Karadeniz'de kanser psikolojikmiş

TBMM Kanser Hastalıklarını Araştırma Komisyonu Rize, Gümüşhane ve Trabzon’da yaptıkları 3 günlük gezi sonucunda, bölgede Çernobil’den kaynaklı kanser vakalarında artış olmadığı kanaatine vardıklarını açıkladı. Komisyon’a göre yöre halkı, Çernobil’den psik

Karadeniz'de kanser psikolojikmiş

TBMM Kanser Hastalıklarını Araştırma Komisyonu Rize, Gümüşhane ve Trabzon’da yaptıkları 3 günlük gezi sonucunda, bölgede Çernobil’den kaynaklı kanser vakalarında artış olmadığı kanaatine vardıklarını açıkladı. Komisyon’a göre yöre halkı, Çernobil’den psikolojik olarak etkilenmiş.

TBMM Kanser Hastalıklarını Araştırma Komisyonu, çalışmalarını açıkladı. Komisyon, ABD’de Türkiye’den farklı denetim ve uygulama olmadığını aktardı. Komisyon, gittikleri bölgelerdeki izlenimlerini taslak raporlarında sundu. 9-12 Kasım 2010 tarihlerinde ABD’de Washington’da Ulusal Kanser Enstitüsü’nde, Georgetown Üniversitesi Lombardi Kanser Merkezi’nde ve Palyatif Bakım Hizmeti veren bir hastanede incelemelerde bulunan Komisyon, değerlendirmelerini şöyle yansıttı:

‘ABD’den daha iyiyiz’

“ABD’de de baz istasyonları, cep telefonları ve alternatif tıp ürünleri üzerinde yeterince bir denetim veya ülkemizden daha farklı bir uygulama yapılmadığı gözlemlenmiştir. Yapılan değerlendirmede ülkemizde kanser konusunda yapılan hizmetlerin, özellikle kanser kayıtçılığı konusunda ABD’den eksik kalınmadığı, tıbbi uygulamalar ve sosyal devlet kapsamında ülkemizin ABD’den pek çok yerde daha iyi olduğu vurgulanmıştır. Ülkemizde ABD’deki gibi bir araştırma enstitüsüne ihtiyaç olduğu vurgulanmıştır. Araştırmalar konusunda insan gücümüzün yeterli olduğu ancak organizasyon ve sistemle ilgili eksiklik bulunduğu tespit edilmiştir.”

‘Çernobil etkilemedi’ kanaati

26-29 Kasım 2010’da Rize, Gümüşhane ve Trabzon’da incelemelerde bulunan Komisyon taslak raporda şu değerlendirmeleri yaptı: “Çernobil kazasının kanser vakalarını artırıcı yönde etkisinin olmadığı kanaatine varılmış, bölgedeki kanser görülme sıklıklarının ülke genelinden farklılık göstermediği anlaşılmıştır. Diğer taraftan, yöre insanı üzerinde uzun yıllardır süren psikolojik etkinin azalmakla beraber halen sürdüğü de gözlemlenmiştir. Bölgede kanser vakalarının artışına neden olabileceği düşünülen madencilik sektörüyle ilgili olarak da incelemelerde bulunuldu. Madenlerdeki toksit etkiye sahip minerallerin başlı başına zehir oldukları ve kanserle doğrudan bir ilişkisinin bulunmadığı kanaati hasıl olunmuştur.”

Tuzköy’de sorun kalmadı

5 Kasım 2010’da Nevşehir’in bazı belde ve köylerinde görülen kanser türü olan mezotelyoma hastalığı konusunda incelemelerde bulunan Komisyon şu tespitleri yaptı: “Son yıllarda, konu hakkında alınan önlemlerde gözle görülür bir ivme saptanmıştır. Tuzköy beldesinde yeni evler tamamlanmış, taşınma işlemi gerçekleşmiştir.”

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Sağlık