TİB ve TÜBİTAK soruşturması tamamlandı

İddianamede "şikayetçiler", Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, eski Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin olarak gösterildi.Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının, devlet büyüklerinin

TİB ve TÜBİTAK soruşturması tamamlandı

İddianamede "şikayetçiler", Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, eski Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin olarak gösterildi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının, devlet büyüklerinin kriptolu ve normal telefonlarının usulsüz dinlendiği iddialarına yönelik, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) ve Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) görevlisi 28 kişi hakkında yürüttüğü soruşturmaya ilişkin iddianame, Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesine gönderildi.

İddianamede "şikayetçiler", Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, eski Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin olarak gösterildi.

İddianemede, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Ahmet Davutoğlu, Başbakan Yardımcıları Bülent Arınç ve Ali Babacan, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, eski Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, eski bakanlar Erdoğan Bayraktar, Binali Yıldırım, Recep Akdağ, Zafer Çağlayan, Efkan Ala, Hayati Yazıcı, Beşir Atalay, Nihat Ergün, Ömer Dinçer, Egemen Bağış, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Başbakanlık Danışmanı Sefer Turan, Dışişleri Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı, MİT Müsteşarlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü "mağdur" olarak yer aldı.

"Şüpheliler" ise şu isimlerden oluştu:

"Eski TİB Başkan Vekili Osman Nihat Şen, eski TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Hasan Palaz, eski TİB Bilgi Sistemleri Daire Başkanı İlhan Elieyioğlu ile Adil Biçer, Barış Yaslan, Bülent Kocagürbüz, Ferhat Saraç, Gökhan Vıcıl, İmran Ergüler, Özgür Ören, Orhan Üçtepe, Ayhan Yeni, Cüneyt Koç, Hamza Demirezen, İbrahim Kılıç, Ali Osman Tekin, Ahmet Boyalı, Erkay Uzun, İsmail Bakar, Ahmet Asım Yağız, İbrahim Barbaros Özcan, Mehmet Akgedik, Seyit Ahmet Öztaban, Yunus Şahin, Hidayet Gencer, Nur Muhammed Arınç, Halil Çiçek ve Harun Dinç."

SİLAHLI TERÖR ÖRGÜTÜ ÜYELİĞİ SUÇLAMASI

İddianamede şüphelilere, "silahlı terör örgütüne üye olmak, devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal veya askeri casusluk amacıyla temin etmek, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etmek, kişiler arasındaki haberleşmenin gizliliğini alenen ifşa etmek, bilişim sistemindeki verileri bozmak, yok etmek veya erişilmez kılmak" suçlamaları yöneltildi.

Soruşturma Gölbaşı Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülmüş, ardından fezlekeyle Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilmişti.


"TÜBİTAK'TA USULSÜZLÜK VE HİMMET" İDDİANAMESİ HAZIRLANDI


Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumunda (TÜBİTAK) "usulsüz işe alım yapıldığı ve terör örgütüne para toplandığı" gerekçesiyle 8 şüpheli hakkında iddianame hazırlandı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianame, Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesine gönderildi.

İdris Aydın, Mehmet Ertaş, Sefer Yıldırım ve Recep Kanbay'ın müşteki olarak yer aldığı iddianamede, Ali Veysel Tunç, Ersin Güçlü, Vedat Küçük, Mustafa Tatli, Vedat Babacan, Hüseyin Yavuz, Murat Gökşen ve Bekir Konya şüpheli olarak gösterildi.

İddianamede, mağdurların işe girmelerini sağlayan ve kod ismi kullanan kişilerin büyük bir kısmının TÜBİTAK çalışanı olduğu, Fettulahçı Terör Örgütü adına toplantı yaptıkları ve toplantılarda zorla "himmet" adı altında örgüte para temin ettikleri ileri sürüldü.

Örgüte para sağlamak amacıyla kurban parası ile 2011, 2012, 2013'te mağdurların bankalara yatırılan maaşlarına karşılık promosyon amacıyla verilen 500'er liranın da örgüt adına toplandığı öne sürülen iddianamede, himmet paralarını mağdurların ödememesi halinde işten çıkartılmakta tehdit edildiği, ayrıca örgütün basın yayın kuruluşlarının çıkardığı gazete ve dergilere zorla abone yapıldığı savunuldu.
Kurban bayramları öncesi örgüt tarafından müştekilerden kurban bedeli olarak para toplandığı, zekat, fitre, sadaka adı altında sürekli para talep edildiği belirtilen iddianamede, toplanan paraların örgütün yöneticilerine verilerek ekonomik kaynak sağlandığı ve terör örgütünün finansmanının temin edildiğinin tespit edildiği ve delillendirildiği kaydedildi.

İddianamede, şüphelilerin "icbar suretiyle birden fazla irtikap yapma" ile "terör örgütüne finans sağlamak" suçlarından ayrı ayrı cezalandırılması talep edildi. Mahkemenin, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın hazırladığı iddianameyi 15 gün değerlendirme süresi bulunuyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Gündem