Mısır Türk Büyükelçi'yi kovdu

Mısır Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, Türkiye ile diplomatik ilişkilerin düzeyini düşürdüklerini ve Türk Büyükelçiden de ülkeyi terk etmesini istediklerini bildirdi. Ayrıca Mısır’ın Ankara Büyükelçisinin de geri çağrıldığı belirtildi.ANKARA'YI MURSİ'YE DESTE

Mısır Türk Büyükelçi'yi kovdu

Mısır Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, Türkiye ile diplomatik ilişkilerin düzeyini düşürdüklerini ve Türk Büyükelçiden de ülkeyi terk etmesini istediklerini bildirdi. Ayrıca Mısır’ın Ankara Büyükelçisinin de geri çağrıldığı belirtildi.

ANKARA'YI MURSİ'YE DESTEK VERMEKLE SUÇLADILAR

Mısır Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Bedr Abdelatti, bugün yaptığı açıklamada ayrıca Ankara’yı Mısır’da istikrarsızlığı yaymak isteyen örgütlere destek vermekle suçladı. Söz konusu örgüt ile ilgili isim verilmezken, açıklamada Müslüman Kardeşler ve devrik Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi kastedildiği ifade ediliyor.

Abdelatti açıklamasında, Türkiye’nin “Mısır’ın çıkarlarına karşı halkın görüşünü etkilemeye çalıştığını ve ülkede istikrarsızlık oluşturmaya çalışan grupların görüşmesine destek verdiğini” iddia etti.

DARBEDEN SONRA TÜRKİYE'YE GELMİŞTİ

Türkiye'nin Kahire Büyükelçisi Hüseyin Avni Botsalı, Mısır'da yaşanan askeri darbeden sonra 16 Ağustos'ta istişarelerde bulunmak üzere Kahire'den İstanbul'a gelmişti. İstişarelerini tamamlayan Botsalı 5 Eylül’de Kahire’ye dönmüştü.

NELER YAŞANDI ?

Mısır Dışişleri Bakanı Nebil Fehmi, geçtiğimiz ağustos ayında Türkiye'ye yönelik şu ifadeleri kullanmıştı:

"Önceliklerimiz birincisi Mısır'ı savunmak, ikincisi Nil Havzası konusunda yürüteceğimiz çalışmalar, üçüncüsü dış politikanın yeniden yapılandırılması. Başbakan Biblavi'nin de söylediği gibi oturma eylemlerini sonlandırmak zor bir karardı. Uluslararası toplum Mısır konusunda sorumluluğunu yerine getirmedi. Türkiye 30 Haziran gösterileri karşısında sadece açıklamalarıyla değil uluslararası hamlelerle düşmanca bir tavır sergiledi. Türkiye'nin Mısır karşısındaki tutumu AKP'nin ideolojisi ve Arap devrimlerinde yaptığı yanlış hesaplamalarla ilgilidir.

Mısır'daki durumun istisnai olduğunu anlayabiliyorum ancak çifte standart ve dış müdahele kabul edilemez. Mısır'da istikrar olmazsa, Filistinliler haklarını elde edemez. Mısır'ın sahneden çekilmesiyle İsrail-Filistin barış görüşmeleri girdiği yoldan çıkar. Filistin davası Mısır Dışişleri Bakanlığı'nın önceliğinde olacaktır. Arap dünyasını aynı 2. Dünya Savaşı'nda olduğu gibi bölmeye çalışan yoğun bir çabaya şahit oluyoruz."

PROTESTO EDİLMİŞTİ

Öte yandan Türkiye’nin son dönemde Mısır’da yaşanan siyasi olaylarda aldığı tavrı protesto eden Mısırlılar Botsalı’nın Giza’daki konutu önünde gösteri düzenlemişti. Göstericiler, “Mısır halkı Türk büyükelçisi'nin gönderilmesini istiyor” ve “Türkiye’nin, Mısır’ın iç işlerine karışmasını istemiyoruz” yazılı pankartlarla eylem yapmıştı.
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Gündem