftası olarak belirlenmiş ve çeşitli etkinlikler düzenlenerek hastalığa karşı mücadelede

güncellenen stratejilerle çocuk sağlığı düzeyi daha iyiye götürülmeye çalışılmaktadır."

AİLELERE ÖNEMLİ GÖREVLER DÜŞÜYOR

Akut solunum yolu enfeksiyonlarının önlenmesinde ailelere önemli görev düştüğü belirtilen açıklamada, şöyle denildi: "Akut solunum yolu enfeksiyonları hava yoluyla bulaşır. Özellikle bebeklerin ve çocukların bulunduğu ortamların havası uygun sıcaklıkta, nem ve temiz olmalıdır. Bebek ve çocukların yanında sigara içilmemeli, odaları sık sık havalandırılmalıdır. Ateşi, öksürüğü, solunum güçlüğü, boğaz ağrısı, burun akıntısı, kulağında sorunları olan bebek ve çocuklar mutlaka bir sağlık kuruluşuna

götürülmeli. Bebek ve çocuklara doktor kontrolü dışında ilaç kullanılmamalı ve ilaçlar doktorun önerdiği şekilde kullanılmalıdır. Bebek ve çocuklarımız herhangi bir yakınması olmadan da düzenli sağlık kontrollerine götürülmelidir. Bebekler doğumdan hemen sonra emzirmeye başlanmalı, ilk 6 ay anne sütü ile beslenmeli, 6. aydan sonra ek gıdalara başlanarak anne sütü ile beslemeye 2 yaşa kadar devam edilmelidir."

Trabzon Sağlık İl Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, hastalık sırasında çocukların beslenmesine özen gösterilmesi, eğer çocuk anne sütüyle besleniyorsa daha sık emzirilmesi gerektiği belirtildi. Açıklamada ayrıca, "Hastalıktan sonra çocuk, bir hafta boyunca fazladan bir öğün ile beslenmeli ve bu fazla öğün çocuk normal kilosuna ulaşıncaya kadar sürdürülmelidir. Solunum yolu enfeksiyonu olan çocuk, özellikle ateşli olduğunda normalden çok sıvı kaybedebilir. Bu nedenle çocuğa her zamankinden çok sıvı verilmelidir" bilgisi yer aldı.

Uygun sıvılar arasında anne sütü, su, inek sütü, ayran, çorba, yoğurt ve taze meyve sularının sayılabileceği belirtilen açıklamada şöyle denildi: "Bebek ve çocukların zamanında ve düzenli aşılanmaları sağlanarak aşı ile önlenebilir bazı hastalıklardan (kızamık, boğmaca gibi) korunmaları sağlanmalıdır.

Aile Sağlığı Merkezleri ve Toplum Sağlığı Merkezlerinde bu aşıların ücretsiz olarak yapıldığı belirtilen açıklama şöyle sona erdi: "Çocuklarımızın sağlıklı olabilmeleri ve zatürre gibi tedavisi mümkün hastalıklardan dolayı kaybedilmemeleri için atılacak en önemli adım anne ve babalar ile genel olarak tüm toplumun bilgilendirilmesini sağlamaktır."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Sağlık