Türkiye pazarlığa başlattı!

 Suriye’nin elindeki Scud türü balistik füzeleri atmosfer dışında vurma kapasitesine sahip füze sisteminden bir adet Türkiye’ye de konuşlandırılması isteniyor. Pentagon ise kararsız. TÜRKİYE’nin Suriye’den gelebilecek tehditlere karşı NATO’dan toprakların

Türkiye pazarlığa başlattı!

 

Suriye’nin elindeki Scud türü balistik füzeleri atmosfer dışında vurma kapasitesine sahip füze sisteminden bir adet Türkiye’ye de konuşlandırılması isteniyor. Pentagon ise kararsız.
 
TÜRKİYE’nin Suriye’den gelebilecek tehditlere karşı NATO’dan topraklarına konuşlandırılmasını istediği Patriot füzeleri için saha araştırması sürerken, Türkiye başka bir füze savunma sistemi pazarlığını ise ABD tarafı ile bire bir yürütüyor. Kıran kırana süren görüşmelerin konusu ise Patriot füze savunma sisteminin bir üst seviyedeki tamamlayıcısı olma özelliği taşıyan, gelişmiş THAAD füzeleri.
 
90’ların sonunda, halen Suriye’nin de elinde bulunan Scud füzelerine karşı üretilen ve yapılan testlerin ardından zaman içinde daha da geliştirilip 2008’de Amerikan Ordusu’nun envanterine giren THAAD’lar, balistik füzeleri yok etmek için tasarlanmış bir sistem. Patriot’lardan en önemli farkı, Malatya Kürecik’e de yerleştirilen TPY-2 radarla uyumlu çalışarak hedefi çok önceden tespit edip harekete geçmesi ve ateşlenen füzeyi, hedef aldığı bölgeye serpintisiyle dahi zarar veremeyecek şekilde çok uzaktan imha edebilme kapasitesi.
 
ANKARA’DAN RESMİ TALEP GÖNDERİLDİ
 
Ankara, Suriye’nin elindeki kimyasal silahlar nedeniyle sistemin Türkiye’de de bulunmasının hayati bir önem taşıdığına inanıyor. Bu nedenle de gelecek Patriot’ların tamamlayıcısı olacak füzelerden mutlaka Türkiye’de de bulunmasını istiyor. Bunu için bulunan formül, ABD’nin elindeki bir adet gezer THAAD siteminin bir süreliğine Türkiye’nin kullanımına verilmesi. Kaynaklar, Türkiye’nin bu konuda ABD tarafına resmi talebini ilettiğini açıkladılar. ABD ise bu sistemi aynı şekilde geçici bir süre kendilerinden Güney Kore’nin de istediğini belirterek, konuyu düşüneceğini açıkladı. Verilen cevabın ardından Türk tarafı, NATO üyesi olan Türkiye’nin Güney Kore ile karşılaştırılmaması gerektiğini ABD tarafına net bir şekilde ifade etti, bir adet THAAD sisteminin acil olarak Türkiye’ye gönderilmesini istedi. Böylece Avrupa’daki Ordusu EUCOM bünyesinde bulunan Patriot taburundan Türkiye’ye destek olması şimdilik mümkün gözükmeyen ABD’nin, Türkiye’nin füze tehdidine karşı oluşturduğu savunma sistemine THAAD ile destek olması talep edildi.
 
UZMAN: İSTANBUL’A KONUŞLANDIRILIR
 
ABD’nin Türkiye’nin talebini olumlu karşılaması halinde, THAAD füze sisteminin nereye yerleştirileceği konusu gündeme gelecek. Amerikalı bir uzman, bu füzelerin hedefi çok önceden belirleyebildiğini hatırlatıp, THAAD’ın Türkiye’ye gönderilmesi halinde bunun muhtemelen İstanbul’a konuşlandırılacağını söyledi.
 
Özellikleri
 
Tam adı, Terminal Safhası Yüksek İrtifa Hava Savunması. 1987’de Scud türü kıtalararası balistik füzelere karşı tasarlandı. Uzun yıllar süren testlerin ardından da 2008’de Amerikan Kara Kuvvetleri’nin envanterine girdi.
 
Üretici Lockheed Martin. Bir THAAD bataryasında 24 füze, üç fırlatıcı, bir ateşleme merkezi bulunuyor. Buna Kürecik’e yerleştirilen X bandı türü radar da dahil.
 
Her bir bataryanın toplam maliyeti 310 milyon dolar. 6.27 metre uzunluğundaki füzelerin 200 km menzili var. Sadece 20 km menzili olan, NATO’nun Türkiye’ye konuşlandıracağı PAC-3’lerin füze savunma sisteminde bir üst aşaması.
 
Ayrıca radar avantajıyla, hedefi çok önce saptayıp harekete geçebiliyor ve 150 km’lik irtifa özelliğiyle saldırı füzesini atmosfer dışında imha edip serpinti riskini ortadan kaldırabiliyor.
 
Suriye’nin elindeki kimyasal silahlara karşı en son Körfez ülkeleri Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri de ABD’den üç hafta önce THAAD sistemi talep etmişti. İki ülkenin ABD’den satın almak istediği, ABD Kongresi’nin onayına bağlı olan sistemin toplam maliyetinin ise 7.6 milyar dolar olduğu açıklanmıştı.
 
DEVREDE
 
GELİŞMİŞ THAAD füzeleri pazarlığını Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da yakından takip ediyor. Cenevre’de bir araya gelmek için ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’dan randevu isteyen Davutoğlu’nun bu görüşmede THAAD meselesini gündeme getirmesi bekleniyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Gündem