Türkiye'de kaçakçılığa karşı savaş var!

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Türkiye’nin özellikle son yıllarda kaçak yakalamalarında önemli başarılar elde ettiğini belirtiyor. Etkinliği ve caydırıcılığı arttırmak için de mahkûmiyet kesinleşen kaçakçıları kamuoyuna ilan edeceklerine dikkat ç

Türkiye'de kaçakçılığa karşı savaş var!
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Türkiye’nin özellikle son yıllarda kaçak yakalamalarında önemli başarılar elde ettiğini belirtiyor. Etkinliği ve caydırıcılığı arttırmak için de mahkûmiyet kesinleşen kaçakçıları kamuoyuna ilan edeceklerine dikkat çekiyor. Bakan Yazıcı’nın verdiği bilgiler kaçakçılıkla mücadelede en önemli isimlerden biri olan Bakan Yazıcı, bu konudaki çalışmalarını anlattı.
 
Tütün Mamulleri için ikincil mevzuat hazırlanıyor
 
Gümrük Bakanı Yazıcı, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın koordinasyonunda yürütülen tütün ve tütün mamulleri kaçakçılığı ile mücadele eylem planı ile ilgili de bilgiler paylaşıyor. Bakan Yazıcı, ‘’Bakanlığımız 5 eylemde koordinatör, 14 eylemde ise sorunlu birim olarak yer alıyor. 2014-2016 yılları için yeni eylem planının hazırlık çalışmaları Gelir İdaresi Başkanlığı koordinesinde devam ediyor’’ dedi.
 
Yazıcı, sözlerini özetle şöyle sürdürdü: ‘’6555 Sayılı Kanunla 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu’na kaçakçılık fiilleri, el konulan tütün mamullerinin muhafazası ve tasfiyesi, ikramiyeler alanında değişiklikler yapıldı. İkincil mevzuat düzenleme çalışmaları devam ediyor.
 
5607 sayılı yasanın ikramiyelere ilişkin maddesinde yapılan değişikliklerle tütün ve tütün mamulleri yakalamalarına ilişkin olan verilen ikramiyeler uyuşturucu ile aynı kategoriye alınarak yakalama karşılığı verilen tutarlar arttırıldı. İkincil düzenleme olarak bakanlar kurulu kararı taslağı hazırlık çalışmaları İçişleri Bakanlığı’nca çay ve tütün kaçakçılığıyla mücadele amacıyla 14 adet çay ve tütün detektör köpeği kullanıldı.
 
 
DEVLET MÜCADELE EDİYOR
Kaçak sigaradaki artış ve 5,5 milyar TL’ye dayanan vergi kayıpları üzerine, Ekim 2011’de Tütün ve Tütün Mamulleri Kaçakçılığı ile Mücadele Eylem Planı resmi olarak açıklandı. Bu planla birlikte atılan somut adımlar da hızlandı. ALO 136 Kaçakçılık İhbar Hattı aktifleştirildi. 2013 Mart ayında Gümrük Kanunu’nda yapılan değişiklikle Sarp sınır kapısından Gürcistan’a kimlikle giriş ücreti de 1 liradan 15 liraya çıkarıldı. Tedbirler genişletildikçe yakalanan kaçak sigaralar da buna paralel olarak arttı.
 
‘’KAÇAKLA MÜCADELE MİLLİ GÖREV’’
 TESK başkanı Bendevi Palandöken, 2 milyon esnafı yakından ilgilendiren kaçakçılıkla ilgili önemli çalışmalar yapıyor. Palandöken; Kaçak ekonomisi nedeniyle esnafın ciddi gelir kaybı yaşadığını belirtti. TESK başkanı Palandöken; Kaçak nedeniyle esnafın geliri azalıyor. Devlet, esnaf, üçüncü ayakta tüketici kaybediyor. Kimyasal içeriğinin ne olduğu belli olmayan, insan hayatını tehlikeye sokan ürünleri almak suretiyle vatandaş zarar görüyor. Bunların bir arada yürütülmesinin sağlanması için vatandaşın bilinçlenmesi lazım. 
 
TAPDK Tütün ve alkol satışı lisansı olmayan yerlerden alışveriş yapılmamalı. Kaçak ürünlerin serbest ticaret yapıyormuş gibi dükkân önünde satılmasına müsaade edilmemeli.
 
KAÇAKCILIKLA MÜCADELEDE 4 KRİTİK ÖNLEM
TESK Başkanı Bendevi Palandöken, Türkiye’de kayıt dışı ekonomiyle mücadelede önemli adımlar atıldığını söylüyor. Palandöken, yapılan çalışmaları şöyle özetliyor:
1. Kayıt dışı ekonomi ile mücadele stratejisi eylem planı oluşturuldu. Tütün ve tütün mamulleri kaçakçılığı ile mücadele eylem planı hayata geçirildi.
2. Son dönemde kaçağı azaltmak için sınır giriş-çıkış ücreti 1 liradan 15 liraya çıkarıldı.
3. ALO 136 kaçakçılık ihbar hattı aktif hale getirildi.
4. Kaçak ürünlerin yakalanması için teknolojik imkânlar geliştirildi, son model cihazlar devreye sokuldu.
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Gündem