İbrahim Değil

İbrahim Değil

Üç vakte kadar 3 güzel haber alabilirsiniz

Anne karnında kırk hafta geçirdikten sonra şu 3 günlük dünyaya gelirken annemizin tarifsiz sancılar çektiği sırada babamızın 9 doğurduğu söylenir. Bilahare evde geçirilen 40 günün ardından 40 tas su ile yıkanıp anne kucağında 7 ayrı ev gezmesine gidilirmiş.

“Üç, yedi, dokuz, kırk” gibi bazı sayıları yüzlerce farklı bağlamda önem atfederek kullanırız. Bu sayılara mistik, kutsal, büyüsel anlamlar yükleriz. Gönlünden dokuz top bez geçen fakirin falında üç vakte kadar kısmet görünür. Kimi suçlulara “kırk satır mı, kırk katır mı” diye seçenek sunulur. Yedi mahalleye zararı dokunan kötülerin yedisinde neyse yetmişinde de o olduğuna inanılır. Bir iki kişinin değil ama kırk kişinin “eşek” dediği zata, kendisine bir semer alması tavsiye edilir…

Masallardaki düğünler kırk gün kırk gecedir. Şırnak’ta Leyla ile Serdar’ın masalsı düğünü sadece üç gün sürmüş, üç günde 40 koyun kesilmiş. Adıyaman’da bir şeyhin torununa 7 gün 7 gece şatafatlı düğün yapılmış da yedi düvel hayretler içinde kalmış.

Bu sayılar bizim için hâlâ çok önemli.

Bir âlim şöyle diyor: “40 gün içinde başına şu 3 şeyden biri gelmezse başın beladadır: üzüntü, hastalık, korku.” İllaki gelecek. Bilge bir insan şöyle diyor: “3 kişiden korkma: babandan, annenden, kardeşinden.” Birader, emin miyiz? Bak, bizim aile içinde arazi anlaşmazlığı var, sonra sıkıntı çıkmasın?.. “Yook, sen bana güven. Şu 3 insanın sözünü de dinle: atanın sözünü, babanın sözünü, ustanın sözünü...” Diğerlerini dinlemeyek mi hocam? Onlar haybeye mi konuşuyor. “Valla, sen bilirsin. Ben 3 diyorsam üçtür…”

Her şeyin fazlası fazla. Sayıyı şaşırmamak lazım.

Yedi Tepeli Şehir’de hırsızlar bobinaj dükkânını 3 ayda üç defa soymuş. Samsun'da bir hırsız aynı dükkânı 7 gün üst üste soymuş. İzmir’de kuaför dükkânını 7 ayda 3. kez soymaya kalkan Yusuf, günahkâr çekirgenin akıbetini yaşamış.

Çiftetelli çalmadı diye Bursa’da 9 kişi müzisyen Özkan’ı pataklamış. Eyüpsultan’da yol verme tartışması çıkınca Minibüsten inen 7 kişi otomobildeki sürücüyü ailesinin yanında dövmüş. Diyarbakır’da kuaför Mehmet, eşiyle tartışmış. Eşinin 7 akrabası ellerine yedi sopa alıp Mehmet’i dövmeye gelmişler. Mehmet kaçıp tuvalete saklansa da dayağı yemiş. İnegöl’de bir adam 40 yıllık eşini ibrikle dövmüş. Şanlıurfa'da evde tartıştığı kayın biraderlerine ateş açan Ferhat, sokaktan geçen 7 kişiyi vurmuş…

NOT: 3 gün önce 3 saatte yazılan işbu yazıyı 3 arkadaşına gönderen 3 kişi üç vakte kadar 3 güzel haber alacak...

YAZIYA YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
6 Yorum